Poljska - Portugal

Nesuđeno hrvatsko četvrtfinale

Sport / Nogomet | 30. 06. 2016. u 13:41 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo četvrtfinale Eura bit će sraz dvije reprezentacije koje nisu oduševile, ali su tu među osam najboljih. Portugal još uvijek nema pobjedu unutar 90 minuta igre, a glavna poljska vedeta, Robert Lewandowski uputio je samo jedan spomena vrijedan udarac u okvir gola na čitavom turniru.

Hej, Slaveni!

Dobro, himna Poljske i dalje neodoljivo podsjeća na bivšu nam himnu, ali Poljaci imaju original, mi smo je "pođonili" u onaj vakat, ali nisam tu da pričam o himni. Poslužio sam se nazivom stare nam himne samo da bih dočarao moment u kojem su Poljaci jedina slavenska reprezentacija preostala na turniru.

To im je u povijesti veoma, veoma rijetko polazilo za rukom, a umjesto druge slavenske reprezentacije (Hrvatske) sada imaju s druge strane „mučni“ Portugal. I imaju isti problem kao i Hrvatska – kako svladati neugodnu zmiju, koja naizgled samo baulja i pravi se polumrtva, ali joj je ujed još uvijek smrtonosan?

Primili tek jedan gol, ali nemaju neprobojan zid

Poljska je borbena reprezentacija, ali nije efikasna – i objektivno gledajući za nijansu je slabiji protivnik Portugalu nego je bila Hrvatska. Lewandowski i Milik nisu se iskazali, a posebno se ovaj drugi ispromašivao. Upravo zbog toga što se dosta pažnje protivničke obrane obraća na Roberta od Bavarske, Ajaxov Milik je upadao u „životne šanse“, ali svi njegovi šutevi uglavnom bi završili sramoćenjem.

S druge strane, ključni igrači Poljske su na ovom turniru stari znanci iz zlatnog Kloppovog doba Dortmunda – Lukasz Piszczek i Jakub „Kuba" Blaszczykowski (eto otkud prezime Mirku S. Koyotowszczkom!), te Sevillin „Pit Bull“ – Grzegorz Krychowiak, svu trojicu dolsovno možete naći na svakom dijelu terena i u svakom trenutku su spremni iz drugog ešalona upasti u šansu za gol. Za razliku od napadača – oni pritom manje griješe i precizniji su! A ovaj potonji malo baca i na Sergia Ramosa, malo facom, a pogotovo kad je napadački skok u pitanju.

Svirat će se fado ili ipak nešto veselije?

Tu je zapravo portugalska šansa – Poljaci se znaju zaigrati i ostaviti dosta prostora nazad, a znamo kako Portugal ima sposobnost otvaranja kontre (šifra: 117'). Također, Poljska je pokazala kako se, iako su zapravo primili tek jedan gol na prvenstvu,  ne zna dobro braniti bude li se uvukla u svojih 16 metara. Švicarska ih je stisnula u drugom poluvremenu i teško su izlazili iz golmanovog krila. Zapravo, Poljska ima jako dobre vratare i, po meni, sreća je što im se ozlijedio Szczesny, jer je Fabianski u ovom trenutku bolji vratar.

Adam Nawalka nije hrabar trener i ima istu manu kao i Ante Čačić – teško poseže za zamjenama, jer im u najmanju ruku ne vjeruje previše. On se pouzdaje u vratara i očekujmo tegobnu utakmicu u kojoj će i jedni i drugi čekati onu jednu pravu šansu. Iako bi, gledajući ovako iz fotelje, Poljaci mogli lipsati prije Portugala. Pogotovo jer ih Nawalka izostankom izmjena crpi do kraja.

Utakmicu sa Švicarcima jedva su nekako dovukli do kraja, a kriza im je zadnjih dvadeset minuta regularnog toka. Fernando Santos je ionako trener kojem se nigdje ne žuri. On je svjestan što njegova reprezentacije može, a isto tako je među najsvjesnijim trenerima na Euru po pitanju onoga što njegova reprezentacije na može.

A što ćemo ako se Portugal sad ne plaši?

Opće je mišljenje stručnjaka da se Santos pomalo plašio Hrvatske, pa je odabrao zatvoreniju varijantu. Jedina mogućnost da ova utakmica krene drukčijim tokom osim linearno kao ona s Hrvatskom je da se portugalski trener u analizi igre Poljske nije mogao oteti dojmu da je njegova momčad ipak bolja.

Ali, znajući njega, ni u tom slučaju ne bi nipošto srljao, jer ga utakmice protiv Islanda i protiv Mađarske uče da nije dobro pretjerano se otvoriti, a ni s Austrijom nie bila utakmica bez šansi za crveno – bijele. Stoga, očekujmo Portugal vrlo sličan onome kojeg smo vidjeli s Hrvatskom, gdje će santos računati na to da će svi besprijekorno obavljati taktičke zadatke, a da će onda u jednom trenutku doći do izražaja tehnička superiornost njegovih igrača – od Ronalda preko Nanija do Quaresme (kojeg opet očekujemo kao zlatnog džokera).

S tim da je jednu važnu stvar ovdje potrebno napomenuti – iako su Poljaci prošli Švicarsku na penale jako sigurnim izvođenjem udaraca s bijele točke, Portugal je, što se tiče penala također jak i neće im smetati dođe li do raspucavanja.

Miriše na noć grubih startova

No, kad već pričamo o snazi, obje momčadi imaju pojedince koji znaju u žaru borbe napraviti nerazumne prekršaje – stoga, pogotovo ukoliko sudac Felix Brych bude raspoložen za davanje kartona, očekujmo utakmicu s puno prekršaja koje će sudac stavljati pod kontrolu kartonima.

A kako nitko ne voli ispasti u četvrtfinalu, kad je već na pola puta do same završnice, ipak tipujemo na tvrdo kuhan nogomet, kojeg jedino može natjerati da naglo omekša neki rani gol. Kad bolje razmislim, molim da se baš to i dogodi, inače sve nas vodi prema utakmicu u kojoj će obojica trenera poduzimati najmanji mogući rizik.

Kopirati
Drag cursor here to close