QWERTZ

Тачан датум у августу

Četvrt stoljeća otkako je prvi Windows objavljen, a ja još ljudima ne mogu objasniti čemu služi Ctrl+C i Ctrl+V.
Kolumna / Kolumne | 15. 08. 2018. u 09:36 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno sam kupio jedan laptop u domaćoj trgovini, tu u Mostaru, originalni Windows OS na njemu. Prvi start i ja sam već pošandрcao jer nije se ni pokrenuo, on bi nešto instalirao, neke nadogradnje. Lijepi moj Linux, pomislim i udahnem duboko, kliknem Next i sljedeće što me upita:

Da li želim da nastavi instalaciju na srpskom?

Odvrtim naniže do kraja ljestvice, vidim nema hrvatski, hajde klinca mu krivog, nastavi na srpskom, ako može veliki vođa Dragan pričati srpski na konferencijama za medije, mogu i ja na laptopu imati srpski umjesto hrvatskoga. To je problem s originalnim Windows OS, ne možeš što ti želiš instalirati, nego ako je laptop namijenjen za istočnu Europu, nema hrvatski jezik. Oni su, bogaret, zapad.

I tako ti ja postavim tačno vreme i datum u avgustu... Pita on instališi, ma instališi, i sjedim ja tako i čekam nekih pola sata, ono vergla li vergla, a po belaju budžet mi opširan pa nije bilo novca za SDD nego onaj klasični vrtolet od čvrstoga diska. Kad je završio, napokon pita me podatke, e-mail, šifru, ako zaboravim šifru da mu napišem babine zaove ljubimca nadimak, pišem ja da je ostao na žici... pita on i rezervno pitanje, koje su boje oči na učiteljičine dugonoge šćeri krizmane kume, odgovorim ja i to da zelene oči nisu bile moje. 

Аутокефални Виндоуз

Svršim ja s instalacijom, upišem šifru za Netflix, pokrenem Asphalta rundu, radi sve, kontam. Dam ženi da prosurfa, ona odmah vrisne: Đe fajerfoks? Jamim ja jope laptop u krilo, tu je fajerfoks, ne vidi se od eđa, izbrišem eđ, metnem fajerfoks na desktop, opet ona vrisne: štaeovo? Opet jamim laptop u krilo, u jeba te led, ovo ni ja ne znam dešifrovat.

Iz četvrtog slovkanja dešifrujem. Piše претраживање, ali bolan ne piše pretraživanje normalnim običnim Times New Romanom (kako može bit Roman, valjda je Bysant kad je ćirilicom), nego bolan kurzivom onim piše, ne znaš ti jel piše Josip Broz Tito ili Mate Mišo Kovač kad piše u kurzivu, mislim da je sveti Ćiril izumio kurziv samo da zajebava kaluđere. Ono, de napiši „miš miša šiša” i „druže Tito, nešto bi te pito”. Oprostite mi na mome tečnom srpskom kojim sam sada progovorio, nije red u javnosti te rečenice prevoditi na hrvatski.

Uglavnom, zaključak je hitro bio, tari sve, gasi Internet, meći hitno instalaciju Windowsa odobrenu od Svete Stolice, Venecijanske komisije i Zajednice za ugljen i čelik te ovjerene u četiri primjerka u Dayton, Ohio. 

Ђе се пуца на Плејстејшн?

I tako, vele Cvijanović i Malešević da će uvesti ćirilicu kao službeno pismo, kao nomadne Konstantnin kad je kršćanstvo proglasio službenom religijom Rimskoga carstva. Nemam ništa protiv ćirilice, to je moje prvo pismo jerbo sam kao dijete iz jutarnje smjene životne lekcije upijao težim načinom pa one godine kad su ukinuli pionire i mene s čitavom generacijom zajebalo pa i nama sa sela uveli engleski kao strani jezik i sad ne mogu u Njemačku prat guzice, ali zato mogu Netflix gledat bez prevoda. Ali netko nije dobro promislio ovu odluku o ćirilici.

Ne znam koliko ste upućeni u ASCII kodove, ali dvije su stvari kod kompjutera bolne istine: Nikad ne kupuješ talijanski laptop jer govno nema slovo „Ž” (Talijanima ta tipka nije potrebna) niti se gamerski kompjuteri prave s ćirilicom. Prosto k'o pasulj, u Srba ne bi bilo QWERTZ nego ЉЊЕРТЖ. Svaki normalan gamer zna da W znači gas (weeeee), A je anamolijevo (pravi Rvat ne skreće desno), D je desno (logično), a S je sporije (ili saburli na bosanskom). I sad zamisli ti zbrke te ćiriličnim rasporedom igrati Dirt Rally ili Grid Autosport ili Forzu.

Ma mislim, evo i da se za srpsko tržište počnu praviti ultrawide laptopi 18:9 konfiguracije, samo da im stanu dodatna slova љ, њ, ж, џ, ali bolan kako ćeš Netflix na tom laptopu napisati? Učit napamet ASCII kodove?! Pitat predsjednika Cvijanovića da ti izdiktira?!

Puno bi pametnije bilo predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović da uvede zakon o ravnopravnosti spolova pa da se napokon nazove rodno osjetljivim imenom jer ovako ponajviše sliče na Tursku, koja također nema spolove u titulama (osim pjevač i pjevačica), a i rabi svoju vlastitu neprilagođenu tipkovnicu koja nije naklonjena gamerima. E sad, barem je Turaka 80 miljona k'o i Švaba, za njih se prve posebne serije tipkovnica, ali čime Srbi da se pohvale?!

Osobno nikad nisam vidio problem u ćirilici, nego vlastito bogatstvo, poglavito jer obožavam ruski pop, ali uvođenje ćirilice kao službenog pisma u RS-u ne samo da je neustavno, nego je i kontraproduktivno. Četvrt stoljeća otkako je prvi Windows objavljen, a ja još ljudima ne mogu objasniti čemu služi Ctrl+C i Ctrl+V. Zamisli sad popunjavanje jedne najobičnije godišnje porezne prijave, u editabilnom PDF-u, a čitava država ti ima kući obsoletnu, prevaziđenu QWERTZ tipkovnicu bez NJ-ova i LJ-ova. I đe se prokleti DŽ kuca na plejstejšnu?! I kaže li se DŽ-BODŽ, H-VOH ili X-BOX?!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close