Nove table

Ćirilica na znakovima u Hercegovini: Vandali natjerali državu da krši zakon

Vijesti / Flash | 07. 07. 2016. u 07:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bljesak.info pisao je prošle godine kako su prometni znakovi u Hercegovini postali mjesto liječenja frustracija pojedinaca, odnosno vandala, koji su uništili i nagrdili na desetke prometnih znakova širom Hercegovine.

Početkom prošle ljetne sezone takav slučaj zabilježen je u Zvirovićima, naselju u čapljinskoj općini, točnije na petlji Međugorje autoceste na koridoru Vc, gdje prometni znakovi nisu mogli ostati netaknuti ni mjesec dana. I dalje nepoznati počinitelji išarali su tada u potpunosti šest prometnih znakova koji dočekaju putnike odmah po izlazu s autoceste.


Vandalski čin zabilježen u Čapljini u srpnju 2015. (Foto: Bljesak.info)

Na većini su bojom prefarbani nazivi mjesta ćiriličnim pismom, a kako su vjerojatno vandali u brzini počinili ovo kazneno djelo, na pojedinima se boja slila i na slova koja su ispisana latiničnim pismom. S obzirom da su neki od oštećenih znakova visoki i po pet metara može se zaključiti da je ovaj vandalski čin tada napravljen s namjerom, jer su išarana čak i slova koja se nalaze na vrhu znakova.

Nadležni su se ove sezone odlučili za rješenje koje je suprotno zakonu, nadajući se valjda kako će to zadržati vandale podalje od prometnih znakova i kako neće doći do novog uništavanja. Naime, ovih dana sve išarane table su zamijenjene novima na kojima ovoga puta nema ćiriličnog pisma, što je suprotno zakonu.

Naime, Prema članku 3 Pravilnika o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama u BiH, kojeg je u sklopu Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH donio ministar komunikacija i prometa BiH 2007. godine, navodi se da ”na prometnim znakovima natpisi se ispisuju latiničnim i ćiriličnim pismom, i to na način da natpisi budu ispisani prvo ćiriličnim pismom u Republici Srpskoj, a latiničnim pismom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Redoslijed pisama na natpisima na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine utvrđuje nadležno tijelo za pitanje prometa na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine”.

Podsjetimo, i proteklih godina događali su se slični slučajevi, posebice šaranje naziva mjesta na ćiriličnom pismu, no počinitelji nisu utvrđeni, a nadležni su kao rješenje pronašli novo postavljanje prometnih znakova bez ćiriličnog pisma. Prije par godina u Livnu, prošle godine u Širokom Brijegu, ove godine u Čapljini...


Slika i prilika hercegovačke autoceste iz 2015. godine (Foto: Bljesak.info)

Kopirati
Drag cursor here to close