Trikove i recept

Kako napraviti savršenu sarmu?

Sarma je nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo.
Lifestyle / Hrana | 08. 12. 2023. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako napraviti savršenu sarmu? 

U smjesu za sarmu uvijek dodaj nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak moraš pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka, ali ima i rješenje za to. Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte.

Osim toga jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme ispereš kako sarma ne bi bila prežestoka. Kada su sve pripreme obavljene i luk je prodinstan, potrebno je sve sastojke zamiješati. Sada možeš krenuti s rolanjem sarmi. Uzmi dio smjese, oblikuj ga i položi u list kupusa. Meso nježno zarolaj u kupus i na kraju presavini rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista, piše missgastro.

Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavi kožu od špeka. Tako ćeš spriječiti da sarma zagori. Nakon kože od špeka stavi dio izrezanog kupusa, na kojega ćeš slagati sarme. Kada iskoristiš cijelu smjesu i napuniš lonac sarmama na vrh stavi ostatak isjeckanog kupusa. Sarme sada možeš staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol sarma je gotova i uživanje može početi. Na kraju možeš 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice, zadnji je korak koji će vašu sarmu učiniti ukusnijom.

Sastojci:

700 g svinjskog mljevenoga mesa (od plećke)

1 glavica kiselog kupusa

100 g špeka

100 g riže

Pola glavice luka

2 režnja češnjaka

1 žličica crvene paprike u prahu

1 lovorov list

Sol i papar po želji

Priprema:

Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.

Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice.

Luk prodinstati na malo ulja da uvene.

U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode.

U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove.

Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri.

Kopirati
Drag cursor here to close