Bez ispaljenog klika

Smak svita

Za razliku od dosadnih europskih medija, u nas ćete rijetko pročitati kakvu zanimljivu priču o tome kako uštediti na računu za električnu energiju ili vodu, kako promijeniti navike u prometu
Kolumna / Kolumne | 16. 02. 2022. u 08:44 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trenutku dok ovo budete čitali, počeo je Treći Svjetski Rat, Ukrajina je isprovocirana ruskim priznanjem Donjetska i Luganjska krenula u manične vojne ophodnje uzduž granice sa samoprogrlašenim republikama, neki se mladi vojnik u strahu sapleo o okidač polovne donirane puške koja je davno odslužila svoje u NATO savezu.

Nespretno izazvano šemlučenje protumačeno je kao provokacija na drugoj strani, jedna stvar je vodila drugoj, napola senilni Biden pokrenuo je nuklearke, Putin je jednako odgovorio i sve što vam sada preostaje jest da čitate Bljesak u iščekivanju smrtonosnog radioaktivnog oblaka.

Je li, tješi nas činjenica da se nismo ni cijepili protiv pandemije novel korona virusa pa smo živi. S druge strane, ne brinu nas cijene električne energije i plina jer ionako će uskoro krenuti redukcija električne energije.

Također, ne brine nas više ni jednakopravna zastupljenost Hrvata u bosanskohercegovačkim institucijama vlasti, kao ni njihova nadmoć na pozicijama upravljanja u nadzornim odborima, da samo parafraziram Bakira. Također, ne brine nas ni kakav će danas incident izazvati legalni ali nelegitimni Željka Komšić, hoće li priznati komunističku Tranjsnjistriju kao jučer što je priznao Kosovo. Sve to je sada iza nas.

Bez ispaljenog klika

Čitajući vodeće bosanskohercegovačke portale jučer, došao sam do ovih preciznih analiza. Također sam upratio da će ovog tjedna biti proglašena Herceg-Bosna, da se Dodik već odcijepio i, da citiram britanske medije koji se pozivaju na te iste naše eksperte, mi svi ovdje s puškama hodamo, samo po najpreče namirnice, tipa brašno i ulje. Što se soli tiče, namrvimo kamena.

Isto tako, čitajući domaće medije, nisam upratio razlog zbog kojeg je nosač Harry Truman došao u Split, je li, sudeći po priopćenju, došli ljudi na dopust, ali u medijima bilo samo da je došao. Pretpostavljam, kao protuteža lošem dečku Miletu.

Nisam pročitao niti da je prva žena izliječena od HIV-a, kao i da ovo za znanost znači prekretnicu, jer metoda liječenja sada omogućuje širok spektar donora antitijela, samim time, prevaziđena je metoda liječenja prema kojoj su se do sada mogli liječiti isključivo bijelci muškarci. U domaćim medijima toliko smo fokusirani na predrasude iz 1990-ih da nikada nismo čuli o slučaju Stelle Muleka, jer kakav rasizam na Balkanu, kakvo Kosovo, kakvo pjevanje.

Primjerice, čuli smo i za Kamilu Valievu, ali samo kroz prizmu kako Rusi varaju u sportu. Nitko nije sugerirao da je djetetu nepravedno oduzeta medalja i da maloljetnica sigurno nije sudionik u korištenju nedopuštenih medicinskih pomagala, dijete samo pije šta su joj propisali.

Iskreno, naši su mediji postali produžena ruka njihovih sponzora i kad na Telemachu krenete drkat kanale (drücken durch die Kanäle), ne mora biti čak ni Telemach, od prvog do posljednjeg kanala bit ćete uvjereni da je mlijeko crno, bijelo, žućkasto, kockasto i da je Đilas ili možda Tedeschi upravo Amerikancima prodao NFT autohtonog livanjskog ovčjeg mlijeka.

Popij jednu ljutu

Za razliku od dosadnih europskih medija, u nas ćete rijetko pročitati kakvu zanimljivu priču o tome kako uštediti na računu za električnu energiju ili vodu, kako promijeniti navike u prometu u cilju uštede na MoParkingu ili nekom drugom mom parkingu. Rijetko ćete pronaći bilo što vezano uz život, da budem krajnje iskren.

Stoga, želio bih vas ovoga tjedna sasvim obično uputiti da ako čitate već portale, onda malo skrolate s udarnih, izdvojenih vijesti, da nađete kakvu slatku priču u segmentu kulture, znanosti, zabave, stila, da prošetate do one police s knjigama kupljenim na metar koju skoro svi imamo u kući, izvadite neki zanimljiv naslov, odmorite mozak putem u neku drugu stvarnost.

Daleko od ruskih tenkova na ukrajinskoj granici, daleko od skupih tankova na benzinskim crpkama, možda u kakvoj pustopoljini, da prošetate psa, da prošetate sebe, da pomirišete nesterilan zrak, slatko-kiselu mješavinu mirisa behara i đubriva svježe bačenog na obližnjoj njivi.

Da se, ukratko, posvetite bogatstvu življenja. Jer, iskreno, makar su ove gore fejk vijesti u moru hibridnog rata za klikove sve redom izmišljene ili fino upakirane u laž, ne postoji ni najmanje jedan razlog da se gore navedeni smak svijeta ne ostvari već sutra, pod pritiskom fejk medija i stvarnih  diktatura, ne postoji ni najmanji razlog da već sutra svi ne umremo od morbila za koje smo se cijepili nekad davno u komunizmu. Ono, ako ćemo razmišljati od čega ćemo umrijeti, nikad nećemo živjeti. Ako ćemo razmišljati kako ćemo umrijeti, meni je svejedno kada, samo da se barem smiješim sa sebi najdražima.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close