La niña

Savršeni oktobar

No ova nova Federalna vlada ne drami i ne paničari oko prirodnih ciklusa i klimatskih promjena. Ne drame oni ni oko čega.
Kolumna / Kolumne | 17. 05. 2023. u 08:53 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera



Plakat ćemo mi za Fadilom. Itekako. Dok je Fadil bio četiri godine premijer i onda četiri godine tehnički premijer, redovito su nam vlasti bile iznenađene poplavama, požarima, snijegom... Ponajviše se Fadil nije snašao u koroni, ona ga je toliko iznenadila da je morao na psihoterapiju kupovanja respiratora u lokalnog trgovca malinama. Ono što je u čitavoj toj priči najzanimljivije, jadni Fadil, ni kriv ni dužan otpužen, a samo je radio što mu je Sebija bila rekla.

Ona je kažnjena samo ostavkom s fakulteta. To je smiješna kazna, kad sam ja išao u školu, ostavke su morali dati samo profesori koji su ili bili previše zli prema đacima ili previše dobri prema njima.

No ova nova Federalna vlada ne drami i ne paničari oko prirodnih ciklusa i klimatskih promjena. Ne drame oni ni oko čega. Ne znam, ljudi, u zemlji u kakvoj živimo ja se više plašim kad nema problema nego kad ih ima na svakom ćošku. Znate ono kad se djeca, inače uvijek glasna i prodorna, ušute. Mora biti da su u nekom belaju. Gdje ima graje i skike i vike, tu je sve OK. Može biti i problema, ali sve se to riješi. Problem je kada se klinci ušute. A i političari. Mene to neizmjerno plaši.

Mali i Mala

Činjenica je da je el niño proces koji postoji eonima, i javlja se u redovitim ciklusima od tri do pet godina, traje minimalno jednu sezonu i onda ga postupno zamijeni la niña.

El niño je dobio ime po vremenu u kojem se događa, oko Božića, otud ime dječak. Riječ je o toplom valu u vodama na zapadnim obalama Južne Amerike, koji promijeni oceanske struje, a potom pokrene i brojne atmosferske promjene. Između el niña i la niñe smatra se normalnim razdobljem, a godina dječaka, koja je očito počela, smatra se događajem koji nas obično obdari obilnim kišama, kad kažem nas, mislim na područje jugoistoka Europe.

Makar za pojavu ribari Južne Amerike znali stotinama godina, meteorolozi je prate tek posljednjih stotinjak godina, ali su je počeli ozbiljno doživljavati tek posljednjih pola stoljeća, budući da se s globalnim zagrijavanjem učinak dječaka pojačao.

Dok mali donosi poplave na naše geografske dužine, mala donosi ekstreme. Kad je el niña aktivna, širom Balkana traju požari, a ljeta su rekordno vruća, istok Afrike isto tako zna ne vidjeti kišu mjesecima.

Istodobno, zime su suhe, vjetrovite, ledene, a ako se odnekud i dogodi vlaga, nas ovdje zamete snježina, a ne snijeg. Kada dječak ili el niño nastupi, zime su blaže, ali udare nas poplave, a isto ćete vjerojatno pročitati i za naše južne susjede.

Dobro, i šta je onda problem?!

Kako već rekoh, Fadila je ta svaka pojava iznenađivala, kao da je on tek išao u osnovnu školu i otkrivao svijet oko sebe. Mislim, istina je da njegovi bliski savjetnici, konkretno određena ravnateljica i profesorica, nije pri ruci imala diplomu, ali i Fadil je nerijetko tako izgledao, kao dječak koji je pao s Marsa.

Ovi sada ničim nisu iznenađeni – nisu bili iznenađeni retorikom Dodika, zahtjevima Čovića, odlukama Schmidta, rezultatima za Federalni Parlament u Livnu, ovi se jednostavno ponašaju kao da sve znaju, kao da su sve već riješili. I mene je toga strah.

Naravno da ja nisam meteorolog, a još manje sam klimatolog, i ja sam čitajući vijesti jesenas pročitao da je la niña gotova. Istina, malo mi je bilo neobično da odmah dođe dječak, ali guglao sam, bingao sam, eksperti kažu da je to sasvim normalno, čak i ovako nagla smjena. Mislim, do Božića ćemo znati, ali čini se da je ovo godina kada dolazi dječak.

Ono što je u tome svemu problematično, Europsko Povjerenstvo, neki će reći Komisija, već je prije mnogo godina, mislim da ima desetljeće i pol, naručilo od svojih pametnih ljudi analize i prognoze. Svejedno ih znaju pogoditi katastrofalne nesreće uz svu tu pripremu, nasipe, kanale, širenje obale, čišćenje korita... A šta će naša sveznajuća Vlada reći kada nas opet pogodi?! I koliko nas tada treba stradati prije nego odluče reagirati i isplatiti nekih trećinu odšteta?!

Ovo je najbolji listopad ikad

Kada nas pogodte potresi, mislim, za to se možeš pripremiti na način na gradiš bolje zgrade, mi smo na tu fazu davno zakasnili. Ali klimatske promjene su tu stalno, udare nas svakih nekoliko godina. Sjećate li se prije dva ciklusa dječaka i djevojčice što nas je pogodilo? Sjećate li se onog užasnog ledenog vala koji je okovao snijegom čak i jug zemlje?! Sjećate li se kada je dvije godine poslije te snažne la niñe došao el niño i pomeo pred sobom sjever Bosne?!

Europska Unija prije dvije godine je razmatrala podatke o migrantima i utvrdili su da su tih godina s Balkana dobili gotovo jednak broj novih migranata kao i kad smo devedeesetih jedni druge blagoslivljali željeznim darovima naših najokrutnijih strasti. Oni su spremni za nas. Ali mi, koji ne možemo utjecati na ono što se događa oko nas u svijetu, možemo eventualno ući u predpristupni projekt obnove termoelektrana i njihovom tranzicijom na plin ili nešto ekološkije, no u ostalim segmentima, mi smo sasvim jadna mala ekološka zemljica. Međutim, ti strašni efekti razvoja čovječanstva kod nas dođu po danak u krvi i suzama.

Ove godine usrana nam je ljetina, vidite to već po trešnjama i višnjama. Kasno će biti plakati u jesen zbog slabog uroda grožđa, treba ove sveznalice već sada pripremati. Da ne kažu, evo nismo znali da je el niño. Evo ja vam kažem, ako ne vjerujete, pitajte meteorologe. Guglajte, bingajte, pitajte AI. Nemojte samo da bude kasnije, kad netko plati glavom, nismo znali.

Nismo mogli znati kada je pogodilo Stolac pa mlada Elmira poginula. Sada se možemo pripremati. Ovo je ta godina, pojava nam dođe svakih tri do pet ljeta. Pa eto, provucite im kroz uši na vrijeme.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close