Durga

Koliko ruku vlast ima?!

Ime Durga dolazi od riječi za tvrđavu u sanskrtu i ukoliko se podijeli na sastavne dijelove starih jezika, recimo iz vedskih tekstova, doslovno znači ona koju je teško proći.
Kolumna / Kolumne | 07. 06. 2023. u 08:20 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Idem tako jučer između kapi biciklom kući s posla, zazvoni mi telefon i gužva ona neka u Starom Gradu, oni će Nizozemci tamo, onaj Koreanac jede sendvič na pločniku i čita nešto s mobitela, ona neka skupina Turaka leluja lijevo desno... i ja mrd lijevo mrd desno, na trenutak sam pomislio da imam osam ruku kao božica Kali.

Odmah mi prođu kroz glavu Bangladeš, Nepal, Indija, Mount Everest, Tomo Cvitanušić, Ilija Cvitanović, HNS, vlast u HNŽ-u... i tako mislim ja o čudesima nebeskim i ovozemaljskim, izbjegavam turiste na Luci pa potom djecu i psiće kroz Mahalu i onda kako dođem na most Hasana Brkića, tako pred mene izleti kombi s velikim natpisom PVC Đonko. Ja u svom ovom svom biciklističkom intelektualnom teretu zbunim se, je li Đonko sav plastični ili je samo ugradio silikone, ili možda čovjek ugrađuje PVC otvore i tako umalo ne podletjeh pod kamion.

Budala! Dok se jadni napaćeni čovjek muči da poveže sve budalaštine kojima mu se glava od televizije napuni, izgubit će istu pod četvero-osovincem.

Božica s puno imena i ruku

Božica Kali inače je najpoznatija pod drugim imenom: Durga – 'ona koja briše patnju'. Ne druga nego Durga. Durga je hinduska božica Majka svega Svijeta, utjelovljenje samosvijesti, istine, altruizma, brižnosti, zaštite, snage i rata.

To je božanstvo koje je prema hinduskom vjerovanju povelo bitku protiv demona u svijetu, koji žele da zavlada zlo. Ona je ta koja oslobađa nepravedno zatočene, ljepotica koja jaše na tigru i ima nekoliko ruku u kojima nosi svoja moćna oružja, a na jugu Azije štuju je svečanostima krajem proljeća, na kraju kišne sezone i u ljeto nakon žetve.

Ime Durga dolazi od riječi za tvrđavu u sanskrtu i ukoliko se podijeli na sastavne dijelove starih jezika, recimo iz vedskih tekstova, doslovno znači ona koju je teško proći. Prema legendama Mahabharate i Ramayane, ime Durga dobila je kada je ubila Ašuru (antiboga) po imenu Durg, pritom uzevši razjareni oblik po imenu Kali.

Uglavnom, da vam dalje ne kompliciram, malo se legende o ovoj božici sudaraju, a meni je osobno najzanimljivije koliko ona ima ruku, što također nije jasno nigdje napisano, pogotovo zato što se i hinduska vjera proširila po jugoistoku Azije pa je i dobila različite legende i zapise, nerijetko međusobno proturječne.

Durga-Kali je dobročinitelj

No ono na što mene Durga najviše asocija je HDZ BiH. Neka, nemojte sad odmah odmahivati rukama, slušaj ovamo.

Znači, HDZ je naš rvaCki dobročinitelj, svi se dobro sjećate onog pratra šta je hvalospjeve Draganu nabrajao da bi mene bili stid, a ne Dragana. HDZ je teško proći, zapravo, nemoguće. Uvijek kad se priča o nekim blokadama vlasti, prelascima Rubikona, ama uvijek se nekim čudom, s ove ili one strane, tu nađe božica HDZ, nepokoriva tvrđava.

Božica HDZ dolazi u više oblika, i pritom ne mislim na tri božanske osobe. Imaš sami HDZ koji je stranka iz Hrvatske, ali i BiH, međusobno se nadopunjuju, ali nisu ista osoba. Imaš onda HDZ sa slovima i onaj mali HDZ s brojevima koji se pojavi za svake prijestupne izbore, kao ove godine kad se ukazao ne bi li pojeo mandate HRS-u.

Božica HDZ također oslobađa sužnjeve. Recimo, kako reče ministrica Vlaisavljević, Božica Majka HDZ je za rehabilitaciju, jer svi znamo da nema kohabitacije bez uspješne rehabilitacije. Samo što oni pritom ne misle na kriminalce, koje bi se još i moglo rehabilitirati, nego na ratne zločince, a to ti je Ašura sam utjelovljen međ ljudima.

Ono što je najvažnije, božica HDZ ima mnogo oružja i oruđa. Ima apelacije, pa Mostarski sporazum, pa te ponekad mlatne i Sejdić-Fincijem, zdvi ruke. I što je zanimljivo, nitko ne zna koliko ruku ima božica HDZ. Vele posljednjih dana da ima 11 ruku u Skupštini HNŽ-a, ali to je samo ovako odokativno. Siguran sam da ima barem 14 ruku, a vrlo je lako moguće da će do petka imati i preko dvadeset ruku, je li, ukoliko je naljuti SK iz DF-a ili maftija ne dopusti SDA da se podapišu u koaliciju. U tom slučaju će KALI HDZ imati i viška ruku i posijat će paket promjena.

Na kraju, Sve to naravno i može samo biti lice božice istine, samoopredjeljenja, nositeljice europskih vrijednosti i ostalih ekonomskih tigrova, tipa Zračnih Luka, MoParkinga ili našeg, a sad sigurno tuđeg Aluminija.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close