#izbori2022

Kako si se blokirao na 30 dana?

Kolumna / Kolumne | 14. 09. 2022. u 09:00 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije lako biti normalan u ovoj zemlji proteklih dvadesetak dana. Onaj Mahir dušio protivnike, sad veli ima plan, a plan je nulti stepen u borbi protiv korupcije. Valjda je jadničak čuo negdje za izraz nulta stopa tolerancije u borbi protiv korupcije, to je fraza koja onako mudro zvuči u izlaganjima europarlamentaraca, pa je probao ponoviti istu, ali jezik, koji je nerijetko brži od uma, rekao onako kako jeste. Da će SDA i dalje promovirati korupciju.

Oni gore otvarali lift. Je li, u nedostatku proizvodnih pogona, makar to bili proizvodni pogoni kakve farme goveda, makar proizvodili mlijeko i sir. Znate, nije sramota danas, u vremenu nestašice mlijeka u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji čistiti balegu. Danas je krava na cijeni. Ali što li će drugo napraviti ova vrhuška lezihljebovića koja nas je unatrag nekoliko godina tjerala da prosipamo mlijeko po magistralama – oni ne znaju musti papkare, samo sirotinju.

Kako Istanbul glavni grad Turske?

Da ne bi tko rekao da sam ja samo protiv zelene koalicije, i drugi imaju jednakih propusta. Evo ova stranka što rone, kofol mi imamo ronioce dvije decenije, a prvi put smo čuli da ti ronioci kao rone. To isto kao ovo igralište tu nedaleko mi od kuće, gdje na vratima piše da je zabranjeno za djecu stariju od sedam godina. Ali ja kad god prođem, tu nema ni djece mlađe od sedam godina. Naravno, zaključana vrata s Mickeyem Mouseom.

Nije li logičnije zaposliti par čuvara igrališta, pa evo neka bude i neka stranačka sirotinja, ali dva radna mjesta su dva radna mjesta, nego zabranjivati da dijete koje je upravo proslavilo sedmi rođendan već sutra ne može s prijateljima na igralište?! Nema baš logike, draga moja stožerna, osim što su to naši novci, ne možete zaključati nešto što je javno dobro. Kao što već godinama zaključavate WiFi u Vladi HNŽ-a i Grada Mostara.

Zašto uzimam baš ovaj primjer?! Sasvim je logično, a brojnim međunarodnim dokumentima jasno definirano da je pravo na komunikaciju, a time i otvoren WiFi ljudsko pravo svih nas. Bili turisti, bili domaći, bili migranti... Vladina tijela svoju ničim zasluženu internetsku vezu koju mi svi plaćamo moraju dijeliti s nama. To ne mora biti isti kanal, ako se plaše probijanja šifri, ali to je čin gostoprimstva, te spremnosti i volje za razgovor, na što se domaća vlast nerijetko poziva.

No ne znaju ovdje ni za gostoprimstvo. Danima već kopaju oko željezničkog kolodvora u Mostaru, sad će ona stara stabla zamijeniti betonom, dabome, a sve što je starom, ali nimalo ružnom željezničkom kolodvoru nedostajalo je vap i bidon deterdženta. Kolodvor je prljav, gopodo, i na stubištu prema peronu 1 od zimus stoji fleka neke bijele kave ili sličnog napitka.

Sapuna, gospodo političari, ne treba nam mnogo, samo sapuna prije parfema. To je to.

Tehnička izvedba nula

Nema baš previše logike u naših političara. Ali zato ima umjetnički doživljaj, ravan... Nuli. Ili tako nešto. Tako nam se Marija na društvenim mrežama ni manje ni više nego stihovima pohvalila da su je metnuli na županijsku listu.

Sad mene živo zanima hoće li se ona stihovima boriti u Skupštini ili će samo ne radeći ništa za opće dobro pisati o cvijeću i pčelicama, jer budimo krajnje iskreni, nije nam u stihovima obećala ništa. 

Da nam je barem obećala čuda trista,

da na nešto sliči ta županijska lista,

evo nek barem bude željeznička čista,

ili da nam proradi zrakoplovna pista,

ne zvao se ja žurnalista,

dao bih joj glas s mista.

Ali... Nešto ne znam što li se rimuje s Dragan, osim uragan i pogan.

Naviknuti smo na bočice vode s likovima stranačkih kultova prozaičnosti, na upaljače, na zastavice, letke, naviknuti smo na šuplja obećanja. Ali očito da je ideja sve manje, baš kao i stanovnika. Znate, ima nas samo par milijuna, i vrlo je lako moguće da ćemo svi postati članovi vlasti u jednom trenutku.

Ali baš zbog toga što moja osrednja inteligencija ne može više trpjeti količinu gluposti koja se nakotila oko predizbornog procesa, ja sam donio jednostavnu odluku – tko god krene s nečim političkim na profilu, a da nije dobra šegačina, dobije 30 dana blok. Nebitno koja stranka. Dosad su pale i ljevičarske i desničarske i oktorirane i liberalne i gradžanske i seljačke...

Pa samo da znate, ako prestanem odgovarati na poruke. Bit će da ste podijelili nešto stranačko i dobili jednomjesečni blok. Ništa vam ne zamjeram, nego ne mogu. Kad se smire emocije i stihovi i obećanja, čuČemo se. A možda i neČemo.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close