Oprostite, jeste vi novi?

Da sam bogat čovjek, jabadabadu!

No eto hajde Hrvati, možda se dječurlija u dogledno vrijeme i pokažu vrijednim dodatkom Vladi Federacije BiH, ali za ove druge smo već dobro upoznati da nemaš šta tu očekivati.
Kolumna / Kolumne | 29. 03. 2023. u 08:30 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi zaista bilo nezgodno živjeti u ulazu u kojem živi Refik Lendo. Zamisli pođete vi fasadu raditi na zgradi, da vam u ovim teškim vremenima grijanje bude jeftinije, da pročelje zgrade bude ljepše, i vi se dogovorite šta ćete i kako ćete i onda dođe Lendo i kaže:

- E ne može jer nema tu SDA!

Znači, kućni savjet ništa, demokracija ništa, Refko ka'e nemere. I vi onda iz ulaza da se skupite i pošaljete otvoreno pismo Stranci Demokratske Akcije u kojem zahtijevate da vam omoguće da utoplite i okrečite ulaz, iako SDA praktično ima kontrolu nad Klubom Bošnjaka jer joj je tako reklo kinder jaje. Mislim, svatko može kupiti kinder jaje, ima ih u svakoj piljari. Možeš usput kupiti i lizalo pa da ga dudlaš ako dobi'š ćorak il' duplikat u kinderu.

E tako je nekako i sa Federalnom Vladom. Mada, kontrola kluba za formiranje Vlade ništa ne znači u parlamentarnim demokracijama, to bi bar SDA trebala znati jer dosad su oni na isti način zaobilazili Hrvatsku Demokratsku Zajednicu, recimo kad je ono bio kobasičar s kapom ministar u platformskoj vladi.

I sad opet ne valja visoki predstavnik kao što onomad nije valjao Inzko. Nikad se mi, čini mi se nećemo naučiti demokraciji. Zato nam ulazi i probadaju i izgledaju kao da se unutra skupljaju narkomani i klinci jebu k'o štuke (parafraziram poznatu pjesmu, ne psujem). Zato nemamo više ni kućni red i komšije buše zidove između 15 i 17h popodne te nedjeljom u osam ujutro.

I mi Dodika za spiku imamo

No, realno, i meni je malo sumnjiva ova nova Vlada što su je namjerili proglasiti. Čuj nema više Lasića, a svi znamo koliki je on pregalac. Iz njegova mandata upamtit ćemo velike rupe, recimo Hranjen, Prenj, Bradina, Crnaja, Vranduk, većinom samo na papiru rupe, a na stvarnosti gola ledina najčešće.

Upamtit ćemo ga po stalno novom sipanju novca u rupe bez dna, a nigdje izgrađene privremene zaobilaznice, upamtit ćemo ga po kilometarskim kolonama, odsječenim malim gradovima poput Jablanice. Upamtit ćemo ga po kritici stanovništva zbog kojeg mnogi radovi čekaju, upamtit ćemo ga najprije po odgađanju radova zbog korone, da bi onda tužio Kineze što nisu radili dok im nismo dali da ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

Upamtit ćemo ga i kao jednog od prvih ministara koji je u praksu uveo borbu protiv korupcije i transparentnost u radu svojeg ministarstva, a onda je u sklopu te kampanje vječito prigovarao Čuli što parkira rent-a-car oko njegove zgrade pa on ne može automobilom do hotela Mostar nego je tih 120 koraka morao prijeći pješice.

A ja osobno mislim da je tim svojim pregalaštvom zaslužio mjesto, recimo, u Eronetu ili BHTelekomu. Jer gdje će drugo ministar komunikacija kojeg ne razumiješ kad progovori, jer mrsi k'o Dodik, sebi u njedra.

 Nije ni Gagi dobar s Nekom

Umjesto vrijednog našeg Lasića turili su Kraljevića, Katić, Škobića i mi znamo da njih troje nisu ni blizu Lasića, jedino možda što se Kraljeviću glava jednako sjaji, ali zbog briljantina, a ne zbog ćele. Znači, dođu nam kao Lasić za sirotiLJu. Da ne govorimo što je Dragan obećao tri muška-tri ženske, a Sanja i Andrijana nisu tri, osim možda kad SDA Bakir broji.

No eto hajde Hrvati, možda se dječurlija u dogledno vrijeme i pokažu vrijednim dodatkom Vladi Federacije BiH, ali za ove druge smo već dobro upoznati da nemaš šta tu očekivati.

Za Dizdara znamo da je loš dečko, gradi taj imidž još otkako je studirao, ono vječito naganjanje s HDZ-om po Stocu, oko križnog puta, Che Guevara za sirotiLJu. Za Kljaku znamo također da je na proteklim lokalnim izborima imao više glasova samo od Salema, koji ih je imao preko nekoliko. U međuvremenu je ukrao stranku Radončiću, pored čega preferencijalni uspjeh na lokalnim izborima blijedi. Nije da nije zabavno kad netko nešto otme od Radončića, ali za to smo oduvijek imali SDA. Ovo sad više nema smisla.

No barem su pogodili kod ministra unutarnjih poslova. Naime, vi svi u Hercegovini dobro znate da smo mi ovamo u današnjem federalnom dijelu Hercegovine uvijek imali zakon i red dok smo uvozili pandure iz Nevesinja i Gacka. Otkako smo to prestali, odnio nas je đava.

Tako ćemo sada uvesti ministra unutarnjih poslova jer Mijatović je, brat bratu, ministar unutarnjih poslova, ali izvana. Iz anamoonog entiteta.

No sve će to biti super, samo kad premijer Nikšić opet krene s onom svojom starom i dobro poznatom politikom: nisam ga ja imenovao za direktora, znate, ja nisam dobar sa svojim bratom. Jer svi znamo da je po babi i po stricu nešto najgore što se more desit. Ali ako nije dobar s bratom, onda to pada u vodu. Realno. Svakaćas.

P.S. Ovaj tekst je pisan u skladu sa izmijenjenim Krivičnim zakonom Republike Srpske, za svaki slučaj, da ne pomiješa Mijatović prebivalište i rodni kraj.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close