Počistimo ispred vlastitih vrata

Saplačnici

Imamo krajnje neupotrebljivo školstvo – neke se branše ispucavaju u Europu u tisućama, dok mi nemamo ni doktora ni vodoinstalera ni električara, a probaj estrih izlit tako ti Boga!
Kolumna / Kolumne | 01. 11. 2023. u 09:00 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina voli sudjelovati u tuđim ratovima. I tako ti je jednostavno oduvijek. Tako je kralj Tvrtko onomad branio stečevinu cara Dušana od Bugara (znate valjda da je na grbu Republike Srpske kruna cara Dušana, koja je istodobno i kruna kralja Tvrtka).

Onda su došli Turci pa je uspostavljena Vojna Krajina, jednako s obje strane islamsko-kršćanske granice, i mi smo opet tukli tuđu bitku. Habzburzi su pritom dovodili Rumunje koji su jednako budale kao i mi pa su se Vlasi (iz Valachije) kasnije poslavenili i je li, danas ih znamo kao hrvatske Srbe. S druge strane su isto ljuti Krajišnici bili i oni imaju Baba, a ne rahmetli Aliju, i to isto znate.

Onda su došle četrdesete pa je Ante odabr'o Banjaluku za središte NDH i eto opet mi iz kraljevine Bosne i grofovije Hercegovine bijemo tuđu bitku.

Onda su došle devedesete i znate kako to nije bio svačiji rat od nas, ali eto i to smo mi izborili.

Pa su došle 2020-e i mi smo se cijepili iako znamo da treba puno više od virusa dubije prosječnog stanovnika BiH. Opet mi tuđu bitku bili.

Došla je 2022. i mi smo zaratili s Rusijom (ili Ukrajinom, kako koja strana Bosne i Neretve). I sad je 2023. došao na tapet vječni sukob Kanaanaca i Filistejaca i mi opet ratujemo, u materinu više, jeste li vi normalni?!?!

Zašto hoćemo

Za nekoliko dana, na moju godišnjicu crkvenoga braka, jedinu koju ja priznajem, ali ne i datum koji priznaje država, ona računa samo ovaj drugi, pred sudom, koji je bio na neki drugi datum, dakle tada će se odlučivati o europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Sasvim je moguće da Bosna i Hercegovina krene s procesom pridruživanja, i to iz nekoliko razloga.

  1. Treba napakostiti Putinu. Kada bi Bosna i Hercegovina postala dijelom Europske Unije, Dodik bi izgubio i posljednji argument da Srbi trebaju živjeti svi u jednoj državi – uđete, brate u Uniju i svi ste na istom mjestu.
  2. Treba napakostiti Draganu. Kada bi Bosna i Hercegovina ušla u Europsku Uniju, HDZ BiH bi slobodno mogao ključ u bravu jer doslovce bi suverenitet bio predan Briselu umjesto lojalnom Sarajevu i onda bi Dragan mogao samo svirati bivšem austrijskom kancelaru.
  3. Treba napakostiti Komšiću. Kada bi Bosna i Hercegovina ušla u Europsku Uniju, onda bi Komšić komotno mogao biti predsjednik svih graDŽana koji ostanu u BiH, znači uvrh glave šačici umirovljenika.
  4. Treba napakostiti Bakiru. Jer je njemu babo ostavio stranku i zemlju u amanet pa ako je briselska, nije njegova.

Zašto nećemo

Jednako tako Bosna i Hercegovina uopće ne mora početi proces priključenja europskoj obitelji.

  1. Kakve bolan reforme?! Pa naše vlasti nisu usvojile ni kozmetički set traženih reformi, skoro svi zakoni su vraćeni na doradu i tako stoje jerbo Zakon o strancima, jerbo Kokalicija, jerbo suđenje Dodiku, jerbo legitimni Schmidt...
  2. Zar vi stvarno mislite da netko želi zemlju koja ne zna koliko doista ima stanovnika?! Pa ne može se potpisati sporazum sa zemljom koja nema riješen katastar jedan kroz jedan, koja ne zna koliko vas ima. Kako će eurobirokrati izračunati koliko zdravstvenog osiguranja treba za sljedeću kofol pandemiju? Ili ne znam, nešto slično. Koliko Umirovljenika imamo. Koliko nas radi na crno.
  3. Kako će Europska Unija primiti zemlju u članstvo koja ima skupove na kojima se pod izgovorom humanitarnog prava viče Allahu Ekber?! Pa da je tako, primili bi Tursku jučer. Barem je ekonomska sila, čak i u vremenu gospodarske krize jer Erdoğan neće da poveća kamatne stope (to nije u skladu s islamom, a Recep se fura da je prijestolnica islama baš u Turskoj).
  4. Kako će primiti zemlju u kojoj novinari nemaju prava govoriti šta vide i čuju? To se kosi sa svim važećim europskim zakonima.
  5. 5... mogu ja smisliti još nekoliko ovih zašto nećemo, lakše je to nego zašto hoćemo, ali shvaćate bit.

Pometi, dabome

I mi sada opet radije bijemo tuđe bitke, pljujemo Izrael ili Gazu, kako koji, umjesto da se posvetimo čišćenjem pred svojim vlastitim vratima.

Imamo krajnje nelogičnu državu, tri naroda, dva entiteta, ne može Židov biti član Predsjedništva BiH (sad vidimo i zašto, nije u skladu sa panarapskim načelima, a nema veze s Hrvatima). Mostar je nelegalan ne zato što nije u skladu s ostalim lokalnim zajednicama, nego zato što nije još luđi nego jeste...

Imamo krajnje neuređeno gospodarstvo – 41,6 posto vaše zarađene plaće ode za financiranje pregolemog birokratskog aparata, svaka županija ima po desetak ministara, svaki klinac ima barem jednu skupštinu, ...

Imamo krajnje neupotrebljivo školstvo – neke se branše ispucavaju u Europu u tisućama, dok mi nemamo ni doktora ni vodoinstalera ni električara, a probaj estrih izlit tako ti Boga!

Nemamo šta da jedemo iako imamo stotine i tisuće zaraslih hektara na kojima nitko neće čak ni samonikli lješnjak da pokupi. Kupujemo čak i prokleti krompir, pa bolan njega baciš kako bilo u zemlju i rodi barem tri još nova.

Ma neka, samo vi dokazujte kako Izrael ima pravo na samoobranu i kako su sva djeca u Gazi poginula. A što naša djeca nemaju budućnost, i što za nama nikad nitko nije prosvjedovao. Manje bitno. Normala.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close