ta ta tara ta ta tara

Hibridni (b)rat

BiH ti je kao reklama za Glovo ili čukljeve, ponekad ti je žao upaliti mobitel da ti ne iskoče. BiH je samo virtualno na planu Europskoj Uniji i NATO-u, a zapravo je prešutno na listi na kojoj su i Ukrajina i Gruzija
Kolumna / Kolumne | 01. 12. 2021. u 09:15 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U rajskom vrtu, Edenu, nedvosmislenu potvrdu imamo da su bila samo tri bića, Adam, Eva i ova mala lezihljebovićka. Što se ostale živine tiče, ne piše ništa o njima. Uglavnom, zmija apsolutno ničim nije naudila Adamu i Evi, samo ih je nagovarala.

U današnjem pojmovniku aktualiziranom godišnjim summitom NATO članica to ima i definiciju: hibridni rat. Hibridni rat se definira kao sve ono što svakodnevno živimo: zatrpavanje informacijama od kojih je većina ili lažna ili čak najobičnija besmislica. Ljudski mozak, baš kao i u Adama i Eve, u jednom trenutku jednostavno zatilta, zastane i napravi nepopravljivu pogrešku u koracima.

Iz informacije što je to hibridni rat lako je deducirati kako je to u Edenu išlo: najprije je Bog rekao njima dvoma: Slušaj, ono drvo u sred vrta, to ti je k'o dejton. U njega se ne smije dirati, to ti je drvo za tumačenje, za izvlačenje iz konteksta, za biranje s njega kao sa švedskog stola, ali ne smijete ništa izis' šnjega. Iskreno, bolje bi bilo da im je rekao, ono vam je kaki, japanska jabuka, nego da je spominjao dejton, ali tko sam ja da Bogu određujem. Samo obično lupetalo.

Znala je zmija da ne može doći tek tako i reći Adamu i Evi: slušaj vamo, 'ajmo preć' Rubikon, idemo održat referendum o odcjepljenju, idemo svak svojim putem, evo, Adame, ako si ti nesiguran, Eva i ja ćemo prvi. Stoga je zmija pristupila dobroj taktici, Božju informaciju o dejton-drvetu ona nije negirala, nego je ubacila stotine malih informacija kako bi preopteretila sustav: anđeli imaju mirovinsko i zdravstveno, vas dvoje rudara nemate ništa, ptice nit siju nit žanju, a jedu s drveta s kojeg požele, Adame, ti vidiš da te žena za nos vuče, ti si glava kuće, ako ćemo brojat u kostima, ti si najmnogobrojniji, red je da se većina pita i da ne bude terorizirana jednim rebrom, a Evo, ti si majorizirana zato što si sitna i malena, ja ti nudim cijelog sebe, nudim ti prvorazrednog pitona, je*ote!

Znači, vaše je samo da razmislite o tom dejton-drvetu malo, je li ono nedodirljivo, ili vam nudi slobodu da se namjestite kako vama paše, samosvjesni, samodovoljni.

Već to bi vjerojatno bilo dovoljno, no mogu se kladiti da je zmija ubacila i pokoju dodatnu informaciju, čisto da sigurno preoptereti sustav, tipa medo se kupa sapunom, a vi ni za lebac nemate, medo kupio Rafale, lija ima raketni bacač, uskoro će nabaviti MIG-31, lija daje 5000 maraka za novorođenu bebu, a ne moraš ni studirat, samo se... je li. Ubacila bi zmija i bonus informacije, znaš, gavrani s juga rasporedili ROSU, oni rakuni ljigavi došli Adama dizat' u nebesa...

Nikakvo čudo da je Eva odgrizla dio dejton-jabuke, onda tumačila taj svoj dio da je gorak i nejestiv, a Adam s druge, osunčane strane, zagriznuo dejton-jabuku pa kaže, uf, ovo je slatko k'o med ne treba od ovoga odustat ni pedlja. Nikad.

Na svjetskom polju BiH?!

Je li, u Bibliji je Eden prikazan šturo, bez nekih pretjeranih detalja, i onda se čude zašto sve manje ljudi vjeruje, pa bolja je reklama za ljetovanje u Istanbulu. Ali prema informacijama koje je iznijelo nekoliko ministara na summitu u Rigi ovih dana, u Bosni i Hercegovini se trajno vodi hibridni rat.

Navodno, priča ide ovako, nakon raspada Varšavskog pakta Rusija je malo tunjila na istoku, dok nije sebi polizala rane i oporavila se. Već desetljećima vojuju polurat s NATO paktom oko zona koje su svojedobno nadzirali. Tako su prvo pridobili Bjelorusiju, a onda mrvicu po mrvicu, krizama u Gruziji i Ukrajini, sukobićima raznim kao tipa Azerbajdžan, otimanje Krima i Donbasa, grickaju Rusi slobodarski svijet.

Posljednjih godina daju im vjetar u leđa stari, dobri prijatelji Kina, koji već desetljećima malo po malo kopaju po jugoistočnoj Aziji, s Indijom i Pakistanom su stalno u toplo-hladno relaciji, kupili su pola Afrike, napreduju na tehnološkom planu jer drže monopol nad rijetkim metalima koji se koriste u elektronici... je li, zato su i kupili pola Afrike, tko prvi djevojci, djevojka njegova...

Navodno su Rusi uspjeli 2008. godine iskoprcati status quo s NATO-m oko pitanja Ukrajine i Gruzije, da bi potom izvršili agresiju na obje zemlje.

Na svijetu, pazite sada, postoje samo tri zemlje koje surađuju s NATO paktom, a koje su izrazile želju da se priključe toj obitelji zemalja. Dvije sam već spomenuo, dio su partnerskog sporazuma Rusije i NATO-a o nepriključivanju, Ukrajina i Gruzija. Obje su nasađene na stoljetne proeuropske civilizacijske vrijednosti, makar uz snažnu nazočnost pravoslavne crkve, ekonomski i znanstveno su ipak bliže Europi nego Rusiji.

Treća zemlja na svijetu koja je izrazila želju da se priključi NATO obitelji je Bosna i Hercegovina. Da, ne postoji više niti jedna zemlja koju zanima NATO osim nas tri zemlje. Postoje zemlje poput Australije ili Japana koje su bliske NATO-u, ali iz preočitih razloga njihova je trajna suradnja neizvediva. Dva smo svijeta različita. Postoje opet zemlje koje su bliske NATO-u, primjerice Finska ili Švedska, ali su toliko moćne i samostalne da ih uključivanje u nekakvu organizaciju u kojoj bi morale podmetnuti leđa zbog tamo neke blesave Amerike, jednostavno im ne pada na pamet.

Rusija navodno drži u šahu Europu zbog Gruzije i Ukrajine. Istodobno vodi hibridni rat protiv Poljske ili Moldavije ili Rumunjske, dobrano se već udomaćila u Turskoj i Mađarskoj. Tu na Balkanu očita je dominacija Sjevernoatlantskog pakta. Na svojoj strani ima samo Srbiju, što se i vidi iz političkog uređenja. Srbija sve više poprima obrise Rusiji toplo-hladno, ali ipak bliskih zemalja Mađarske ili Turske. Srbija postaje vučkovilajet i kako vidite na primjeru Rio Tinto bagera, sukob je sve izgledniji. Nadajmo se da će pameti biti dovoljno da do njega i ne dođe.

Crna Gora pak, iako bliska Srbiji, u raskoraku je. NATO nudi poslovne prilike kakve Crnogorci jednostavno ne mogu odbiti, kada Crna Gora ne može vratiti kredit Kinezima, uleti EU po nalogu NATO velikog brata. Kad Srbija krene s mnoštvom nebitnih informacija, NATO Crna Gora se ugrije do usijanja. Nije Rusiji ugodno u Crnoj Gori, makar su njezini diplomati slatkorječivi.
Ostaje još jedna zemlja koju je moguće poljuljati, a to je Bosna i Hercegovina.

A čekaj, rat je ipak počeo?!

Bosna i Hercegovina je čudan spoj blagostanja iz rajskog Edena i totalne budalaštine tipa da Ademi i Have ovdje hodaju goli i bosi, ali još se nisu najeli dejton-stabla. I onda je Rusija kao rajska zmija, ona dođe s pričom Srbima da će im biti bolje samima, da će braća davati šakom i kapom. Vidimo na primjeru Srbije kako je izgleda kada braća daju. Od diranja u nacionalnu prirodnu baštinu, do otvaranja robovskih radnih kampova, to su elementi društva koje sve više prodire na površinu u Srbiji.

Bosna i Hercegovina je do prije zastoja rada državnih institucija ljetos imala čak i brži Internet od Srbije, makar smo ono sami sebi u očima, znam ja nas, pusti nas. Godinama smo na ljestvici potencijala bili bar tri koraka ispred Srbije. Ali posljednjih godina Rusija i Kina neprirodno pumpaju Srbiju, Srbija je veliko gradilište, ali na korist društvenih i političkih sloboda. A nama potkopavaju sve projekte, političke, ekonomske, pa čak i informacijske.

BiH ti je kao reklama za Glovo ili čukljeve, ponekad ti je žao upaliti mobitel da ti ne iskoče. BiH je samo virtualno na planu Europskoj Uniji i NATO-u, a zapravo je prešutno na listi na kojoj su i Ukrajina i Gruzija. Lista nemiješanja. Lista nesvrstanih. I u takvom vakuumu politike euroatlanskih integracija, što čini Rusija, potiho nam servira ovako potpuno nebitne informacije, majorizacija, unitarizacija, secesija, ukidanje sudaca stranaca, povlačenje iz entitetskih dogovora, vraćanje nadležnosti...

Potiho nas opterećuju glupostima radi višeg cilja. Ne treba Rusiji Republika Srpska, Rusiji konkretno treba Federacija BiH, da su Uniji na granicama, ili barem da tu presade Kinu, svog najboljeg druga. Što mislite, zbog čega se već mjesecima vode istovjetne rasprave o nama u Europarlamentu, u Vijeću Sigurnosti?! Mi smo već godinama ratište, samo se novi ratovi ne vode oružjem, to rade one seljačine na Bliskom Istoku, ovdje u Europi, rat se vodi G mrežama i fejzbuk profilima.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close