( ︶︿︶)_╭∩╮

And the Oscar goes to...

Ne znam kako vi, ali ja bih da im svoj tro'ici damo po Oscara za glavnu mušku ulogu i Željki još Oscara za sporednu, ili bar Zlatnog Medvjeda. Po onoj narodnoj, popu pop, bobu bob, a međedu međed.
Kolumna / Kolumne | 30. 03. 2022. u 11:10 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne znam da je itko dobio Oscara ove godine, ali znamo svi što je dobio Chris Rock. Dobio je veliko  'vessel for love' (brod ljubavi) Willa Smitha pravo u lice. Najveći problem je u činjenici da je šala bila tako loša da je najčešće traženo objašnjenje na društvenim mrežama bilo 'Što je to G.I.Jane?'

Realno, nakon prošlogodišnje dodjele nagrada američke filmske akademije na prste ruku mogu pobrojiti sve ljude koji prate ovaj gala događaj, a čujem da su i u novoizmišljenoj kategoriji glasa javnosti ove godine za najbolji film izabrali nekakvu zombiepokalipsu. Sljedeće godine Oscara će dobiti Kaby Lame. No, kada je gluma u pitanju, mi imamo daleko bolje glumce, svake večeri idu u Prime Timeu, poslije crtića, a prije sporta i vremenske prognoze.

Piškit ću, kakit ću

Dabome da ću početi s nositeljima europskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini. Od europskih vrijednosti koje nose ističe se spremnost na kompromis – kada su već ostvarili sve zacrtano, negdje pred kraj dugogodišnje muke po reformama izbornoga procesa, oni prevrnu stol u svojoj tipičnoj balkanskoj maniri, ili paket ili ništa.

Čovjek bi pomislio da je u pitanju neka reklama za Glovo, a ne politički proces. Ali to je tako kad imaš stožernu, nositeljsku, natkrovljujuću i kako li se sve  ono ne prozvaše dosad.

Primjer drugi je Ukrajina. Europska Unija je u pogledu Ukrajine jedinstvena: ukrajinski narod se bori protiv jednoumlja, protiv diktature, protiv opresije, i kao takvima, Unija je spremna smatrati Z ravnim svastici, a da ne govorimo što misli o Rusima. Nema razumijevanja u ovom slučaju, Unija zna samo jedno opredjeljenje, a ono je da Rusiju treba osuditi, onemogućiti u nastojanjima da pokore još jednu suverenu naciju (od ranijih samo se prisjetite obrnutim kronološkim redoslijedom: Kazahstan, Mali, Sirija, Azerbajdžan, Gruzija, Moldavija, eto da ne idemo predaleko u prošlost).

U stožernoj vele da ne bi rado osuđivali Rusiju i sad bi to bio legitiman stav, da tek koji dan kasnije ne osvane splet zastava u velikoj dvorani u Domu HDZ-a BiH gdje su zajedno postavljene europska, bosanskohercegovačka, ukrajinska i zastava hrvatskoga naroda.

Meni je doktor rekao da vi ne postojite

Drugi veliki glumac je čovjek koji spava u Europarlamentu. Već godinu dana se ponaša kao da iza sebe ima veliku Rusiju, a kako se sve više uvjeravamo da je ta velesila jaka samo protiv kavkaske, afričke i bliskoistočne sirotinje koja se plaši tenka jer ga prvi put vidi... tako i on sad popravlja stalno vlastite bajke.

Recimo, prvo je osnivao paralelnu agenciju za lijekove pa kad je svima postalo jasno da nitko normalan neće plaćati dvaput priznavanje istog lijeka, malo je ohladio s tom bajkom za one koji su sve ove godine živjeli ispod nekog kamena. S druge strane, još malo pokazuje zube paralelnim tužiteljstvom i sudstvom, a sve je prozirnija i ta priča – naime, ne valja niti jedno tužiteljstvo koje zna na kalendar.

Da objasnim ovdje najnoviju Miloradovu bajku: kupio je vilu na Dedinju na kredit, ali je kredit uzeo tek godinu dana kasnije. Ne tako davno kupio sam stan, ali bome sam ga mogao samo iz dvorišta gledati sve do trenutka kada je banka dobila vjerodajnice da ću uredno plaćati rate i potom isplatila dogovorenu svotu na račune druge strane. Ja novac ni ugledao nisam u tom procesu.

Ali sam neki dan vidio srednji prst od Milorada koji je za uređenu, pravnu i pravednu Bosnu  i Hercegovinu. Isprva sam mislio da se Milorad opekao na upaljač u autu, neki su novinari mislili da je prst bio upućen njima, ali ja evo ovog tjedna dobro znam kome je prst bio namijenjen.

Kuku meni, kuku tebi

Srednji prst je bio namijenjen meni i svim mojim kolegama koji se usude pitati Milorada otkud mu pravo da ovo, da ono. Naime, žena me financira proteklih tjedana, kao i svakog pravog publicistu, romanopisca, autora... shvaćate poantu.

Zbog sudske odluke da oni koji Dodika ne pitaju oklentito, gdjetijepečat... mogu pet godina ne isplaćivati obveze prema onima koji se usude pitati, ja evo pozajmljujem uokolo novac platim svoju vilu na Dedinju, krvavo zarađenu. Za one koji ne znaju čime se ja bavim, ja radim u poduzeću koje niti kupi pretplatu, niti je na državnim jaslama, ali živi uglavnom od usluga koje obavljamo drugim državnim i entitetskim poduzećima u cilju realizacije njihovih svakodnevnih usluga, komunikacije, informiranja.

I sad, najmanji bi problem bio činjenica što nas Dodik mrzi jer imamo prefiks bosanskohercegovački, a ne ni srpski ni hrvatski ni bošnjački. Ne voli ni Putin Novaju Gazetu nobelovca Dmitrija Muratova, ali su oni radili sve do prije par večeri, kada su se sami ugasili do kraja specijalne vojne akcije, jer jednostavno ljudi se brinu za svoj zdrav razum pričajući Putinove orkestracije koje je striktno propisao da smiju pričati.

Problem je ovdje što oni treći glumci u Bosni i Hercegovini, oni istinski građanski, oni istinski za očuvanje Bosne i Hercegovine mlate praznu slamu. Znate, na isti način kako se Milorad ne pita što će objavljivati BHRT, ne pitaju se ni legalni, ali nelegitimni Željka ili princ od Ciglana ili i prije Halidā Halid.

I onda na Miloradovu blokadu nečega što ima bosanskohercegovački prefiks, Željka i Šefko i drugi istinski domoljubi Bosne i istinski gradžanski – oni jednostavno zažmire. Ugasi ih, Mile, i nama su smetnja. Puno pitaju.

Ne znam kako vi, ali ja bih da im svoj tro'ici damo po Oscara za glavnu mušku ulogu i Željki još Oscara za sporednu, ili bar Zlatnog Medvjeda. Po onoj narodnoj, popu pop, bobu bob, a međedu međed.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close