Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid

Iznenađenje sezone

MG Motor stigao je i na naše tržište i već dokazao kako je ozbiljna priča na pomolu. Vozili smo njihov SUV hibrid MG EHS, na koji daju sedam godina garancije ili jamče kako će sve biti u redu unutar 150.000 kilometara.
AutoMoto / Testovi | 31. 01. 2023. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nećemo vas gnjaviti o bogatoj povijesti marke MG, jer je ta povijest vezana za uspon i pad britanskog automobilskog carstva. Imate prste, imate i oči, pa ukucajte i izguglajte što je MG nekada bio, kako je skupa sa većinom drugih slavnih (i manje slavnih) britanskih marki nestao sa scene, kako ga je u devedesetima pokušao spasiti Rover, pa i sam upao u rupu – iz koje su ga iščupali Kinezi.

Eh, da, Kinezi. Oni su, također, iz rupe iščupali bedž na kojem piše MG, a taj bedž jako fino izgleda i moćan je na prvi pogled. Toliko moćan da smo tokom svih dana trajanja testa modela EHS objašnjavali zainteresiranim prolaznicima o kakvom se to autu radi. Čuj hibrid? Pa da, Kinezima je ovo ništa, oni vladaju strujom, uskoro ćete vidjeti kad stignu potpuno električni auti iz Kine, satrat' će konkurenciju...

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid

No, vratimo se našem EHS-u. Prolazi čovjek, krajičkom oka skuži automobil koji mu privuče pažnju, dijelom jer mu izgleda dobro, a dijelom jer mu se u glavi ne podudara s ičim poznatim. Tu i tamo koji detalj zazvoni, ali ubrzo mu drugi detalj poništi točan rezultat. Ne, nije Mazda, nije Nissan, nije Hyundai, nije...ma, što je ovo?  Ovo je MG, točnije MG Motor, a to je marka o kojoj će se, kako stvari stoje već na startu, itekako puno čuti.

I ne samo kod nas, eno u Engleskoj, domovini originalnog MG-a, Britanci ne spominju ni Kinu nit' se bune zbog otetog ponosa, njima je MG iznenađujuće dobra kupnja, alternativa sada već preskupim automobilima sa etablirani značkama – i ne samo jeftinija alternativa, nego i sasvim konkurentan proizvod. Nekoliko MG automobila, uključujući i ovaj EHS sa testa, već se nametnulo na tržištu. Kako na britanskom, tako polako i na ostalim europskim tržištima.

Brzi prelet preko testova u engleskim, francuskim ili njemačkim automobilskim magazinima daje nam na znanje da tamo nitko ne podcjenjuje ovaj automobil – najčešća ocjena je 4/5, bez većih zamjerki na ukupan dojam, pa čak i detalji dobro prolaze. No, zato kod nas ne nedostaje filozofa koji će MG EHS okarakterizirati nadmenim ili sumnjičavim stavom. No, nasuprot njima, ima i onih koji su već pazarili MG na našem tržištu – sigurni da trenutna cijena MG-a jedina može ići u paru sa zdravim razumom.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid

MG nastupa sa nekoliko modela, kod nas su za sada najzanimljiviji modeli ZS, manji obiteljski crossover, uskoro ćemo i njega dobiti na test - i ovaj testirani EHS, koji postoji i u verziji kad se zove samo HS, a to je onaj koji nije hibrid i koji bi u budućnosti mogao biti još zanimljiviji onima koji cijene klasiku, ne zanima ih energetska pretvorba u budućnost i vole još povoljniju cijenu.

MG EHS, dakle ovaj koji smo vozili, hibridni je Plug – in SUV, otprilike dimenzijama smješten u takozvani C segment, gdje ga čekaju konkurenti  Sportage, Tiguan, Qashqai, 3008, Austral, CX5, Tuscon... što znači gužvu u šesnaestercu i kupce koji hoće glumiti čvrstu srednju klasu u našem društvu. A tu se, u skladu s novonastalom situacijom, ipak cijeni i koja marka uštede.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid

Na prvu MG EHS izgleda sasvim korektno. I ne samo korektno – ima nešto što bi ga, da mu staviš neku u ovom trenutku kod nas poznatiju značku, odmah prodalo. Već smo rekli, puno detalja zvoni u glavi, podsjeća, ali zaključit ćete na kraju kao i britanske kolege – doima se kao neka vrsta The best of kompilacije najboljih momenata konkurencije – ili, što je dobacio jedan genijalac,  doima se kao generički model koji bi vam nacrtao predstavnik auto osiguranja kad bi mu dali da vam nacrta SUV u C segmentu! Ništa što bi bila uvreda, čak što više. Vjerojatno bi dobar dio nas da dobijemo zadatak da nacrtamo ono što bi željeli od auta tog tipa nacrtali upravo nešto nalik EHS-u.

Dovoljno privlačan oku, dovoljno velik, na primjeru zainteresiranih prolaznika vidjeli smo kako je privlačan i kao predmet interesa okoline, znači na početku je MG položio test žudnje. Nijedan detalj na njemu, kako izvana, tako i iznutra neće dati razlog bilo kome da odmah kaže – e, evo vidi! Sranje! I pritom odmah stavi onaj znak čuđenja ili gađenja na lice. Ne, naprotiv, od otvaranja pritiskom na solidno odmjerene ručke na vratima, preko vrata koja se ovaraju i zatvaraju premijumski, pa do elektrikom pokretanih petih vrata, sve je onakvo kakvo treba biti. I sve linije, svi zazori milimetarski točni, onaj osjećaj solidnosti izrade – sve je tu! A tek kad otvorite vrata i bacite pogled unutra...

Želja dizajnera očito je bila da stvari postave što jednostavnije, bez bespotrebnog gomilanja dizajnerskih elemenata, ali da sve ima svojevrsni premium touch. Testirani EHS bio je iz Luxury serije, što znači top opremu, mekanu plastiku, potpuno tapacirane elemente koje gledate, na koje naslanjate ruke i dlanove. To podrazumijeva kožom tapaciranu unutrašnjost, ovaj put crvene boje u kombinaciji s tamnijim elementima, što stvarno daje zanimljiv dojam. Dobro, možda koža nije baš s pedigreom, nešto tipa Conolly, možda je mogla biti i plemenitija, ali je sve izvedeno pošteno, izdašno, sve tipke, uključujući i one za otvaranje prozora na rukohvatima vrata, doimaju se čvrsto i solidno, sve komande apsolutno daju dojam da su tu da traju.

Dva digitalna displeja, onaj ispred vozača i onaj na sredini, odmah vam govore kako ste u trećem desetljeću 21. stoljeća, s tim da se na razigranosti multimedije, opcijama konfiguriranja i najviše odzivu iste na vaše komande nije baš inzistiralo, čak što više. Sporost odgovora multimedije na vaše zahtjeve, u čemu MG nije jedini na tržištu, možda će vas najviše nervirati u ovom automobilu, ali naviknete li se na to – a pogotovo ako iskoristite ponuđenu mogućnost spajanja na, recimo, android auto, stvari će ići bolje.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid

Trebat će vam općenito  da se naviknete na neke stvari, pogotovo na vladanje opcijama klime, hlađenja i grijanja, uzalud ćete tražiti izlaz iz menija pritiskom samo na jedno mjesto, ali to će ujedno biti ono oko čega će vam trebati najviše vremena. No, tako je i kod drugih auta, pogotovo ako promijenite marku, pa vam komade postanu neobične.

Strujom pokeretana sjedala su široka, kabina je općenito prostorom izdašna, prozračna i preglednost je odlična. Retrovizori odlično pogođeni, sve vidite, a kamere pomažu kako treba. Možda su zvukovi upozorenja malo iritantni, ali naviknete se. Upravljač odlično dizajniran, lijepo leži u rukama, podesiv i po visini i po dubini. Komande na upravljaču logične i dobro odmjerene. Osjećaj za volanom čak daje prizvuk da vozite puno skuplji, puno veći i puno sportskiji automobil nego li je MG EHS u stvarnosti.

Od sportskog užitka ovdje nema baš puno toga – EHS je baždaren na udobnost vožnje – sa gotovo 4,6 metra dužine i težinom od 1,8 tona on se lagano ljuljuška u krivinama, meko odgovara na pedalu gasa i u sprezi sa automatskim mjenjačem od 10 stupnjeva nije kralj dinamike i brzine. Mjenjač je, ako ne baš najbrži na tržištu, onda izuzetno tih i nenametljiv, vrijedno obavlja posao, izmjene stupnjeva su prilično neprimjetne. Kao i prebacivanje pogona, sa električnog na benzinski.

Baterija kapaciteta 16,6 kWh daje 90 kW snage i dovoljna je da se vozite na struju nekih 50 kilometara, makar tvrde da može i 70. Benzinac od 1,5 litara zapremine nudi 119 kW snage i uvijek ga osjetite kada se pokrene u vožnji, postoji lagano premišljanje pogona, no ne možete reći da vas bilo čime iznenadi.  Ukupna kombinirana snaga pogona je 258 KS i nudi 370 Nm okretnog momenta, ali u praksi to ne znači ništa više od umjereno hitre vožnje. Rekoh, MG EHS je preporuka obiteljskim ljudima koji su jurnjavu ostavili daleko iza sebe. To vam do znanja odmah dadne i paperjasti dojam na upravljaču. Što ne znači da EHS ne može pojuriti, ali nema potrebe izazivati benzinca da se troši i baca vas u očaj. Umjerena vožnja i uživanje u istoj – sasvim okej. Imate prostora za četveročlanu, peteročlanu obitelj, prtljažnik od 448 litara – i lagano i sigurno na put!

Hibridni pogon ionako je pravljen za one štedljive. U našim uvjetima vožnje, gdje ćete i do 90 posto voziti po gradu i prigrađu, čini se idealnom kombinacijom za ovdašnje ljude koji hoće nov SUV, sa odličnom garancijom (7 godina ili 150.000 km!) i usput hoće biti malo i štedljivi, a uz sve to i moderni.

MG EHS punite na kućnoj utičnici (uz auto doslovce dobijete takav kabel), jednostavno ga parkirate pred kućom ili u garaži i dok odmarate vi, baterija se napuni. Naravno, može i na javnu punionicu, ali je punjenje ograničeno na 3,7 kW, pa vam treba previše vremena da nekome ne bi zasmetali. Bilo kako bilo, napunite ga i onda se po gradu vozite na našu, još uvijek jeftinu struju. U vožnji, kad se zbog povećene potražnje za brzinom i performansama, uključi benzinac, on će vam dopunjavati elektro motor. Ne postoji mogućnost biranja rasporeda i načina distribucije energije i punjenja, ali ostaje vam mogućnost razviti vlastiti vozački stil.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG EHS Luxury Plug – in Hybrid

Mi smo na struju vozili doslovce od Bijelog polja kroz grad, pa sve do Bune i nazad, uz tek povremeno i kratko paljenje  glavnog motora, kojeg smo isključili čim prije jednostavnim pritiskom na tipku pored mjenjača - ali smo vozili maksimalo 50 kilometara na sat. I usput smanjili kapacitet baterije sa 45 na 25 minuta  vožnje. Ali i ukupno trošili tek 2 litra benzina na sto kilometara. Drugi put smo prevalili isti put, ali ovaj put dozvolili benzincu da se pali kad mu je vrijeme. Vozili smo malo brže, bateriju spustili sa 50 obećanih kilometara na 42, a trošili 5,2 litra benzina na 100 kilometara. No, oba puta vozili smo karjnje oprezno, u normalnim uvjetima računajte na litru goriva više.

Drugim riječima, ako imate dostupnu kućnu utičnicu, hibrid bi vas, bez obzira i na neko manje poskupljenje struje, mogao riješiti zabrinutog pogleda na rasta cijene goriva. No, bajka prestaje kada treba krenuti na put, jer ćete onda postati svjesni kako je MG EHS idealan za „mostarsko vozanje“ do sela ili spuštanje do najbližeg mora. Naime, samo 37 litara je kapacitet spremnika goriva, pa ćete, ideze li autoputem, morati računati na češće dolijevanja benzina. Bez pomoći alektromotora, potrošnja benzinca se penje u za benzince normalne vrijednosti, a s kombinacijom pogona spušta s u takozvane dizelske okvire, pri standardnoj vožnji od 80 – 90 km/h. Na autocesti ode gore...kao i po gradu bez struje, preko deset, dvanaest...

Protranost i udobnost sjedenja već smo spominjali. MG EHS je automobil koji će vam se na neki čudan način brzo uvući pod kožu. Pogotovo kada vidite da u opremi imate sve – čak i panoramski krov koji se otvara elegantno i bešumno. Ah, da, hvalimo i izrazito bešumno dizanje i spuštanje prozora, kao i veoma solidnu zvučnu izolaciju i zaptivanje kabine. Grijanje (i sjedala) i hlađenje djeluju hitro i nemamo zamjerki. Kao ni na ukupan komfor opsluživanja automobila, pretince, naslone i rukohvate.

 I ono glavno, automobil koji smo testirali već je prošao 10.000 kilometaar u novinarskim rukama, što znači da nije mažen ni pažen. Rezultat – ni najmanje naznaka bilo kakavih škripanja, crvčaka ili istrošenosti interijera.

Dakle, MG EHS je položio test. Potpuno opremljen košta u ovom trenutku 75.000 maraka. Puno? Onda niste u zadnje vrijeme gledali cijene slično opremljenih i slično velikih hibrida drugih marki. Prema njima MG se čini kao sestra milosrdnica.

A za njegov uspjeh na tržištu ključan će biti brzi razvoj distributivne i servisne mreže. Drugim riječima, ako u svom gradu budete imali i salon i servis, sedmogodišnja garanacija koju vam garantira MG mogla bi biti ključni element u prihvaćanju ove marke i kod nas. I to kakvog prihvaćanja! Jer, sigurni smo, pred MG-om je svijetla europska budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close