Vozili smo: Mercedes Benz GLA 200d

Hello, Mercedes, Can You Help Me?

Popularnost SUV modela ne jenjava, pa je bilo sasvim logično da će Mercedes ozbiljno poraditi na novoj generaciji "gelande" verzije svog najmanjeg modela. A nju smo vozili i s njom popričali.
AutoMoto / Testovi | 21. 01. 2021. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva generacija GLA bila je logičan Mercedesov iskorak u svijet vrlo traženih modela. Ono što smo dobili s novom generacijom je vizalno i suštinski još ozbiljnija stilska i tehnička vježba na bazi A klase, tako dobro odrađena da se komotno GLA može nazvati klasom za sebe.

Postoje i dalje oni koji Mercedes A klase zdravo za gotovo smatraju malenim automobilom, ali to je logička greška u razmišljanju, jer ako je neki automobil najmanji Mercedes, ne znači da je on malen. Jednako tako, potpuno pogrešno je GLA smatrati malenim SUV-om, samo zato jer je on najmanji od svih Mercedesovih modela tog tipa, jer GLA, pogotovo u ovoj novoj generaciji, nudi dovoljno, pa čak i previše mjesta za čitavu obitelj (pod uvjetom da vas nema baš previše), što važi i za prostor sprijeda i straga – i u prtljažniku! Ipak je to automobil od skoro 4 i pol metra.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Mercedes Benz GLA 200d

Vrata su masivna, osjećaj solidnosti već je na kvakama, unutra se smještate mercedesovski raskošno, makar ne baš kao u E klasi, ali puno raskošnije nego kod većine automobila slične kategorije našem testiranom GLA. Na dva mjesta straga možete voziti i one visoke i punašne bez da se osjećaju klaustrofobično, dok s bez problema mogu stisnuti i troje. Na put možete velike brige, jer prtljažnik zaprema 425 litara, što u praksi znači dvije velike torbe i što još stignete stisnuti oko njih.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Mercedes Benz GLA 200d

Vizualno je Mercedes povezao praktično sve svoje automobile u jednu dizajnersku priču, od čega su najviše profitirali modeli s početka ponude, pa tako i GLA. Vizualno ga je teško razlikovati od većih i prestižnijih modela, pa tek kada se parkirate baš uz jedan takav, može se vidjeti razlika.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Mercedes Benz GLA 200d

Iako je testirani GLA bio u tamnijoj boji, a dani uglavnom sivi, Mercedes se još uvijek ne može neopaženo provući ulicama, pa računajte da je u cijenu, o kojoj ćemo kasnije, uračunata jaka doza imidža koju trokraka zvijezda još uvijek sa sobom nosi.

Imidžu GLA, osim tipičnih mercedesovskih detalja, pridonosi i, također sada već tipična, Mercedesova infotainment raskoš u unutrašnjosti – koja skupa sa specifičnim otvorima ventilacije odmah daje do znanja kako su u Stuttgartu ponovo pronašli svoj pravac.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Mercedes Benz GLA 200d

Mercedes GLA je dobio i sjajan novi upravljač, sa prekrasnim središnjim okruglim dijelom, koji služi i kao sirena, a koji podsjeća na klasične Mercedese iz zlatnog doba kada je samo Mercedes bio premium.

GLA se vozi lako - čak i ako nikada niste sjeli u neki od novih Mercedesa za nekoliko minuta će vam većina toga postati jasna. Intuitivno je prava riječ. Po gradu ćete lako vijugati, iako nema kameru za vožnju unazad, sustav senzora je za svaku pohvalu, a i vidljivost unatrag je dobra.

Automatski mjenjač na ručici pored volana također, kao i već spomenuti upravljač, podsjećaju na zlatno vrijeme Mercedesa, a rukovanje istim je pravi užitak.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Mercedes Benz GLA 200d

Kad smo već kod mjenjača, on se zove službeno 8G – DCT, što bi značilo osam automatiziranih stupnjeva prijenosa. Konačno možemo za jedan takav mjenjač kazati kako odlično radi svoj posao i kako nam u toku vožnje zapravo nije niti palo na pamet da bi ručno bilo bolje.

Četiri metra i još 40 centimetara dugo vozilo, koje je uz to i tonu i pol teško, pokreće turbodizel od dva litra (točnije 1995 kubika), koji razvija 150 konjskih snaga, što je uz spomenuti odličan mjenjač sasvim dovoljno da GLA vozi kako uvjeti na cestama zahtjevaju.

Imat ćete dovoljno snage za većinu potreba, pogotovo ako, kako je to u testnim uvjetima, vozite sa dvije osobe u vozilu. Kada automobil malo više natrpate robom i ljudima, to se osjeti, ali i dalje ne toliko presudno da bi pokvarilo performanse. Ipak je GLA, ako već nije ni blizu pravog terenca, motor ppokreće tek prednju osovinu, dovoljno čvrste građe i precizno baždaren da u svakom trenutku ima jednak karakter na svojim masivnim 18 – colnim gumama.

A karakter mu je takav da vas dotjera do maksimalnih 210 km/h, uz ubrzanje od 0-100 za nekih 8,6 sekundi. 320 Nm okretnog momenta pritom pomaže da „špirita“ uvijek ima dovoljno, makar, ako ćemo pošteno, GLA je vozilo za ugodno brzu vožnju, a ne za tamo neke sportske užitke. Stoga je i potrošnja razmjerno niska ako vozite uljuđeno – tek 5 litara u prosjeku, no ako gazite previše i bez potrebe po papučici gasa, onda računajte i na litar više.

Ovjes je, kako se od Mercedesa i očekuje, na zavidnoj razini što se udobnosti tiče. Općenito uzevši, čini se kako je Mercedes u mnogo čemu pronašao sebe i vratio kvalitet na mjesto na kojem ga se nekada mogao jedino naći – pod okriljem trokrake zvijezde. To znači kako sve u automobilu izgleda kao da će trajati desetljećima, kako je završna obrada odlična, te kako je ukupan dojam solidnosti na najvećoj razini za ovu klasu.

A klasa je i dalje na pola puta između urbanog crossovera i putnog automobila. Za duga putovanje možda bi lumbalna potpora sjedala trebala biti izdašnija, kao i bočno držanje, ako volite natjerivati auto kroz krivine, ali zato će dužina i udobnost onog djela sjedala koje je „pod guzicom i bedrima“ biti svima po volji.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Mercedes Benz GLA 200d

Da putovanje budu zanimljivija, uz bogat program raznih sigurnosnih i informativnih pomagala koje nudi Mercedes GLA, tu je i mogućnost glasovnog kontakta sa vlastitim autom. Probali smo, uz obavezno početno izgovoreno – „Hello, Mercedes“, na što ugodan ženski glas odgovara sa „Hello, how can I help you?“

Naravno, većinu traženih podataka mogli smo i sami pronaći preko tipki, ali lijepa je spoznaja da sve što smo izgovorili,na ne uvijek savršenom engleskom, rezultiralo je odgovorom s druge strane. Ponekad je trebalo posložiti redoslijed riječi, ponekad je trebalo ponoviti jer se od buke u autu ili žamora nije razumjelo što hoćemo, ali mogućnost sporazumijevanja je velika, što nas dovodi do veoma bliske budućnosti u kojoj će nam glas u automobilu biti jedan od boljih prijatelja. Ili što već.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Mercedes Benz GLA 200d

Uglavnom, uklupan paket koji dobivate kupnjom ovog automobila je ono što premium u ovoj klasi u 2021. ima ponuditi. Ono što će malo zbuniti čitatelje je cijena ovog automobila od samo malo manje od 83.000 maraka. Iako ima razmjerno puno opreme, minus ona kamera kojoj je tu trebalo biti mjesta, ipak je to cifra koja, barem kad su novi automobili u pitanju postavlja određena pitanja i otvara mnoge mogućnosti.

No, s druge strane, to je cijena premiuma za koju dobivate top – noch ponudu u klasi i još trokraku zvijezdu kao dio imidža. A imidž se, je li, uvijek dodatno cijeni i zato dodatno naplaćuje. Pošteno je reći kako Mercedes sa modelom GLA nije učinio ništa da taj imidž ne opravda, nego baš naprotiv – automobil je u odnosu na prethodnu generaciju dignut za jedan nivo više u svakom smislu.

A tko ga ne kupi novog, bit će jednog dana i polovni. S obzirom na ono što smo na testu vidjeli i osjetili, bit će tražen i kao „second – hand“ automobil, čak čisto sumnjamo da će se na njemu lako vidjeti godine.

Kopirati
Drag cursor here to close