Vozili smo: Hyundai Staria

Malo drugačija direktorska limuzina

Neobičan automobil je ova Hyundai Staria. No, nakon samo malo vremena provedenog s njom shvatili smo da itekako ima smisla, kao mobilni uredski prostor u kojem možete i zadrijemati snom kraljeva!
AutoMoto / Testovi | 22. 06. 2023. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tržište kombi vozila, odnosno, kako se to popularno kaže MPV vozila, pomalo je izvan fokusa nas automobilskih novinara. Nepravedno, jer MPV vozila odavno nisu tek nešto na pola puta između autobusa i automobila, auti za koje treba jak razlog ili jaka volja da bi ih se posjedovalo. U MPV autima odavno je više automobila nego autobusa, jedino je prostor ostao adut za ovo drugo.

Hyundai Staria, nova zvijezda u programu ove korejske marke, netipičan je predstavnik MPV klase. Okej, još uvijek ne možete izbjeći da vam auto ovog tipa ne izgleda kao kutija, jer i dalje mu je osnovna namjena da svojim gabaritima i oblikom „proguta“ dosta putnika i njihove prtljage, ali je Hyundai pristupio dizajnu na jedan neviđeno futuristički način, što unosi osvježenje u klasu gdje iznenađenja uglavnom nema i gdje su dizajnerski postulati, činilo se, odavno usvojeni.

Kapetan Pickard zove...

Samo ime Staria sugerira svemirski pristup dizajnu, a ako prihvatite dizajn kombija kao nešto futurističko, onda bi vas mogao odmah oboriti s nogu. U odnosu na ostala MPV vozila ovaj automobil izgleda kao brat s drugog planeta. Izvanzemaljac. Posebno u ovako crnoj boji čini se kao zapovjedni automobil svemirske flote. No, ne bojte se, u upravljanju, opsluživanju i uopće vašem boravku u njemu, nema pereviše toga svemirskog – sve je podešeno na ovozemaljsku udobnost.

Foto: Bljesak.info / Hyundai Staria
Foto: Bljesak.info / Hyundai Staria

Da, u vozilu koje se zove Hyundai Staria sjedi se povišeno, kao i u svakom većem kombiju, ali tu prestaje svaka sličnost sa minibusima ili, božesačuvaj, kamionima. Visok položaj za volanom možda će nenaviklima biti malo neobičan, ai uskoro vam postane jasno kako imate i pregled i dominaciju u prometu. Čak ni vožnja gradom, pa ni parkiranje nisu neki problem, ukoliko nađete zgodno mjesto, Staria je odlično pokrivena kamerama i lako se njome upravlja, ali ipak ima dvije tone i dva metra visine i duga je preko 5,25 metara, tako da će vam čak i MO Parking teško ponuditi tako raskošno mjesto (zelene površine ne računamo).

High life

Iznutra je to sasvim logičan i veoma, veoma prostran automobil. Tri su reda sjedala. Prva dva sjedala, vozačko i suvozačko, udobna su i nipošto ne zamaraju u vožnji. Rađena su za dugoprugašku vožnju. Ispred vozača je digitalna instrument ploča poznata iz nešto amnjih Hyundai modela, a kutijasta konzola krije sve što vam je potrebno na putovanju – od navigacije do pretinaca. Auto se provjetrava lagano, klima u više zona odlično radi svoj posao. Kožom tapecirana sjedala su u sva tri reda, ali poseban spektakl je u drugom redu – tu nisu sjedala, tu su dvije masažne fotelje!

U njih se, da ne zaboravimo, ulazi kroz bočna klizna vrata, koja su potpuno automatizirana i otvaraju se i zatvaraju na struju (a mogu i ručno), točno da se osjetite kao kakav predsjednik države, da ne kažemo kralj. Sjedala, mogu se usput i grijati i hladiti, mogu se posve oboriti ili se mogu pomjerati po segmentima, a posebno nam je godino to što se dio pod listovima nogu može podizati i spuštati od vodoravnog do vertikalnog položaja, tako da u njima možete na dužim putovanjima spavati kao beba – ili potpuno uspravljeni kontrolirati što radi vozač.

Drugi red je zapravo prvi red

Kako su oba sjedala u drugom sjedalu kraljevski raskošna i potpuno strujom podesiva, pretpostavljamo da su to direktorske ili menadžerske fotelje, pogodne i za održati poslovni sastanak, onako usput. Taj dio ima posebnu klimatizaciju, koja se namješta digitalno na bočnom nosaču krova. Sve se čini udobnije pet puta od zubarsk stolice i barem jednako udobno kao ona „lazy boy“ stolica koja je dugo vremena bila san svakog nadprosječno debelog Amerikanca.

Foto: Bljesak.info / Hyundai Staria
Foto: Bljesak.info / Hyundai Staria
Foto: Bljesak.info / Hyundai Staria

Općenito su materijali uredski udobni, a posebno nas je fascinirao amterijal kojim je obložen krov Starije, skupa s bočnim nosačima krova. To je neki fini velur, čak malo nabacuje na pliš, prilično neviđen materijal u autima današnjice. U trećem redu su tri sjedala, na kojima se sjedi kao i u svakom trećem redu, manje udobno nego na prva dva, ali i dalje jako ugodno na duže staze. Tu je, očito, u poslovnom modu modela Hyundai Staria mjesto za tajnike ili niže rangirane kolege.

Uloga punice u automobilskoj revoluciji

Zapravo, Hyundai Staria se može gledati i kao poslovni automobil, limuzina sa malo više prostora, putna lađa za sastanke koji nisu samo u četiri oka. No, naravno, i dalje može funkcionirati i kao VIP taksi, pa onda i kao obiteljski automobil, u koji ćete na more, izlet, ili u posjet rodbini krenuti đuture, skupa sa kućnim ljubimcem – i punicom, kojoj onda jednostavno morate, ako je iamlo volite, osgurati mjesto na jednom od dva sjedala u drugom redu. Možda se, nakon što joj osigurate kraljevski tretman, konačno među vama rodi i ta ljubav!

Foto: Bljesak.info / Hyundai Staria

Hyundai Staria dolazi u dva oblika – kao Wagon i kao Lux verzija. Mi smo vozili ovu drugu, ali enormne razlike u cijeni zapravo i nema. Lux, govorimo, dakle, o ovom uredski nastrojenom automobilu, ide u konfiguraciji koju smo vozili, a takva ima čak i 4X4 pogon do 93.990 konvertibilnih maraka, a starta u solidnoj opremi od 89.990 maraka. Wagon je pak u startu od 70.000KM, to je ova obiteljsko – taksi varijanta, s nešto manje direktorskim sjedenjem u drugom redu, ali, u osnovi, na vama je da razmislite koja vam varijanta više treba. Obje verzije pokreće isti motor, a to nije nikakva struja ili hibrid, što bi se možda po dizajnu automobila zaključilo – nego stari, dobri i krajnje pouzdani dizelaš.

Dođe čovjeku da malo razmisli

Njegovih 2.2 litra zapremine i 177 konjskih snaga, spregnutih sa automatskim ili ručnim mjenjačem, dovoljni su da vam svako putovanje Starijom bude krajnje ugodno. Dobro izoliran i solidnog raspona okretnog momenta, dizelaš će očito biti pravi dugoprugaš.

A Staria bi vam mogla biti opcija, već ako je zamislite kao malo drugačiju limuzinu. Veću, ali nimalo neudobniju ili ekskluzivniju. Kad je tako gledate, čak nije niti skupa. Sa jedva 94.000 maraka i potpuno luksuznom opremom, svim sigurnosnim elementima današnjice i još pogonom na sva četiri kotača, Hyundai Staria je puno jeftinija od mnogih auta koji nude puno manje prostora i puno manje udobnosti.

A ne izazivaju ni blizu ovakvu pažnju kao nebeska Staria. Zapravo, kad je gledamo, nekako nam nije jasno kako manji, skučeniji, neudobniji automobili, sa manje materijala i lima, a sa isto ili manje opreme, mogu koštati više od nje? Paradoks!

Kopirati
Drag cursor here to close