Pomalo

Vrijeme je prejedanja – Kako ga preživjeti

Prazan želudac veličine je stisnute šake, a kad pojedemo normalan obrok, napunimo ga otprilike litrom hrane i tekućine.
Lifestyle / Hrana | 25. 12. 2022. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Božićne zabave na poslu, izlasci s društvom i obiteljska okupljanja kriju brojne zamke koje nas mame ukusnim i često nezdravim zalogajima, objavio je tPortal. Pred ovim izazovima pokleknu i najjači karakteri, a čak i ako nismo u nekom režimu dijete, zbog teškog odolijevanja kušnjama lako nam se dogodi pretrpavanje hranom.

Uživanje u ukusnoj hrani nezaobilazan je dio slavlja i nema ništa loše u tome sve dok to radimo razumno i s mjerom.

Prazan želudac veličine je stisnute šake, a kad pojedemo normalan obrok, napunimo ga otprilike litrom hrane i tekućine. Blagdanski obroci često su i tri puta većeg volumena.

Blagdansko prejedanje ne opterećuje samo želudac i probavni trakt jer pretrpani želudac vrši pritisak na organe u susjedstvu, što nije najugodniji osjećaj.

Zbog prejedanja se osjećamo umorno i svojim tijelima priređujemo ogroman stres. Dok uživamo u zasluženom odmoru, naši organi kao što su jetra, gušterača, pa čak i srce moraju prekovremeno raditi da bi uspjeli razgraditi svu tu hranu.

Sa zasluženog odmora zbog toga se vraćamo još umorniji, a kad se nakon blagdana suočimo s vagom, na udaru se nerijetko nađe i savjest.

Ne ustručavajte se uživati u ukusnoj blagdanskoj hrani, ali budite razumni. Ako u novu godinu ne želite zakoračiti u većem konfekcijskom broju, pridržavajte se ovih nekoliko korisnih savjeta.

Da ne bude zabune, ovo nipošto ne znači da slobodno tamanite sve što se nađe pred vama! Savjet se odnosi na one koji kalkuliraju količinama pojedenog, pa se zbog prejedanja ukusnim blagdanskim obrocima odriču uobičajenih obroka poput doručka ili večere.

Količina pojedene hrane i unesenih kalorija tijekom dana nije jedino što vam se računa, a na ovaj način možete prouzrokovati porast šećera u krvi i širenje u struku. Kvalitetnim doručkom možete znatno smanjiti glad i šanse za prejedanje u nastavku dana.

Kad se nađete pred velikim izborom hrane, teško je misliti na najzdravije opcije, ali probajte u takvim situacijama imati na umu nekoliko stvari.

U vrijeme božićnih blagdana više se izlazi pa se samim time kasnije odlazi na spavanje. I manjak sna može otežavati regulaciju razine šećera u krvi i pojačati želju za hranom, posebno masnom. Ne uskraćujte si potrebnih sedam do osam sati sna.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close