Sto lica tikvica

Uz ovo povrće nijedno jelo ne može ispasti loše

Kad kupujete tikvice, odaberite one koje su tvrde i napete kože, ne prezrele, jer će se bolje ispeći i imat će bolji okus.
Lifestyle / Hrana | 19. 07. 2023. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Složenac od tikvica još je jedno jelo koje otkriva sasvim novo lice tog skromnog povrća koje s malo truda može postati što god poželite. Prepun okusa i tekstura, ovaj recept spaja tikvice i parmezan, što nikako ne može ispasti loše.

Bez obzira na to tražite li ukusan prilog uz meso, predjelo ili vegetarijansko glavno jelo, ovaj ukusni složenac s tikvicama, savršeno kremast i hrskavo zapečen istovremeno, sigurno će vas oduševiti.

Glavni su sastojci ovog složenca tikvice i parmezan, a ostali su sastojci svakodnevni. Trebat će vam tek luk, češnjak, maslac i vrhnje za kuhanje. Za ovaj složenac trebat će vam 15-ak minuta da sve nasjeckate i posložite te napravite umak, a peći će se još narednih 30 minuta.

Kad kupujete tikvice, odaberite one koje su tvrde i napete kože, ne prezrele, jer će se bolje ispeći i imat će bolji okus. Količina iz ovog recepta bit će dovoljna za 6 porcija, navodi Punkufer.

Sastojci:

5 manjih do srednjih tikvica
150 g ribanog parmezana, podijeljeno
120 ml vrhnja za kuhanje
50 g maslaca
1 manji luk, narezan na kockice
1 čajna žličica češnjaka u prahu
1/2 čajne žličice soli
1/4 čajne žličice papra.

Priprema složenca od tikvica i parmezana:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Premažite maslacem vatrostalnu posudu ili pleh.

Složite kriške tikvica u redove tako da se dijelom preklapaju.

Otopite preostali maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, sol i papar u tavu i pirjajte dok luk ne postane proziran. Dodajte vrhnje za kuhanje i nastavite kuhati stalno miješajući. Kad zakuha, dodajte malo više od pola količine parmezana i miješajte dok se sir ne rastopi.

Umak ravnomjerno prelijte preko tikvica.

Prekrijte posudu folijom i pecite u pećnici 20 minuta.

Maknite foliju, posipajte preostalim sirom i pecite još 5 minuta.

Izvadite iz pećnice i poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close