Moćne namirnice

Namirnice koje štite organizam od stresa

Ovo su namirnice čiju moć trebate iskoristiti.
Lifestyle / Hrana | 11. 11. 2018. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stres može ostaviti dugotrajne neželjene posljedice na naš organizam poput povišenog tlaka, razine šećera u krvi, te promjene u ponašanju i razne emotivne posljedice.

Možemo li se lakše oporaviti od stresa uz pomoć pravilne prehrane? Možemo, a ovo su namirnice čiju moć trebate iskoristiti.

Šipak: Krcat vitaminom C, šipak kontrolira nadbubrežnu žlijezdu. Kada smo pod stresom, ona radi sto na sat, a šipak ju vraća u normalu. Također sprječava oštećenje antioksidansa, koji su vrlo važni u borbi protiv slobodnih radikala. Šipak možete konzumirati u obliku koštica ili soka.

Borovnica: Poput šipka, i borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulaciji šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Kakao: Kome ne paše šalica vrućeg kakaa? Kakaovac sadrži najveću količinu magnezija u odnosu na sve druge namirnice. Stres uništava ovaj mineral, a menstrualni grčevi ili umor kod dugotrajne fizičke aktivnosti nestaju velikom dozom magnezija. No pripazite s količinom koju konzumirate jer iako nema šećera, sadrži puno masnoća.

Brazilski oraščići: Bogati su nutrijentima i ponašaju se poput velike multivitaminske bombe. Za optimalan unos vitamina dovoljan je samo jedan na dan! Jedu se cijeli, usitnjeni na komade ili smljeveni.

Losos: Kao i većina riba, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju mozak i srce od bolesti. Blagog je okusa i koristi se često kao dodatak salatama i tjestenini. Sadrži velike količine proteina i vitamina D.

Banane: Sadrže vlakna, magnezij te poboljšavaju raspoloženje. Odličan izbor za međuobrok.

Bijelo meso i riba: Organizmu daju proteine, cink i omega-3 masne kiseline.

Kopirati
Drag cursor here to close