Suludo!

Bizarna povijest hit-grickalice koja je nastala "za dug i sretan život"

Graham po kojem su krekeri dobili ime nije izmišljen lik, nego aktivist za čistu prehranu u kojoj nema mjesta šećeru, mastima ili nezdravu brašnu...
Lifestyle / Hrana | 05. 04. 2022. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krekeri

Prije nego što su postali nezamjenjiv sastojak kolača i torti, graham krekeri imali su puritansku ulogu u 19. stoljeću. U borbi protiv šećera, alkohola, stimulansa, začina i aditiva, američki prezbiterijanac Sylvester Graham osmislio je krekere koji će pomoći ljudima da žive dugo i zdravo.

Graham je vjerovao da treba izbjegavati aktivnosti koje štete živcima kako bi se izbjegle bolesti. Za dug život savjetovao je izbjegavanje mesa, svakodnevno kupanje, boravak na svježem zraku i udobnu odjeću. Zalagao se za apstinenciju od seksa i osobito se protivio masturbaciji jer "izaziva psihičke bolesti". Njegovo učenje prihvatile su tisuće sljedbenika koji su vjerovali u to da je grijeh jesti dekadentnu hranu, kao i pušiti, konzumirati opijum ili alkohol. Umjesto toga jeli su neukusne Grahamove krekere i kruh od integralnog brašna, piše punkufer.hr.

Jedna od Grahamovih krilatica bila je da pijanci ponekad i dožive starost, ali izjelice nikada. Smatrao je da prehrambene navike utječu na ponašanje, i obratno, te da hrana koja nas previše stimulira može izazvati prljave misli.

Već u ranoj mladosti Graham nije bio blistavog zdravlja, a nakon živčanog sloma u kasnim dvadesetima oporavio se zanimanjem za teologiju i zdravu prehranu. Nakon Sylvesterove smrti National Biscuit Company (kasnije poznatija kao Nabisco) počela je proizvoditi Graham krekere koji su vrlo brzo postali popularni. Ironija je u tome što su sadržavali šećer, štetne masti i konzervanse, kojima se njihov imenjak žustro protivio.

Kopirati
Drag cursor here to close