Državnost

Retogradni Merkur

Narod je manje više glup, znači ti njima kad kažeš da je retrogradni Merkur u nečemu, odmah krenu kukati, rezati vene. Neće ništa da rade. Uzmu bolovanje. Odu na godišnji odmor.
Kolumna / Kolumne | 30. 08. 2023. u 08:15 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gdje god da se okrenem, pola firme na bolovanju, druga polovina na godišnjem odmoru. Tri  mjeseca smo supruga i ja pokušavali promijeniti da nam račun za vodu dolazi na jedno od naša dva imena. Kad je konačno došao, pogrešno su napisali prezime. Jer normalno, nema tko uvesti u kompjuter, onda napišu na neki papirić dok neka tamo Bisera ne dođe s godišnjeg ili bolovanja, i onda Bisera uopće ne očekuje egzotično prezime iz kanjona Pive ili Tare. I onda opet tri mjeseca naganjaš da promijene ime u pravo ime.

Onda dođeš promijeniti osobnu, kažu ti da račun za vodu nije relevantan pokazatelj prebivališta. Ali ti držiš uredno ovjeren Kupoprodajni ugovor u ruci, na kojem piše samo katastarska čestica i ništa više. Ona ti kaže da je račun za struju relevantan. A zašto nije račun za vodu? Bez struje se može živjeti, ali ne znam nikoga da je uspio bez vode više od tri dana. Ipak je čovjek 60 posto voda, a niti jedan posto nije struja. Osim ako ti voda struji iz mjehura niz cjevčicu, ali to onda opet nije električna energija, nego ADBlue (urea i destilirana voda). Onda je pitaš možeš li donijeti zelenu kartu, a ona te napadne da se ne zafrkavaš s institucijama.

To one iste institucije koje već mjesecima ne mogu isprintati obrazaca za rodne i ostale listove iz matičnih knjiga rođenih, umrlih, vjenčanih. To one iste institucije koje se ne mogu dogovoriti je li svaki narod treba imati po predsjednika u BiH ili da to bude samo jedan.

Sava Kovačević

Kovačevićeva apelacija da čitava BiH bude jedna izborna jedinica, je li, barem za tih par državnih tijela. Ja još od svojih studentskih dana predlažem da Bosnu i Hercegovinu treba urediti kao jednu izbornu jedinicu i meni dati apsolutnu vlast, a svi mi govore da se zafrkavam s institucijama. Pa sam onda posljednjih godina predlagao da se ukine Federacija Bosne i Hercegovine jer svakako dva ista sastava vlade ne znače ništa osim mlaćenje tvojih i mojih novaca. Opet su mi rekli da se ne zafrkavam s institucijama da bi krenula kampanja da se ukine Republika Srpska. Što je zapravo isto samo oni bi d'udaraju u ploču, a ja bih u klin.

A ja vam najiskrenije mislim da čitava Bosna i Hercegovina treba biti pola izborne jedinice, ili možda maksimalno samo četvrtina izborne jedinice. Sve ostalo i dalje treba prepustiti meni. Zašto? Davno sam slušao jednog iranskog ajatolaha koji kaže da je potpuno pogrešan sustav upravljanja poznat kao demokracija, jer sama činjenica da narod nečim vlada je pogrešna. Narod je manje više glup, znači ti njima kad kažeš da je retrogradni Merkur u nečemu, odmah krenu kukati, rezati vene. Neće ništa da rade. Uzmu bolovanje. Odu na godišnji odmor.

A to je totalno glupo. Jer zamisli da kažeš ljudima da je retrogradni Pluton. Da, i? Pluton nije ni planet, iako je svojedobno bio. Ali smo onda saznali da se Pluton ne kreće u ravnini sa Zemljom i ostalim planetima (plana, otud ime planet), potom smo otkrili još najmanje četiri veća oblutka u Sunčevoj orbiti. I sad bi taj neki koji je ništa da ja patim zbog njegove retro gradacije? Šta je sljedeće, Kovačevićeva apelacija?!

Tako je isto danas svatko živ pristupio slikanju sa retrogradnim Tvrtkom. Kralj Tvrtko I. Kotromanić, iz tadašnje perspektive Hrvat (prilično ovlaš kategorija tih stoljeća). Za svoje je vladavine zaslužio i krunu cara Dušana, što ga čini i Srbinom (opet, je li, ovlaš kategorija iz tog vremena ustavne nedorečenosti).

Kralj je Tvrtko bio kralj bosanski, što je je li zemlja koju je dobio u nasljedstvo još od Kulina Bana, koji se eto proglasio banom Basane, odnosno zemlje koja se prostirala uz dolinu rijeke Basane (Bosne na latinskom). Otkud njemu to pravo, da se proglasi banom?! Je li to ustavno bilo? Je li po Daytonu? Je li sud u Strazburu dao dopuštenje da baš Kulin bude vođa tog naroda?!

Ima li tebe tu? Naravno!

E zato ja tvrdim kako se ja ne zafrkavam s državnošću, sa institucijama, jednostavno, ova se čitava zemlja već desetljećima zafrkava sa mnom i mojom sudbinom. Mi imamo onih nekih 14 uvjeta za Europsku Uniju, najmanje dvije članice Europske Unije ne ispunjavaju te iste kriterije, recimo, evo da ne kažete odmah Rumunjska i Bugarska, ali slobodu i neovisnost medija ne ispunjavaju ni Slovenija ili Mađarska. Eto, samo jedna od točaka, a ima ih četrnaest.

Nego ja vama kažem, de vi mene izaberite. Najprije, ja ne kradem, nije zato što ne bih znao ili što ne bih prepoznao korist, nego sam ja tolika naivčina da me do danas nije prevario tko nije probao. Drugo, imam opsesivno-kompulzivni poremećaj da je sve u redu, funkcionalno, ne pozivam se na ustavna rješenja, na pravilnike, podzakonske akte, mene samo zanima da je sve kako treba, ugodno, ispravno, pošteno... Dalje, sa mnom ne biste imali problema korupcijske naravi tipa da ne znam ja imam ljubavnicu pa s njom dijete pa alimentacija i čudesa i sad ja njoj moram pribaviti skupa kola, vile, dobar posao, poziciju... S godinama ja sam shvatio da se meni ne diže ni kredit, a o onoj stvari da ne govorim, ne znam jesu li u Americi izmislili koja je to seksualnost, ali ako jesu, e ta je moja.

Na kraju, ja bih ovlastio da nitko ništa ne radi. Ono Ustavom, da svi imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i plaću. Jer samo me na trenutak još ispratite, vi vidite da oni koji se slomiše radeći nemaju ništa, a oni koji imaju jako dobre plaće, ne rade ništa. To apsolutno nema smisla, jednostavno sjednemo jednu večer, zbrojimo koliko imamo para i bacimo na digitron. Toliko se možemo promijeniti. Tada ovi što ne rade ništa, neće imati previše novca, a ovi što se slomiše radeći, oni će ionako nastaviti raditi, samo im sada nitko neće smetati pa će biti učinkovitiji.

Imam ja, je li, još mudrih ideja. Ne spavam noću. Ja ti samo dumam kako bi bilo najpametnije meni dati državu pod diktaturu. Bio bih jeftiniji od Visokog predstavnika, a najmanje dvostruko učinkovitiji od Stanivukovića, Konakovića i Karić, zajedno s optimistom Draganom.

Za sve ostalo što se pokvari – retrogradni Merkur ćemo okriviti.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close