Drevne civilizacije

Neovisnost #idruge malformacije

Ne postoji nacija na svijetu koja za sebe ne pokušava ustvrditi da je drevna civilizacija, na to se poslije vojske ulaže najviše novca. U dokazivanje da su prvo bile amebe pa naša nacija. A to je usko vezano
Kolumna / Kolumne | 01. 11. 2017. u 08:35 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno se bavim mišlju kako spojiti Svisvete i Dan državnosti, tako, budite uvjereni, neću pretjerati danas. Imate i pametnijeg posla.

Nije mi bilo iznenađenje koliko je jednostrano proglašavanje katalunjske neovisnosti imalo poklonika u Bosni i Hercegovini. Nije ni čudno da Zvizdić izražava podršku španjolskoj kruni. Zamisli, da u nas krene ova priča. Prvo bi se odvojila zapadna Hercegovina, za njom vjerojatno i ostatak Herceg-Bosne. Cazinska krajina ne bi dugo čekala, ta iako Bošnjaci, ionako svi imaju hrvatske putovnice. Republika Srpska bi se valjuškala neko vrijeme, Srbi su u pat poziciji tu, jer odvoje li se od BiH, priznat će Kosovu isto pravo, ostanu li, što su koji klinac onda ratovali ikako. No, kako voda jednako proključa na tihoj kao i na snažnoj vatri, o'šlo bi to svojim poslom.

Najsmješnije je što u takvom raspadu sustava ni svojeglava Zenica ne bi ostala uz Sarajevo, oni su ionako najglasniji da im Sarajevo nepravednom raspodjelom PDV-a otima milijune. Vjerojatno bi val separacija iznjedrio još koju, koje se sada ne mogu prisjetiti, nakon posljednjeg rata dobili smo dva Sarajeva i tri Mostara, ne može čovjek ni ugatati što bi sve bilo kad bi bilo.

No, granice i nacionalna osviještenost, to su vam samo linije. Tko zna čemu služi gumica, zna i da je u pitanju šuplja priča. Sirija, inače drevna nacija nastala linijarom i suhom olovkom. Kao i Irak. Katolici i pravoslavci, isto linijarom i calamusom. Daytonska BiH, perom i digitronom. Arheolozi su na Palama upravo pronašli drevni spis koji govori o tomu.

Ne postoji nacija na svijetu koja za sebe ne pokušava ustvrditi da je drevna civilizacija, na to se poslije vojske ulaže najviše novca. U dokazivanje da su prvo bile amebe pa naša nacija. A to je usko vezano. Vojska je logična opcija svakoj wannabe svjetskoj ili lokalnoj sil(edžij)i. Kako ćeš prosipati silu, ako nisi sila. Kako ćeš do resursa, ako nisi jači od susjeda. Kako ćeš biti najpametniji, ako iza leđa nemaš najjače. Ili barem Ruse. Nas i Rusa 300 milijuna. No, kako ćeš opravdati pred komšilukom što se praviš najpametniji?!

E zato se grdni novci ulažu u znanost. Ne neku kvazi znanost, nego statistiku, genetiku, povijest, arheologiju... Zašto mladići oko Ljubuškoga nemaju novca za svoje arheološke radove? Zato što otkrivaju ilirske gomile, s grčkim i rimskim elementima. Zato što pronađu medaljon boga Pana (Fauna), i kako ti sad objasniti da su ti ljudi ovdje živjeli prije nas i klanjali se rogatom bogu s kozjim nogama i repom. Nemere! Dai su momci otkrili drevni tekst Čavoglava, napisan glagoljicom, ili čak ćirilicom, e to bi Bruxelles financirao čak.

E, što? Zašto toliko truda da dokažemo da smo najstariji? Jer nismo. Jer svaki čovjek ima svoj život i svoje vlastite probleme i meni je osobno jednako stran problem Hrvata iz Pologa, koliko i Srbina s Ivanice, koliko Bošnjaka iz Goražda. Zato se svaki ozbiljan politički program iz petnih žila upire da dokaže da smo vjekovni, da smo samostalni, da smo neovisni. Jer nismo. Kad ti umre tvoj najbliži rod, dođe ti maksimalno 300 duša, tvojih dragih i bliskih prijatelja. Da je nacija išta ozbiljno, radi svakog sprovoda stala bi država.

Sjetite se toga kad danas obiđete svoje vjekovne tragove. Tvoja je država dalekosežna koliko i broj svijeća na groblju tvojih predaka. Tek širi krug prijatelja. Nikakva stoljeća sedma i sl.

Kopirati
Drag cursor here to close