Bljesak je vozio Renault Austral

Renaultova južnjačka utjeha

Ako volite Jug u svakom mogućem obliku, svidjet će vam se kako novi Renault vuče korijen imena iz latinskog izraza za tu stranu svijeta. Tamo gdje jest Australija. Ili smo mi. Nekome.
AutoMoto / Testovi | 22. 02. 2024. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svako ime se čovjek navikne, to je činjenica. Svatko od nas ima iskustva s tim, nekome čuješ ime prvi put i zazvuči ti neobično, a kasnije to ime postane nešto potpuno svejedno, čak što više. E, vidjet ćemo kako će to ići sa Renaultom Austral, na prvu nam je ime zvučalo nekako...nekako...nekako...e, kvragu, nemamo uopće neki izraz za to kako nam je zvučalo ono Austral, ali pomalo se navikavamo. Doduše, neki neupućeni prolaznici znali su nas začuđeno priupitati – Australe? Čuj, Australe?

A onda bi mi, kao ipak neki malo bolji poznavatelji automobila upoznali ljude sa forom, slovo E je druge boje i auto se zove Renault Austral, a E je zalijepljeno odmah na to, radi fore. I to E znači da je auto pomalo na struju. E kao, recimo, prvo slovo Elektroprivrede. I zadnje slovo Renault AustralE.

Valja nama preko dizela

Dobro, a tko je taj, odakle je taj, da prostiš, što je taj, Austral, rekti? Umro je Mak Dizdar taman na dan kad je Renault predstavio svoj kupejski dvojac Renault 15 i Renault 17, bješe vruće ljeto u srpnju 1971., a otada do danas mnogo toga se promijenilo – Renault je još s početka devedesetih izbacio brojeve iz imena svojih automobila, kupe vozila odavno su izvan mode, osim ako nisu teški tonu i pol i imaju kotače od barem 19 cola, a najpopularniji automobili nisu više kao nekad oni gradski ili malo veći od njih, nego napuhani, nabildani i svakako ih zovu – džipovi, suvovi, krosoveri.

Foto: Bljesak.info / Austral E-Tech full hybrid

Srećom, još uvijek ih prilično precizno zovu po imenu – a ime Austral označava čvrsto Renaultovo čedo u takozvanom C segmentu, a to je, takozvani kompakt SUV ešalon. Doduše, Renault sad i tu komplicira stvar, jer uskoro stiže deset centimetara kraći automobil još čud...ekstravag...neobič...uglavnom, imena Renault Symbioz, što onda ovaj Austral gura malo više prema D segmentu, ali opet i tu ima gužve, ne samo uopće, nego i u samom Renaultu, jer tu se stiskaju i Espace i Rafale i još oni električni E-Scenic i E-Megane. Uf! Gužva je zapravo znak kako Renault pokušava obuhvatiti svaku nišu u ovom konfuznom trenutku europske autoindustrije i ne zakasniti ni za jednim trendom. Zato i nema dizelaša u Australu.

Braća iz Elektroprivrede

Hajdemo onda ovako, da nam bude najlakše – Renault Austral je direktni nasljednik Renault Kadjara! Točka! Kadjar je bio Renaultova brzopotezna uzdanica u najprodavanijoj SUV kategoriji, onoj već spomenutoj kompaktnoj – i dosta je dugovao bratstvu i jedinstvu sa Nissan Qashqaijem. Bratstvo i jedinstvo se u međuvremenu umalo raspalo (ne čudi vas to nimalo, jelde?), ali novi Qashqai i ovaj Austral su i dalje braća, jer zajednički projekti ostaju, iz jednostavnog razloga – efektnije i povoljnije je razvijati automobil skupa. To svi danas rade.

Foto: Bljesak.info / Austral E-Tech full hybrid

Ustvari, hajde da ne pametujemo više – Renault Austral je već više od godinu dana na tržištu i već ste mogli vidjeti poneki primjerak i kod nas. Doduše, uglavnom u nekoj tamnoj, crnoj boji, koja privlači oko, ali ne govori previše, tako da je ovaj naš s testa pravo osvježenje. Daj, brate Australe, da te vidimo malo, dosta si se skrivao u tamnoj nijansi!

I, što vidimo? Nove Renaultove električne linije odrazile su se i na konvencionalnije modele. Tu je, naravno, novi znak, velika prepoznatljiva maska i nova Renaultova prepoznatljiva svjetla. Austral se doima ponešto odlučnijeg i manje kompromisnog dizajna nego Kadjar, a zanimljivo je kako je zapravo čak odlučio ne biti osjetno duži od njega, što je danas baš čuđenje u automobilskom svijetu u kojem sve raste, buja i postaje teže.

Ali, zato Austral ima duži međuosovinski razmak i to se vidi, jer se doima kompaktnije i dinamičnije, dok je Kadjar izgledao nekako previše navučen i ovješen preko kotača. Izrada je, reklo bi se, za korak bolja, nećemo reći kako je sve unutra sad neka premijum razina, ali osjete se pomaci prema naprijed. Instrumentna ploča je poznata iz E- Megane modela – to znači da je ultramoderna i ekranizirana po najnovijim trendovima, a prepoznatljivi i odozgo i odozdo zasječeni volan najaupečatljiviji je dio interijera. Nekome je možda malo previše neobičan, ali ako smo se naviknuli na zasječen volan odozdo, i na ovo ćemo.

U kompletu se, makar možete birati i sportski modus vožnje, Austral orijentirao na više udobnu, nego dinamički ugođenu vožnju. Sjedala su tipično za Renault dosta bogato postavljena, ovaj put još ugodnije presvučena, i na njih odavno nema zamjerke, ali nam nije jasno kako je dugogodišnji genijalan Renaultov zaštitni znak – onaj satelit pokraj volana kojim se regulira audio uređaj, uspio postati tako neergonomski? Tipke su manje i teško ih je i napipati, a kamoli rukovati njima. Ranije varijante bile su mnogo bolje, makar se ne uklapaju, možda, u ukupan dizajn.

Vježbati je zdravo

Također, ona ručica automatskog mjenjača pored volana, zapravo iza njega i nešto malo gore iznad, nekako je nespretno riješena, ne morate biti netko tko nikad nije vozio Renault, možete ući u Australa baš iz maloprije spomenutog Kadjara, ali ćete često umjesto brisača „upaliti“ mjenjač – i obratno. Jedino ako stižete iz E-Meganea, onda ste se vjerojatno naviknuli, jer to je ta ista ručica! No, da ne budemo previše oštri, činjenica da je voziti auto na testu jedno, a imati auto posve druga stvar, a ta druga stvar rađa naviku u kojoj uskoro vozač i vozilo postanu jedno i ponište eventualne obostrane nekompatibilnosti.

Foto: Bljesak.info / Austral E-Tech full hybrid
Foto: Bljesak.info / Austral E-Tech full hybrid
Foto: Bljesak.info / Austral E-Tech full hybrid

No, i za kratko druženje, ukupan dojam Australa je vrlo dobar, ali tih par detalja može još bolje. Podrezana instrument ploča ostavlja dosta prostora za noge naprijed i općenito mjesta ima sasvim dovoljno. Ukupan komfor vožnje je, očekivano, vrlo dobar, no kao što je slučaj sa većinom hibrida danas, dosta ovisi i o tome kako ćete shvatiti pripetavanje elektromotora i glavnog motora. A toga još uvijek ima.

Renault je za AustralE predvidio tri varijante „struje“ – takozvani Mild Hybrid u verzijama 1.2 motora i 1.3 motora, s tima da kod 1,2 imamo 48V bateriju, a kod 1,3 motora imamo 12V bateriju. I postoji još takozvani Full Hybrid gdje je baterija već ona od 400V. Kombinirano, to znači da motori spregnuto daju 200 KS i baš takav smo imali na testu. Sad mu možemo otkriti i puno ime – Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 Techno.

Google kao partner

Ovo Techno je nivo opreme, ali možete ga shvatiti i doslovno – puca od tehnologije i tehnike! Ukupno 32 sustava za pomoć u vožnji natrpana su u ovaj automobil, ali ne možemo reži da ometaju kao što inače rade. Vožnja je dosta „smooth“ i čak niti zasloni ekrana pred vozačem, a ima tu skoro metar kvadratni ako računate i HUD (head up display), ne umaraju kao što znaju kod nekih drugih proizvođača. Grafika i brzina su sjajni! Baš sjajni!

Foto: Bljesak.info / Austral E-Tech full hybrid
Foto: Bljesak.info / Austral E-Tech full hybrid
Foto: Bljesak.info / Austral E-Tech full hybrid

Očito je Renault puno pažnje posvetio sučelju, koje je dosta ugodno i prilično logično izgledaju ponuđene funkcije. Nema više konfuzije i duplih radnji za neke jako korištene stvari kao ranije. Razlog je što vozeći Renaul ovog tipa ujedno i guglate, čak i ako ništa ne pretražujete – jer iza svega ovoga sa sučeljem, opcijama i aplikacijama stoji veliki Google.

Puno pažnje Renault je posvetio i korisnim stvarima – poput pomične stražnje klupe, kojom, ovisno o potrebama, možete baratati u smjeru dodatnog komfora putnika ili, pak, dodatnih centimetara u gepeku, koji se inače hvali sa solidnih 575 litara na maksimumu. Također, ako vaš Austral ima 4Control opciju, to znači da je u gradu još okretniji, kao maleni kompakt, jer se i stražnja osovina pomalo okreće ne bi li smanjila kut okretanja i upravljivost.

Udri brigu na veselje!

Vratimo se malo pogonu – Renault vas ne gnjavi i vaše je samo da pritišćete papučicu gasa, okrećete volan i kočite. To što rade motori i nije vaša briga. Prednost, naravno, ima struja, radi ekologije, ali i ne baš veliki benzinac sudjeluje, kao u međusobnom bodrenju strujaša, tako i u ukupnoj potrošnji od 4,6 do 6,5 litara. Ako ste se čitajući ovo sjetili dizelaša, njega uopće više nema u ponudi – a pored ovakve potrošnje i, recimo, ubrzanja od 0 do 100 za 8,5 sekundi – kome uopće još treba dizelaš?

Foto: Bljesak.info / Austral E-Tech full hybrid

Znači, ekologija je presudila. Tehnologija je tu da stvari drži gdje već trebamo ići. Kolika je cijena svega? Renault Austral kreće od 57.500 KM za model sa 140KS, a ovakav Full Hybrid platit ćete minimalno 73.800 KM. Svi su Austral modeli iznadprosječno dobro opremljeni, a 200 KS, to je nekad bilo jako mnogo konja, danas je karta za sreću i užitak obiteljskog čovjeka. Koji, doduše, i kad ide solo ili na put ide sa čitavom obitelji, bitno mu je da je putovanje ekonomično i da se ni pred kime na putu ne postidi.

Za te novce dobit ćete i to i još veoma solidan komad automobila i, pogotovo ako ste i dosad bili ljubitelj ili vlasnik Renaulta, najbolji Renault klasičnog tipa do sada. Klasičnog? Oh, da...nećete vjerovati, ali nije puno vremena ni prošlo, a hibridni pogon možemo već smatrati klasikom. Jer, sve što nije skroz na struju, a miriše na benzin, to je, da oprostite klasika. Makar nešto kao spoj tehna i klasike. Nešto kao Apocaliptica ili pokojni 2Cellos.  Uostalom, Guma M, ovdašnji Renault koncesionar jedva čeka da dođete malo do njih i zasvirate. Južnjak je već tamo. Pardon, Austral.

Kopirati
Drag cursor here to close