Ove namirnice su tajna uspjeha!

Želite vitku liniju? Ovih 5 namirnica će vam pomoći

Namirnice koje vam predstavljamo će nadoknaditi potrebu organizma za tekućinom i pomoći vam da skinete suvišne kilograme.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 06. 2021. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljeto je idealno vrijeme za prelazak na laganiji način prehrane. Pravo je vrijeme da masne poslastice koje opterećuju organizam zamijenite laganim salatama i voćem. Namirnice koje vam predstavljamo će nadoknaditi potrebu organizma za tekućinom i pomoći vam da skinete suvišne kilograme, prenosi She.hr.

1. Lubenice i dinje

Riječ je o idealnom ljetom voću, zbog njegovog visokog sadržaja vode. Lubenica (lat. Citrullus lanatus) je zapravo povrće iz porodice tikvovki koje sadrži više od 90 posto vode i odlično gasi žeđ, dobar je diuretik, te je puna vitamina C i A, kalija i magnezija. Hladna kriška lubenice osigurat će vam osvježenje, a vašoj koži puno zdravih vitamina koji će ju učiniti mekom i podatnom.

Iako se uglavnom konzumira svježa, lubenica se može pripremiti na brojne načine! Možete je peći na roštilju, premazanu s malo maslinova ulja i limunova soka.

Iako je doživljavamo kao voće, i dinja (lat. Cucumis melo) je povrće iz porodice tikvovki. Kao u slučaju lubenice, i kod dinje se osim narančastog mesa jedu i koštice. Osim narezanu na kriške, dodajte je tjestenini s prženom hrskavom pancetom i ricottom ili poslužite klasičnu kombinaciju s pršutom u obliku kanapea, s par listića bosiljka i svježe mljevenim paprom.

2. Naranče

Naranče obiluju vitaminom C i flavonoidima koji pomažu u procesu sagorijevanja masnoća. Započnite dan čašom svježe iscijeđenog soka. Kako biste i ovog ljeta zadržali vitkost, uključite naranče u pripremu voćnih salata. Također, dostupnost visokog sadržaja kalcija u naranči održava i štiti zdravlje kostiju i zubi.

3. Breskve

Riječ je o iznimno svestranom voću. Možete ga konzumirati u obliku soka, samostalno ili kao dio voćne salate. Jeste li znali da se breskvin okus odlično uklapa u pileću salatu? Ako joj još dodate začinske trave – dobit ćete egzotično ljetno osvježenje.

Kao izvrstan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa, breskva može pomoći u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala koji su poznati uzročnici raka.

Vlakna iz svih vrsta voća i povrća pa tako i iz breskve također se povezuju sa smanjenim rizikom od raka, osobito raka debelog crijeva.

4. Kruške

Sočni hrskavi plodovi su idealan sastojak ljetne dijete za mršavljenje, jer sadrže visok postotak vode i vlakana. Kruške predstavljaju izvrstan međuobrok – u slučaju da iznenada ogladnite. Kruške prirodno reguliraju razinu šećera u krvi što ih čini idealnom dijetnom namirnicom.

Možete pripremiti prepečence s kruškama i kozjim sirom, ili narezane komade kruške omotati pršutom – što god odlučili nećete pogriješiti (a ni potrošiti previše vremena).

5. Jagode, borovnice, maline

Ovo osvježavajuće ljetno voće obiluje antioksidansima i vitaminom C. Stoga je pravo vrijeme da spomenute hranjive bombe uključite u prehranu. Njihovi će vam sastojci pomoći da prevenirate ljetne probleme s kožom te da izgubite višak kilograma.

Možete napraviti i namaz! U posudu sjekača stavimo narezane jagode, dodamo oprane maline, naribanu koricu limuna, ulijemo med i izradimo jednoličnu smjesu.

Kopirati
Drag cursor here to close