Savjeti

Važan savjet za povrće na roštilju

Za koje god se povrće odlučili, narežite ga prije obrade na tanke kriške, povežite začine poput soli, papra i omiljenog začinskog bilja…
Lifestyle / Hrana | 30. 04. 2022. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peći meso iznad žara je uobičajena tehnika pripremanja roštilja, no jednako tako se, već tradicionalno za prilog mesu na roštilju priprema i povrće.

Ako niste obraćali previše pažnje na pripremu povrća na žaru, stručnjakinja za hranu Magistrica nutricionizma, Mirna Trumbetaš otkriva koje je povrće najbolje za pripremu na žaru.

"Najčešće povrće za roštilj su paprike, tikvice i gljive koje nisu povrće ali su jednako dobar prilog uz meso s roštilja", kaže Trumbetaš, prenosi Ordinacija.hr.

Za koje god se povrće odlučili, narežite ga prije obrade na tanke kriške, povežite začine poput soli, papra i omiljenog začinskog bilja, dodajte malo maslinova ulja kako biste dobili glatku gustu masu i kistom pređite preko povrća.

"Pecite ga kratko kako ne bi pregorjelo jer upravo to zagaranje može biti štetno po zdravlje. Sami vitamini te nešto minerala je uništeno pri termičkoj obradi na visokim temperaturama. Ostala su vlakna te niska energetska vrijednost povrća ukoliko je stavljena umjerena količina ulja, kao priloga".

Kod roštiljanja je važno da hrana ne pregori, jer u tom slučaju se stvaraju heterociklički amini koji su kancerogeni.

Kopirati
Drag cursor here to close