Napokon

Ukidanje PDV-a na doniranu hranu olakšat će rad javnih kuhinja širom zemlje

Broj korisnika se povećava, pa bez pomoći i donacija veliki broj javnih kuhinja ne bi mogao opstati.
Lifestyle / Hrana | 03. 07. 2023. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okončanje procedura oko izmjena Zakona o PDV-u, kojima se ukida PDV na doniranu hranu, željno očekuju u javnim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine.

To je ujedno bio i jedini konsenzus među bh. dužnosnicima. Broj korisnika se povećava, pa bez pomoći i donacija veliki broj javnih kuhinja ne bi mogao opstati. Očekuju da će mjera kojom se ukida PDV na doniranu hranu što prije biti operativna.

Preko 300 štruca kruha, 25 kilograma mesa i kilogrami povrća potrebni su da "Mozaik prijateljstva" pripremi jedan obrok za brojne korisnike. Poznavajući trenutne cijene, da nema donacija takav poduhvat bi bio nemoguć, jer bi samo u jednom danu potrošili sredstva koja mjesečno imaju od Grada Banja Luke.

Veliki troškovi

"Mi imamo ukupan proračun 12.500 KM godišnje. Kad pogledate to na dnevnom nivou, treba vam samo 500 KM kruha. Koliko god da je taj put težak i koliko god je nevjerojatno da se može sve to napraviti, to nas je natjeralo da ne čekamo već da tražimo'', kaže Miroslav Subašić iz ove organizacije.

Samo zahvaljujući donacijama u mogućnosti su podmiriti potrebe za hranom za oko 700 korisnika. Ukidanjem PDV-a na doniranu hranu vjeruju da će taj put biti mnogo lakši. Da je češće hrana koja je bila višak tvrtkama koje se bave prehranom završavala u smeću, jer nije oslobođena PDV-a, kažu i u narodnoj kuhinji u Tuzli.

"Imali smo slučajeva, pitali su da li može da se donira hrana, zbog PDV-a. Na kraju, pristane ta tvrtka da donira, ali je to uvijek bila manja količina u odnosu na ono šta su planirali. Tako da mi, u tom segmentu, očekujemo da će biti veće donacije'', ističe Mensura Husanović, Narodna kuhinja "Imaret", Tuzla

Veliki broj kompanija u Bosni i Hercegovini koje se bave trgovinom i proizvodnjom hrane do sada je bio destimuliran za veće količine, upravo zbog toga što im je doniranje predstavljalo trošak. Zbog toga velike količine hrane budu uništene, umjesto da se osigura obrok za najugroženije stanovništvo.

"Do sada je bio slučaj da se kompanijama zaista više isplatilo da unište hranu nego da je doniraju, a sada, nakon ukidanja PDV-a, to više nije slučaj. Vjerujem, odnosno znam da je veliki dio kompanija koje žele da budu društveno odgovorne, da pomognu svojoj lokalnoj zajednici, tako da sam sigurna da će se još veći broj kompanija okrenuti upravo ka tome da pomaže ljudima u potrebi'', kaže Maja Arslanagić, Udruženje Pomozi.ba.

Preusmjeriti novac od vlasti

Za 638 korisnika narodne kuhinje Stari Grad u Sarajevu, kantonalne vlasti osiguravaju novac za obroke. Ukidanje PDV-a na donacije moglo bi koristiti korisnicima koji nisu evidentirani u socijalnim službama.

"To su naši umirovljenici ili ljudi koji imaju neke jednokratne pomoći. Njima izlazimo u susret, njima pomažemo, od tih donacija građana napravimo neke pakete koji mogu trajati sedam do deset dana - pet kila brašna, litar ulja, kave, šećera, neka konzerva i to je to'', navodi Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje "Stari Grad",

Zbog nedovoljne količine hrane, ljude u potrebi iz ove kuhinje do sada su upućivali na socijalne službe kako bi bili uključeni u redovnu godišnju ishranu i pomoć.

Veće donacije mogle bi značiti i manje potrebe za dodatnim troškovima iz javnog proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close