Grčka salata

Tajna najbolje salate je u mariniranom luku

Luk najprije nareže na tanke ploške pa pospe origanom i mljevenim paprom te prelije vinskim octom i maslinovim uljem. Zatim posudu prekrije prozirnom folijom i ostavi da stoji dva sata ili dulje.
Lifestyle / Hrana | 20. 08. 2023. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka salata jedno je od jela koje se često podcjenjuje, ali kada se napravi kako to rade vrhunski chefovi, lako možemo okusiti razliku. Tu nije riječ o specijalnim tehnikama ili previše filozofiranja.

Tajna poznate kuharice Nigelle Lawson je u mariniranom luku. Luk najprije nareže na tanke ploške pa pospe origanom i mljevenim paprom te prelije vinskim octom i maslinovim uljem. Zatim posudu prekrije prozirnom folijom i ostavi da stoji dva sata ili dulje, piše Punkufer.

Takav luk postaje blag i aromatičan, bez trpkog okusa. Iskoristiti ga možete i za druge salate, a ne samo grčku. Nigella umjesto krastavaca koristi komorač kako ne bi bilo viška soka, a rajčice narezane po dužini pospe šećerom i sa soli.

Sastojci za grčku salatu:

1 crveni luk
1 žlica origana
1 žlica vinskog octa
sol, papar
1 žličica šećera
200 ml maslinova ulja
1 manja glavica salate
1 glavica komorača
125 g crnih maslina bez koštica
400 g sira fete
1/2 limuna

Priprema:

Luk narezan na tanke ploške marinirajte u mješavini ulja, octa i origana dva sata.

Rajčice narežite na tanke kriške pa pospite s malo soli i šećerom.

Narežite salatu i komorač pa stavite u posudu i dodajte masline, namrvljenu fetu, rajčice, crveni luk zajedno sa začinima te sok pola limuna. Nježno, ali temeljito promiješajte pa poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close