Vrtić sveti Josip

Što je hrana za svaki dan, a što je hrana za ponekad

Na pitanje kolike su mogućnosti da se djeca zdravo hrane, Pandža kaže kako to ovisi i od budžeta vrtića ali i od budžeta kuće.
Lifestyle / Hrana | 29. 03. 2022. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Djecu treba učiti i zdravoj hrani i zajedničkim obrocima ali i tjelesnoj aktivnosti'', kaže nutricionistica nevena Pandža koja je u mostarskom vrtiću Sveti Josip održala radionicu za djecu o zdravoj prehrani u sklopu projekta HEPSC – Healthy Eating Preschool Children.

Cilj projekta, koji se radi u partnerstvu BiH, Hrvatske i Crne Gore je podizanje svijesti o potrebi o održavanju zdravog načina života predškolske djece kao i unaprjeđenje sustava kontrole kvalitete i sigurnosti hrane u predškolskim ustanovama s ciljem poboljšanja prehrambenih navika i sveukupnog zdravlja djece.

Foto: Bljesak.info / Djecu treba učiti i zdravoj hrani

''Projekt je simboličan je je okupio zemlje Mediterana a mi nutricionisti ćemo uvijek reći da je mediteranska prehrana najzdravija prehrana na svijetu'', kaže Pandža za Bljesak.info i ističe kako je bitno zatvoriti krug - da djeca jedu dobro i u vrtiću i kući i da im, s druge strane, društvo pomaže.

''Ovim projektom želimo ih naučiti što je hrana za svaki dan a što je hrana za ponekad. Nema zabranjene hrane, ali nastojimo naglasiti kako su ti slatkiši ipak nešto što imamo za rođendane  ili da se nakon nekog ukusnog malo zasladimo'', kaže Pandža i ističe kako djecu trebamo učiti da je kuhani obrok nešto što nam svima treba.

Na pitanje kolike su mogućnosti da se djeca zdravo hrane, Pandža kaže kako to ovisi i od budžeta vrtića ali i od budžeta kuće.

Foto: Bljesak.info / Djecu treba učiti i zdravoj hrani

''No, mislim da svaki mali korak za poboljšanje hrane itekako znači. Recimo, da djeca piju samo vodu znači nam mnogo, da sklonimo malo sa strane sokove, a to nam nije esencijalno, nije nam neophodno. Bolje je da dijete pojede slatkiš a ne da pije slatkiš, da pije vodu, mlijeko eventualno cijeđeni sok a da kroz voće i povrće unosi vitamine i minerale'', kaže Pandža.

Istaknula je kako je važan način na koji se odnosimo prema pretiloj djeci.

''Roditelje učimo da dijete ako ima višak kilograma da se ne stavlja na restriktivne dijete, da dijete ne smije biti na dijetama ali da moramo uključiti cijelu zajednicu da poboljšamo njegove navike'', rekla je Pandža.

Djeca u ovom mostarskom vrtiću imala su priliku praktično vidjeti pripremu zdravog obroka, poslušati predavanje te sudjelovati u radionici o zdravoj prehrani i zdravim navikama, a o svemu tome će sudjelovati i njihovi roditelji.

Kopirati
Drag cursor here to close