Skuplja nego ranijih godina

Skupe namirnice za zimnicu u Hercegovini - ove zime manje ajvara i džema

Paprike, patlidžani, krastavci, samo su dio onoga što se proteklih dana traži na Veletržnici u Čapljini, kaže za Bljesak.info Niko, prodavač iz Čeljeva kod Čapljine.
Lifestyle / Hrana | 21. 09. 2023. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potražnja za namirnicama za zimnicu u Hercegovini je krenula, a domaćinstva se polako pripremaju za jesenske aktivnosti.

Pravit će se ajvar i džem, kuhat će se kompoti, kiselit će se paprike, spremat će se kisele paprike...

Paprike, patlidžani, krastavci, samo su dio onoga što se proteklih dana traži na Veletržnici u Čapljini, kaže za Bljesak.info Niko, prodavač iz Čeljeva kod Čapljine.

Traže se namirnice za zimnicu

''Vrijeme je od toga, ljudi traže namirnice za zimnicu, druga je polovica rujna i uskoro će krenuti te aktivnosti'', ističe naš sugovornik.

Cijene namirnica više su nego lani, a razlog je jednostavan - sve je otišlo na gore.

''Poskupio je repromaterijal, više novca treba za proizvodnju, poskupila je i radna snaga, tako da su ovo, barem za nas prodavače, realne cijene'', kaže nam.

Cijene

Najviša je potražnja trenutno za domaćom paprikom, koju prodavači u Čapljini cijene od 1,50 KM, zatim paprika roga čija je cijena oko 2 KM, dok se patlidžan prodaje po 1,30 KM.

Cikla je od 1,10 do 1,50 KM, kupus je od 0,70 do 1 KM, crveni luk cijeni se od 1,50 do 2 KM, dok je bijeli od 7 do 10 KM.

Od voća za zimnicu se trenutno najviše traže šljive, kažu nam prodavači, čija je cijena od 3 do 3,50 KM.

Kupci se ne slažu da su cijene realne, smatraju da trebaju biti niže.

Kupci nisu zadovoljni

''Nije rat u Ukrajini utjecao na proizvodnju paprike u Gabeli. Mislim da su cijene malo napuhane'', kaže nam kupac iz Čapljine koji ističe da će to utjecati na količinu zimnice koja se pravi.

''Remen se steže, tako da će biti par tegli manje, kako ajvara, tako i džema'', ističe za Bljesak.info

Bilo kako bilo, miris zimnice zamirisat će u hercegovačkim domovima, iako će, sudeći prema komentarima, ona biti količninski nešto manja nego ranijih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close