Ideja

Ručak ponedjeljkom: Musaka od povrća

Operite patlidžan i narežite ga na deblje kriške. Položite kriške patlidžana na lim za pečenje i svaki posolite s obje strane. Pustite da patlidžan tako ''odmara'' 10-ak minuta.
Lifestyle / Hrana | 22. 05. 2023. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Musaka (moussaka) je grčki složenac koji se tradicionalno priprema od kombinacije narezanih patlidžana, mljevenog mesa u umaku od rajčice i sira te koji se peče u pećnici.

Ako ne jedete meso ili ste smanjili unos mesnih proizvoda musaku možete napraviti s lećom.

U nastavku imate recept za vegetarijansku verziju musake u kojoj će uživati sve generacije.

Sastojci:

500 ml mlijeka
500 ml vode
400 g nasjeckane rajčice iz konzerve
200 g nekuhane leće
200 g šampinjona
60 g naribanog parmezana za bešamel
3 češnja češnjaka
2 srednje velika patlidžana
2 žlice maslaca
2 žlice bijelog brašna
1 luk
1 čajna žličica sušenog origana
sol i papar po želji
ekstra djevičansko maslinovo ulje
naribani sir za posipanje po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

Operite patlidžan i narežite ga na deblje kriške. Položite kriške patlidžana na lim za pečenje i svaki posolite s obje strane. Pustite da patlidžan tako ''odmara'' 10-ak minuta. Potom papirnatim ubrusom uklonite svu tekućinu koja se pojavila na kriškama patlidžana, piše Punkufer.

Premažite kriške patlidžana s malo maslinovo ulja i stavite ih peći u jednom sloju u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju. Stavite ih sa strane.

U velikom loncu zagrijte malo maslinova ulja na umjerenoj temperaturi. Na njemu prepirjajte nasjeckani luk i šampinjone dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko jedne minute.

Dodajte leću, rajčicu iz konzerve i vodu. Začinite s origanom, solju i paprom. Kuhajte sve zajedno oko pola sata dok leća ne omekša. Ako vam se umak čini previše gust, dodajte još vode.

U drugom loncu rastopite maslac i umiješajte u njega brašno. Postepeno ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje da ne dobijete grudice. Kuhajte umak oko pet minuta, a potom dodajte naribani parmezan i miješajte sve zajedno dok se sir ne rastopi. Posolite i popaprite po želji.

U pravokutnoj vatrostalnoj posudi položite red pečenog patlidžana, preko toga dodajte polovicu smjese na bazi leće. Prekrijte leću s još jednim redom pečenog patlidžana i leće. Na vrh prelijte bešamel i dodajte naribani sir po želji.

Stavite musaku u pećnicu i pecite oko 30 minuta dok se svi okusni ne sljube, a sir ne rastopi.

Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close