Svojatanje

Recept za sarmu 'posvađao' Internet

Svatko je imao nešto za dodati.
Lifestyle / Hrana | 05. 12. 2023. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi smo slabi na tradicionalna jela, svi smo uvjereni da je babin recept najbolji, nitko ne da da se ono u čemu toliko uživamo svojata pod tuđe... pa je takav slučaj i sa sarmama.

Dokaz je i ovaj najnoviji primjer, prava bura koja se podigna na društvenim mrežama oko objave popularne stranice Taste Atlas.

Taste Atlas je na službenom Instagramu prenio video izvorno objavljen na profilu Iz moje kuhinje, a u videu se mogu vidjeti ognjište i nekakva starinska glinena posuda s poklopcem u kojoj se krčka... nešto. Čini se da su sarme. Jeste li ih ikad pokušali pripremiti na takav način? Moglo bi biti vrlo zanimljivo.

No način pripreme nije ono što je podiglo buru, već ono što je navedeno u opisu: "Sarma, koja vuče korijene iz Osmanskog carstva, tradicionalno se konzumira i na Balkanu, u zemljama srednje Europe, južnog Kavkaza i Bliskog istoka. Iako se obično uživa kao zasitan ručak ili večera, sarma se često priprema u posebnim prigodama i blagdanima tijekom zimske sezone".

Eto. Sasvim dovoljno da se jave i Turci i Grci i tko zna tko još sve ne. Svatko je imao nešto za dodati. Prvi i drugi posvađali su se jesu li to sarme, po turski ili sarmaki, po grčki, a zatim su se javili neki koji su ustvrdili da to na snimci nisu ni sarme ni sarmaki jer čini se da tu ništa nije umotano nego je napunjeno.

"Sarme su kad je zamotano, dolme kad je punjeno" zaključili su lekciju, ali rasprava se nastavila, prvenstveno oko porijekla ovog jela.

A mi ćemo na to reći samo: nije važno čije su ni kako ih zovemo, važno je samo da se rade dobro i često, piše Slobodna Dalmacija

Kopirati
Drag cursor here to close