Zagrijte pečnicu

Recept koji se prenosi s koljena na koljeno

Zagrijte kuhinju divnim mirisima i okusima fine domaće pite od svježeg sira i blitve...
Lifestyle / Hrana | 04. 07. 2022. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pita zeljanica posebno je popularna na prostorima bivše države

Po mnogima kraljica vučenog tijesta, pita zeljanica posebno je popularna na prostorima bivše države, a tradicionalni recept olakšat će ti pripremu – gotovo ja u sat vremena i spremna da u njoj uživate i ti i tvoji gosti

Posebna se pozornost pridaje tijestu jer je vrlo važno da se razvuče vrlo tanko te da kore budu gotovo prozirne i elastične, a to je posebno umijeće koje se stječe praksom.

Za dvije kore trebat će vam:

500 g glatkog brašna

dvije žličice soli

300 ml vode

ulje

Priprema tjesat:

Brašno stavite u zdjelu, dodajte sol i odmah dodajte svu vodu. Rukom zamijesite tijesto te mijesite dok ne dobijete smjesu bez imalo brašna i grudica. Pustite neka tijesto odstoji 15 minuta, a nakon toga brašnom pospite mjesto na koje ćete ga staviti. Rubove tijesta povlačite prema sredini i lagano pritišćite te oblikujte kuglu. Tu kuglu podijelite na dva dijela pa i njih oblikujte u kuglu.

Razvaljajte tijesto na debljinu malog prsta. U jedan manji lim za pečenje stavite žlicu ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko nje prelijte žlicu ulja i razmažite, a postupak ponovite i s drugom korom. Ostavite ih da odstoje 20 minuta ili malo dulje, ali kraće se ne preporučuje.

Zatim ih izvadite na stolnjak jer se tako neće lijepiti. Prvo ih počnite rastezati od sredine objema rukama. Ne gurajte cijele vrhove prstiju unutra nego radite lagano jagodicama. Možete dodati i malo octa u tijesto jer će se, kako neki tvrde, bolje razviti, ali to zaista nije pravilo.

Sastojci za pitu:

25 dag svježeg kravljeg sira

30 dag špinata

4 jaja

3 dl kiselog vrhnja

2 žlice kukuruznog brašna

ulje i sol

Priprema:

Špinat očisti, odstrani mu peteljke, operi ga pa nareži na sitno i posoli. Ostavi ga u zdjeli 15 minuta da omekša a zatim ga dobro ocijedi. Tada mu dodaj zgnječeni sir, kiselo vrhnje, jaja, kukuruzno brašno Ii 3 žlice ulja.

Po potrebi još malo posoli. Lim namaži i na dno stavi tri kore, izrezane prema veličini lima i svaku poprskaj uljem.

Tada stavi na koru 3 žlice pripremljenog nadjeva i ravnomjerno premaži cijelu koru. Dalje slaži kore, svaku poprskaj uljem i premaži nadjevom sve dok ne potrošiš i tijesto i nadjev. Posljednje trebaju biti dvije kore poprskane uljem, pa ih premaži sa 2 do 3 žlice kiselog vrhnja, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na jačoj temperaturi oko 60 minuta.

Pečenu zeljanicu prekrij mokrim ubrusom, a nakon 30 minuta nareži na veće komade. Savjet više: Umjesto špinata u nadjevu za zeljanicu možeš upotrijebiti i blitvu, kelj ili poriluk.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close