To volimo svi

Raštika s krumpirom i suhim mesom

Raštika je za zdravlje korisna koliko je i ukusna
Lifestyle / Hrana | 27. 01. 2022. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raštika, rašćika, raštan ili zelje - kako god zvala ovu zdravu namirnicu, imamo najbolji recept za tebe! Osim što je raštika s krumpirom ukusna, radi se o idealnom receptu za zdravlje kojim ćeš pomoći svom organizmu. Pripremiti ju možeš sa suhim mesom ili s krumpirom, bez mesa. Raštika dobro uspijeva na iznimno visokim, ali i niskim temperaturama tako da ju možemo pripremati tijekom cijele godine.

Raštika je za zdravlje korisna koliko je i ukusna

Kako prenosi healthline, raštika je bogata raznim vitaminima, uključujući vitamine C, A i K. Korisna je jer sadrži i značajnu količinu antioksidansa zbog čega je odlična za opće zdravlje organizma, a vlakna koja se nalaze u listovima pomažu u održavanju optimalne probave. Uz to je i niskokalorična i bogata beta karotenom.

Upravo zato bi kod pripreme trebala što manje termički obrađivati raštiku kako bi zadržala što više korisnih fitokemikalija. Dobro je za pripremu ovog recepta koristiti vruću vodu za prvo kuhanje raštike jer će se tako nutrijenti zadržati u listovima. Recept u nastavku je sa suhim mesom, no ako želiš pripremiti raštiku bez mesa, samo s krumpirom, jednostavno preskoči korak u kojem se dodaje meso.

Raštika s krumpirom i suhim mesom

Sastojci:

1 vezica raštike

4 krumpira

300 g suhog mesa

Maslinovo ulje

Sol

Priprema:

Raštiku najprije dobro operi pod mlazom vode i zatim nekoliko listova složi jedan na drugi. Listove zamotaj u rolicu pa ih reži na trakice širine oko 1 cm.

Trakice raštike stavi u lonac, prelij vrućom vodom i kuhaj pet minuta, a zatim ih dobro procijedi.

Suho meso u posebnom loncu također prelij vodom i kuhaj oko 10 minuta kako bi otpustilo višak soli i žestoke arome. Ovaj korak možeš preskočiti ako voliš jači okus suhog mesa.

Odlij vodu u kojoj se kuhalo meso pa zatim dodaj novu vodu na meso te krumpire nasjeckane na kockice. Kuhaj oko 10 minuta.

U lonac dodaj i blanširanu raštiku te malo maslinovog ulja i soli. Kuhaj dok krumpir ne omekša.

Varivo od raštike je nježnog okusa pa ga ne treba začiniti paprom ili češnjakom. Posluži ga sa čašom finom crnog vina i uživaj!

Kopirati
Drag cursor here to close