Jedinstveno jelo

Aromatična pašteta od povrća oduševiti će vaše nepce

Aromatična pašteta od povrća u Gruziji se rado maže na poprženi kruh ili krekere, a nađe se i u sendvičima.
Lifestyle / Hrana | 06. 03. 2024. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Loptice od povrća pune okusa i arome gruzijski su specijalitet koji je s vremenom postao sve popularniji i van granica zemlje.

Špinat, cikla, kupus ili kopriva samo su neke od namirnica s kojim možete pripremiti pkhali, a nerijetko sadrži i orašaste plodove. Usitnjeni listovi povrća miješaju se s octom, češnjakom, lukom i svježim začinskim biljem. Zelene loptice nerijetko se ukrašavaju zrncima nara i poslužuju na platama, kao dodatak mesnim i povrtnim jelima, piše Punkufer.

Aromatična pašteta od povrća u Gruziji se rado maže na poprženi kruh ili krekere, a nađe se i u sendvičima. Neki će ih usporediti s pestom, ali sve u svemu pkahli je jedinstveno jelo koje vrijedi probati.

Sastojci za pkhali:

300 g listova špinata
50 g oraha
2 češnja češnjaka
25 g peršina
2 žličice bijelog vinskog octa
1/2 žličice mljevenog korijandera
1/4 žličice kajenskog papra
50 ml neutralnog ulja
sol i papar

Priprema:

Zakuhajte veliki lonac vode na jakoj vatri. Dodajte špinat, promiješajte i kuhajte jednu minutu. Ocijedite pritišćući listove žlice da pusti što više vode. Stavite na stranu.

Orahe sameljite i dodajte im usitnjeni češnjak pa dodajte špinat i sjeckani peršin te izmiksajte.

Zatim dodajte ocat, korijander, kajenski papar i ulje te promiješajte da se sjedini. Posolite i popaprite po ukusu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite smjesu u hladnjak dok se ne stegne, otprilike jedan sat.

Oblikujte kuglice i prema želji ukrasite sjemenkama nara.

Kopirati
Drag cursor here to close