Upozorenje

Osobama s dijabetesom tipa 1 savjetuje se da ne poste tijekom ramazana

Post tijekom ramazana nije preporučljiv za osobe s dijabetesom tipa 1, kaže dijetetičarka Nesrin Yavuz u osvrtu u njemačkome časopisu za farmaceute.
Lifestyle / Hrana | 04. 04. 2022. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ramazan, razdoblje u kojemu muslimanski vjernici poste od izlaska do zalaska sunca, počeo je 2. travnja. Što to znači za dijabetičare koji moraju držati pod kontrolom razinu šećera u krvi? Smatraju li liječnici da i oni mogu prakticirati post? Odgovor ovisi o tipu dijabetesa o kojem je riječ.

Dijabetes je doživotno zdravstveno stanje koje uzrokuje previsoku razinu šećera u krvi. Dvije su glavne vrste dijabetesa - dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2, prenosi Hina. 

Nije preporučljivo 

Kod dijabetesa tipa 1 imunosni sustav tijela napada stanice koje proizvode inzulin, a dijabetes tipa 2 je stanje kod kojega organizam ne proizvodi dovoljno inzulina, zbog čega stanice ne reagiraju ispravno na inzulin.

Post tijekom ramazana nije preporučljiv za osobe s dijabetesom tipa 1, kaže dijetetičarka Nesrin Yavuz u osvrtu u njemačkome časopisu za farmaceute.

To se odnosi i na one kojima su oštećeni bubrezi i na osobe koje zbog bolesti uzimaju tablete, kaže Yavuz, članica radne skupine za dijabetes i migrante, koja je dio Njemačke udruge dijabetičara.

Muslimani s kroničnim bolestima poput dijabetesa oslobođeni su obveze posta, premda mnogi, bez obzira na to, žele sudjelovati u ramazanskom postu. Oni koji boluju od dijabetesa tipa 2 mogli bi razmotriti mogućnost posta, no trebali bi biti posebno oprezni u specifičnim slučajevima.

Posebno oprezni 

"I za osobe koje si ne ubrizgavaju inzulin važno je da imaju dobru dugoročnu razinu glukoze u krvi", kaže Yavuz. Oni koji ubrizgavaju inzulin moraju biti posebno oprezni jer u suprotnom mogu ući u tešku hipoglikemiju.

Svim oboljelima od dijabetesa preporučuje se da, prije nego što započnu s postom, razgovaraju sa svojim liječnikom kako bi on procijenio opće zdravstveno stanje, postojeću terapiju, rizike od posta i pomogao u kreiranju plana prehrane. Obvezno je i redovito mjerenje razine šećera u krvi.

Preporučljivo je ovaj pregled obaviti mjesec do dva prije ramazana. Ne treba zaboraviti da starije osobe i trudnice s dijabetesom spadaju u rizičnu skupinu.

Prijeti li pacijentu s dijabetesom hipoglikemija tijekom cjelodnevnog gladovanja, savjetuje mu se da odmah prekine post i vrati razinu šećera u krvi pod kontrolu tako što će uzeti, primjerice, malo glukoze, kaže Nesrin Yavuz.

Kopirati
Drag cursor here to close