Po prvi put

Počinje ''Ramazan u Mostaru'': Ovo je nova priča, šaljemo nove poruke

''Posebno mi je drago što Grad Mostar može podržati ove aktivnosti i što uvodimo jednu novu dimenziju''
Kultura / Flash | 01. 04. 2022. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatrometom s Konaka i prigodnim osvjetljenjem džamija večeras u 20 sati po prvi put u gradu na Neretvi počinje manifestacija ''Ramazan u Mostaru''.

Naime, radi se o višednevnom vjerskom i građanskom obilježavanju mjeseca Ramazana i Ramazanskog bajrama.

Nove poruke

''Iz Mostara trebaju ići nove poruke, kako je sad Mostar svijetli primjer u BiH kojeg često iznose i predstavnici međunarodne zajednice i svi veleposlanici, mislim da u tom tonu trebamo nastaviti dalje. Ovo je nova priča u Mostaru i s novim sazivom vijeća i gradskom upravom, želimo da obilježavamo i ovaj dio vjerskih praznika svih naroda u BiH'', kazao je Salem Marić, predsjednik GV Mostara na press konferenciji koja je održana u petak 1. travnja u Mostaru.

Marić je napomenuo i kako je cilj ove manifestacije ''jedinstvo svih građana'', a Zlatko Guzin, predsjednik Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću istaknuo je poseban značaj ''promocije bogatstva različitosti po čemu je Mostar prepoznatljiv i jedinstven u širem okruženju.''

''Posebno mi je drago što Grad Mostar može podržati ove aktivnosti i što uvodimo jednu novu dimenziju u smislu aktivnosti gradske administracije da podržava organizaciju svih događaja vezanih za obilježavanje važnih vjerskih praznika i kulturnih događaja, a koji promoviraju sve narode i građane našeg grada'', rekao je Guzin na konferenciji za medije u petak.

Planirani događaji i aktivnosti održat će se na više lokacija u Mostaru uz upriličen prigodan program.

Raznovrstan program

''Potrudili smo se i osmislili raznovrstan program koji će se odvijati u Centru za kulturu, na Trgu Musala i na platou ispod Starog mosta. Program će biti sačinjen od različitih kulturno-umjetničkih sadržaja. Manifestacija započinje večeras u 20 sati vatrometom sa Konaka i prigodnim osvjetljenjem džamija, a nastaviti će se u danima koji slijede'', kazala je Esma Džiho iz Službe za kulturu Grada Mostara.

''Ramazan u Mostaru'' se održava u organizaciji i uz podršku Grada Mostara, Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću zajedno sa Centrom za kulturu Mostar, Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture ''Preporod''.

Ukrašavanjem Grada i vjerskih objekata i organizacijom različitih kulturno-umjetničkih sadržaja želja organizatora je stvoriti posebno duhovno okruženje tijekom mjeseca Ramazana i na dostojanstven način obilježiti Ramazan i Bajram u Mostaru.

Sve sadržaje možete pratiti na LINKU.

 

Kopirati
Drag cursor here to close