Isprobaj

Napitak umjesto doručka ili večere uz koji mršaviš sigurno

Limun daje toliko važan vitamin C, dobar okus, djeluje kao svojevrsni čistač organizma i niskokaloričan je, a chia sjemenke uz brojne nutritivne vrijednosti daju osjećaj sitosti.
Lifestyle / Hrana | 26. 06. 2022. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Ovaj jednostavni smoothie sadrži samo tri sastojka, chia sjemenke, limun i krastavac. Već je poznato da je krastavac odličan za mršavljenje jer sadrži puno vode i malo kalorija.

Limun daje toliko važan vitamin C, dobar okus, djeluje kao svojevrsni čistač organizma i niskokaloričan je, a chia sjemenke uz brojne nutritivne vrijednosti daju osjećaj sitosti.

Sastojci:

krastavac

limun

2 žlice chia sjemenki

Priprema:

Oguli krastavac i stavi ga u sokovnik te iscijedi njegov sok ili napravi smoothie.

U sok od krastavca dodaj sok polovice limuna.

Dodaj chia sjemenke.

Pomiješaj sve zajedno, ostavi neko vrijeme da chia sjemenke nabubre i omekšaju i tvoj napitak je gotov.

Krastavci

Krastavci ubrzavaju metabolizam. Osim toga, krastavac je izvrstan izvor dijetalnih vlakana i vode, što ga čini iznimno učinkovitim u uklanjanju toksina. Iako ova vrsta povrća nema osobito hranjivu vrijednost, ona je sjajan diuretik, a time ubrzava i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Osim toga, krastavci su bogati sumporom i tvarima koje stimuliraju bubrege na učinkovitije izbacivanje mokraćne kiseline. Budući da su niskokalorični i ne sadrže sol, često su jedna od glavnih komponenti brojnih dijeta, piše misszdrava.

Limun

Limun djeluje kao antioksidans u tijelu i pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Limuni su također bogati vitaminom C, a istraživanje pokazuje da konzumacija voća i povrća bogatog vitaminom C smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. Visoka koncentracija vitamina C također pomaže i u apsorpciji željeza, prenosi Today. Otkriveno je da polifenol i pektini iz limuna pomažu kada je u pitanju gubitak kilograma, a istovremeno povećavaju HDL kolesterol ("dobar" kolesterol), smanjuju LDL kolesterol ("loš" kolesterol) i smanjuju upale.

Chia sjemenke

Chia sjemenke bogate su proteinima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, pa su idealan izbor kod mršavljenja, a pružit će i energiju. Ove sjemenke su šest puta bolji izvor kalcija od kravljeg mlijeka, a što se tiče sadržaja omega 3-masnih kiselina – nadmašuju losos i sjemenke lana. Osim toga, ove sjemenke bogate su i antioksidansima, koji štite organizam od slobodnih radikala (a samim tim i od tumora). Sadrže čak devet esencijalnih aminokiselina koje omogućavaju izgradnju mišićnog tkiva, obnovu stanica, proizvodnju enzima i hormona, a u njima se kriju i vitamini A, D, E i K, kao i vitamini B- kompleksa (izuzetak je vitamin B12). Ne sadrži gluten, te ih mogu koristiti i oni koji pate od celijakije. Zahvaljujući tome što imaju nizak glikemijski indeks, rado ih konzumiraju i sportaši, jer brzo daju energiju i povećavaju izdržljivost pri fizičkim aktivnostima. Preporučuju se i u prehrani dijabetičara, jer u kontaktu s tekućinama u želucu – sjemenke stvaraju gel koji oblaže sluznicu i usporava razgradnju ugljikohidrata do sirovih šećera.

Kopirati
Drag cursor here to close