Ima li razloga za brigu?

Pšenice nemamo za vlastite potrebe, a izvozimo ju u velikim količinama

Poljoprivrednici kažu da pšenice nemamo dovoljno ni za vlastite potrebe, a kamoli za izvoz, ma kolike količine da su u pitanju.
Lifestyle / Hrana | 18. 03. 2022. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok nadležni danima uvjeravaju da Bosna i Hercegovina ima dovoljno pšenice i da neće doći do nestašice, izvoz žitarica iz naše zemlje funkcionira neometano.

Od početka godine izvezeno je gotovo šest tisuća tona pšenice. Nadležni ističu da je riječ o manjim količinama i najavljuju mjere u slučaju da dođe do pretjeranog izvoza.

Dok zemlje u okruženju zatvaraju granice za izvoz pšenice, izvoz žitarica iz naše zemlje teče neometano. Iako je riječ o manjim količinama, izvoz nije stao.

Rako Kovačević, glasnogovornik UNO BiH, kaže: "Izvezli smo proizvoda iz tarife broj deset, odnosno žitarica, iz tarifnog broja broj deset 5.379 tona u vrijednoosti od 3,7 milijuna maraka i taj izvoz je išao u Hrvatsku, Italiju i Crnu Goru.“

Za poljoprivrednike su ovi podaci zabrinjavajući, jer, kako kažu, imajući u vidu stanje na terenu, pšenice nemamo dovoljno ni za vlastite potrebe, a kamoli za izvoz, ma kolike količine da su u pitanju,

Savo Bakajlić iz Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice, ističe: "Mi nemamo potrebe da izvozimo, dovoljno je da se ovdje samelje i da je potroše domaći proizvođači.Sad su se svi sjetili nas kad je došlo do nedostatka hrane.“

Iz Vjeća ministara BHRT nije uspio doznati da li se razmatra zabrana izvoza pšenice. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ranije su rekli da prate situaciju.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ističe: “Vlada Republike Srpske će sigurno reagirati sukladno svim dešavanjima i poremećajima. Ako bi bilo povećanog odliva, moglo bi se pristupiti mjerama poput onih koje su uvele Srbija i Mađarska da bi se spriječio izvoz.”

Iako nadležni uvjeravaju da nestašice neće biti, količine o kojima se govori uglavnom su u vlasništvu privatnih mlinova.

Boško Radić iz Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice: "To nije pšenica robnih rezervi ni države, pa sad može da upravlja s njom kako hoće. Privatna imovina, ljudi gledaju gdje je skuplje tu i prodaju. Ne znam da li ima iizlaza, ali potražnja je ogromna i vidim da nijedan mlin u Bijeljini ne može da samelje koliko može da proda'', javlja BHRT.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, uvezeno je skoro 90 tisuća tona pšenice, najviše iz Srbije i Mađarske, dok se najviše izvozilo u Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close