Sočno i aromatično

Kolač od klementina za uživanje

Kolač toliko dobar da nestaje u trenu
Lifestyle / Hrana | 17. 02. 2024. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je predivan, sočan i aromatičan kolač bez brašna. Ima okus kao svi oni biskviti namočeni u sirupu, s tom razlikom da ovaj kolač ne treba namakati u sirupu. Uz njega se može poslužiti i žlica punomasnog kiselog vrhnja ili tučenog šlaga.

Bezglutenski kolač od klementina

Sastojci:

375 g klementina hladna voda

6 većih jaja

225 g šećera

259 g mljevenih badema

1 žličice praška za pecivo

Postupak:

Cijele klementine stavi u posudu zajedno s hladnom vodom. Nakon što zavrije, neka se kuha 2 sata napola poklopljeno. Kuhane klementine ocijedi, vodu baci. Kada se ohlade, prepolovi ih i ukloni koštice. Ubaci klementine u blender i dobro izblendaj.

Izblendanim klementinama dodaj ostale sastojke i još malo blendaj. Tijesto ulij u okrugli kalup promjera oko 20 cm i peci kolač na temperaturi od 190 stupnjeva otprilike sat vremena, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha.

Nakon 40 minuta vjerojatno ćeš kolač odozgora morati prekriti aluminijskom folijom kako ne bi zagorio. Izvadi iz pećnice i pusti da se potpuno ohladi u kalupu.

Savjet više:

Ovaj kolač puno je ukusniji drugi dan, no naravno da se može jesti čim se ohladi. Umjesto klementina mogu se koristiti naranče ili limuni, no ako koristiš limune dodaj još 25 g šećera.

Kolač se može ukrasiti glazurom od šećera u prahu i žlice limunova, narančina ili soka od klementina, a odličan ukras su i kandirani agrumi. Da bismo bili sigurni da je kolač bez glutena, treba koristit prašak za pecivo na čijem pakiranju je to zajamčeno.

Kolač možeš čuvati u poklopljenom spremniku bez dotoka zraka do 7 dana, na hladnom mjestu. Ovaj kolač može se i zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca - najbolje ga je zamrznuti na čvrstoj podlozi kako se tijekom smrzavanja ne bi deformirao.

Kopirati
Drag cursor here to close