Praznik za nepce

Kocke milijunaša koje morate probati, nećete im odoljeti

Pomiješajte kondenzirano mlijeko, maslac, smeđi šećer i kukuruzni sirup u loncu srednje veličine pa zagrijte na srednje jakoj vatri.
Lifestyle / Hrana | 29. 04. 2022. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kocke milijunaša tradicionalni su britanski desert koji savršeno paše uz šalicu kave ili čaja koji ime duguje bogatom okusu.

Prhko tijesto u kombinaciji s domaćom karamelom i čokoladnim ganacheom podsjeća na kupovne čokoladice, ali je puno ukusnije, piše Punkufer.

Sastojci za kocke milijunaša:

Podloga:

225 g maslaca
70 g šećera
70 g smeđeg šećera
1 veliki žumanjak
¾ žličice ekstrakta vanilije
½ žličice soli
260 g brašna

Karamel:

790 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
200 g maslaca
200 g šećera
80 ml kukuruznog sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
¼ žličice soli

Ganache:

340 g čokolade
120 ml vrhnja za šlag
½ žličice ekstrakta vanilije
morska sol za posipanje
Priprema :

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija i obložite posudu za pečenje papirom za pečenje. Izmiksajte omekšani maslac pa dodajte šećer i miksajte oko oko 30 sekundi.

Zatim dodajte žumanjak i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se sastojci dobro ne sjedine. Postupno dodajte brašno i na polovici dodajte sol, miksajući. Smjesa mora biti malo mrvičasta kako bi se lakše utisnula u posudu za pečenje.

Utisnite tijesto u posudu pa ga ravnomjerno pritisnite (stavite papir za pečenje na smjesu pa dlanom zagladite površinu). Pecite na 20-25 minuta, dok rubovi ne postanu lagano zlatno smeđi. Ostavite da se ohladi dok pripremate karamelu.

Pomiješajte kondenzirano mlijeko, maslac, smeđi šećer i kukuruzni sirup u loncu srednje veličine pa zagrijte na srednje jakoj vatri. Često miješajte dok se maslac ne otopi i sastojci se dobro sjedine. Nastavite miješati dok smjesa ne počne ključati (to može potrajati nekoliko minuta, ali ne morate pojačavati vatru). Kada smjesa zavrije, smanjite vatru i kuhajte uz stalno miješanje 10-15 minuta dok smjesa ne dobije bogatu boju karamela i ne zgusne se (trebala bi se početi odvajati od stranica lonca dok miješate). Maknite s vatre i odmah umiješajte ekstrakt vanilije i sol. Ravnomjerno prelijte preko pripremljenog biskvita, po potrebi ga rasporedite karamelu nožem. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi nekoliko sati ili u hladnjaku jedan sat prije dodavanja čokolade.

Usitnite čokoladu pa je zagrijte s vrhnjem za šlag u malom loncu na srednje jakoj vatri.

Često miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije. Ostavite da se čokolada hladi oko 5 minuta, a zatim je ravnomjerno rasporedite preko sloja karamele. Pričekajte nekoliko minuta, a zatim pospite morskom soli.

Pustite da se čokolada stvrdne i poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close