Talijanski klasik

Ista slastica na dva načina

Volite li više okus kave nego šumskog voća, isprobati možete i talijanski recept semifreddo za koji vam jaja nisu potrebna.
Lifestyle / Hrana | 09. 07. 2023. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako mu i ime otkriva, semifreddo je "napola smrznut" desert, a Talijani ga obožavaju ljeti, umjesto sladoleda. Sličan mousseu, samo hladniji, semifreddo se najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta, a među omiljenim okusima su čokolada, kava, limun, pistacija i šumsko voće.

Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka, a ako volite kombinaciju voća i pistacija, provjerite recept chefa Jamieja Olivera za semifreddo sa pistacijama. Prema želji, pistacije možete i zamijeniti kakvim drugim, omiljenim orašastim plodovima.

Budući da recept sadrži sirova jaja, koristite ona kojima poznajete podrijetlo i sigurni ste da nema opasnosti od salmonele, prenosi Punkufer

Volite li više okus kave nego šumskog voća, isprobati možete i talijanski recept semifreddo za koji vam jaja nisu potrebna.

Sastojci za voćni semifreddo:

  • 400 g malina ili šumskog voća,
  • 75 g šećera u prahu,
  • 3 jaja,
  • 400 ml vrhnja za šlag,
  • 75 g sjeckanih pistacija,
  • sol

Priprema voćnog semifredda:

  1. Stavite metalni kalup za kruh od 1,5 l u zamrzivač da se ohladi.
  2. Polovicu malina stavite u multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Protisnite pire od malina kroz sito.
  3. Stavite šećer i žumanjke u posudu za mikser pa izmiksajte nastavkom za pjenjaču dok ne dobijete blijedu i kremastu smjesu pa stavite na stranu.
  4. Izmiksajte vrhnje u šlag pa prebacite u drugu posudu.
  5. U zdjelu miksera dodajte bjelanjke i prstohvat sitne soli te miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  6. Nježno umiješajte šlag i snijeg u smjesu žumanjaka.
  7. Izvadite kalup iz zamrzivača i dodajte pola smjese. Žlicom prelijte pola umaka od malina pa pospite polovicom pistacija i polovicom preostalih svježih malina.
  8. Ponovite postupak slaganja s preostalim semifreddom i umakom od malina, zatim pospite preostalim pistacijama i svježim malinama. Zamrznite na pet sati ili preko noći.
  9. Kada ste spremni za posluživanje, izvadite semifreddo iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi 15 minuta ili dok malo ne omekša. Podijelite u zdjelice i odmah poslužite.

Sastojci za semifreddo od kave:

  • 25 g instant kave u granulama,
  • 20 ml hladnog mlijeka,
  • 100 g kondenziranog mlijeka,
  • 500 ml zaslađenog vrhnja za šlag,
  • čokolada za ukrašavanje

Priprema semifredda od kave:

  1. Pomiješajte kavu i hladno mlijeko pa dobro izmiješajte i ulijte kondenzirano mlijeko i ponovno promiješajte.
  2. Ohlađeno vrhnje kratko izmiksajte dok se malo ne zgusne pa dodajte smjesu od kave i nastavite miksati dok se ne zgusne do kraja.
  3. Metalni kalup nauljite i položite u njega plastičnu foliju. Stavite smjesu za semifreddo u kalup i ostavite u zamrzivaču na dva načina. Preokrenite kalup, skinite foliju i posipajte naribanom čokoladom.
Kopirati
Drag cursor here to close