Problemi

Ameriku pogodila nestašica jaja

Cijene jaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) povećane su dva do tri puta zbog nestašice koju je izazvala epidemija ptičje gripe, kao i zbog inflacije
Lifestyle / Hrana | 24. 01. 2023. u 15:17 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene jaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) povećane su dva do tri puta zbog nestašice koju je izazvala epidemija ptičje gripe, kao i zbog inflacije, javlja Anadolija.

Organska jaja, umjesto za tri do četiri dolara po pakiranu, sada se prodaju za devet do 11 dolara, a cijena običnih jaja koja su koštala dva do tri dolara sada su pet do sedam dolara.

U San Mateu u Kaliforniji u marketima su na policama za jaja istaknuta obavještenja za kupce da je zbog nestašice širom zemlje jednom kupcu dozvoljena kupovina dva paketa jaja.

U nekim od marketa istaknuta je i isprika kupcima zbog cijene jaja uz obrazloženje da su dobavljači podigli svoje cijene, što direktno utječe na cijene u maloprodaji.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su da je glavni razlog za visoke cijene jaja širenje virusa ptičje gripe, koje je počelo prošle godine i do sada je pogodilo skoro 60 milijuna jedinki.

Kopirati
Drag cursor here to close