Ploče

Naftni terminali odbijaju reviziju?!

''Revizorski tim je, u skladu s najavom revizije, 10. 1. 2022. godine boravio u sjedištu NTF-a u Pločama, ali Uprava NTF-a nije omogućila obavljanje revizije'', navedeno je.
Gospodarstvo / Novac | 17. 05. 2022. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obustavljena je financijska revizija Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče za 2021. godinu, priopćio je Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naime, Ured je donio Plan revizije za 2021/2022. godinu u kojem je utvrđeno da će se izvršiti finansijska revizija „Naftnih terminala Federacije“ d.o.o. Ploče za 2021. godinu.

''Prethodna revizija najavljena je dopisom od 7. 12. 2021. godine, na koji je predsjednik uprave NTF-a 21. 12. 2021. godine dostavio odgovor i naveo da je Ured za reviziju neovlaštena institucija s obzirom na to da je NTF trgovačko društvo osnovano u Republici Hrvatskoj, te je uputio Ured da se obrati Upravi Društva OTF u svojstvu Skupštine NTF-a'', navedeno je.

Dodaje se kako se Ured 22. 12. 2021. godine obratio Skupštini NTF-a kako bi se omogućile daljnje aktivnosti na obavljanju financijska revizije.

''Međutim, iako je Skupština pismeno tražila od NTF-a da se dostavi tražena dokumentacija, to nije ispoštovano. Revizorski tim je, u skladu s najavom revizije, 10. 1. 2022. godine boravio u sjedištu NTF-a u Pločama, ali Uprava NTF-a nije omogućila obavljanje revizije'', navedeno je.

O nastalim okolnostima Ured za reviziju obavijestio je Vladu Federacije BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i „Operator – Terminali Federacije“ d.o.o. Sarajevo, te je traženo da se poduzmu aktivnosti iz nadležnosti kako bi se obavila revizija. O nemogućnosti obavljanja revizije obaviještena i Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju.

Parlamentarna komisija je 28. 2. 2022. godine na 28. sjednici donijela Zaključak u kojem traži od Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH da se hitno uključe u rješavanje nastale situacije u vezi s planiranom financijskom revizijom NTF-a. Zatim je 29. 3. 2022. godine na 29. sjednici donesen Zaključak u kojem Komisija traži od Vlade FBiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i OTF-a da hitno dostave traženu dokumentaciju najavljene i planirane financijska revizije NTF-a u roku od 15 dana od dana prijema Zaključka. Međutim, kako nije bilo adekvatne reakcije, Komisija je 28. 4. 2022. godine na 30. sjednici Urgencijom tražila od Vlade FBiH i OTF-a da u roku od sedam dana od dana zaprimanja urgencije dostave svu traženu dokumentaciju Uredu za reviziju, te o tome obavijeste Parlamentarnu komisiju.

Budući da Ured za reviziju nije dobio traženu dokumentaciju, a rokovi po oba zaključka Komisije su istekli, generalni revizor Ureda za reviziju je 13. 5. 2022. godine donio Zaključak o privremenoj obustavi financijska revizije NTF-a o čemu su obaviješteni su Parlament FBiH, Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, Vlada FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, OTF i NTF.

NTF je u 100% vlasništvu društva „Operator – Terminali Federacije“ d.o.o. Sarajevo (OTF), putem kojeg se značajna proračunska sredstva izdvajaju za NTF, a OTF je u 100% vlasništvu Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close