''Ne mičemo s mrtve točke''

Izvještaj EU revizije: BiH bez napretka

U pogledu borbe protiv korupcije, slobode izražavanja, funkcioniranja pravosudnog sustava i policijske suradnje protiv organiziranog kriminala, BiH nije postigla nikakav napredak, za razliku od drugih zemalja u regiji.
Vijesti / Flash | 11. 01. 2022. u 13:29 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski revizorski sud objavio je godišnji izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana u kojem se navodi kako, uprkos financijskim sredstvima Europske unije (EU), Bosna i Hercegovina nije postigla napredak u području vladavine prava zbog manjka političke volje, dok je ometanje pravosudnih reformi, kako djelovanjem političara tako i unutar pravosuđa, i dalje rašireno.

Djelovanje Europske unije je doprinijelo učinkovitosti pravosuđa i izradi relevantnog zakonodavstva, ali su rezultati u području vladavine prava, zbog manjka političke volje, i dalje ograničeni, glavni je zaključak ove revizije.

Nikakav napredak

''U područjima kao što su neovisnost pravosuđa, koncentracija moći, politička uplitanja i korupcija, i dalje su prisutni temeljni problemi, zbog čega je potrebno uložiti dodatne napore u promicanje reformi u tim područjima'', stoji u zaključcima revizije.

Sud je revizijom provjerio je li potpora EU-a vladavini prava u šest zemalja Zapadnog Balkana koje žele pristupiti EU-u bila djelotvorna.

U pogledu borbe protiv korupcije, slobode izražavanja, funkcioniranja pravosudnog sustava i policijske suradnje protiv organiziranog kriminala, BiH nije postigla nikakav napredak, za razliku od drugih zemalja u regiji.

''To je povezano s niskom razinom političke volje, otporom institucija prema promjenama i neodgovarajućim sudjelovanjem ili marginalizacijom civilnog društva'', piše u izvještaju.

Komisija je Bosni i Hercegovini postavila posebne uvjete za pokretanje reformi u području kontrole odgovornosti i neovisnosti pravosuđa s kojima se oteže, navodi se.

U posljednjih 15 godina, s ciljem jačanja vladavine prava u BiH, EU je izdvojila više od 60 milijuna eura za pravosuđe, a skoro 19 milijuna eura dodijeljeno je Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) u vidu bespovratnih sredstava.

''Prema mišljenju Komisije, VSTV nije pokazao dovoljnu ambicioznost za provedbu reformi i jamčenje dostatne održivosti mjera koje financira EU'', stoji u izvještaju, zbog čega je Komisija prošle godine obavijestila VSTV da će obaviti preispitivanje daljnje financijske podrške.

Oslanjanje na donatore

U izvještaju se navodi kako se VSTV, nakon više od petnaest godina pomoći, i dalje u velikoj mjeri oslanja na pomoć donatora, dok planovi za integraciju trenutnog projektnog osoblja u stalni organizacijski sustav VSTV-a nisu doveli do konkretnih i bitnih promjena.

Osim toga, Komisija u izvještaju navodi da bosanske vlasti i pravosuđe nisu poduzeli nikakve mjere za provedbu ključnih prioriteta u pogledu vladavine prava, dok je ometanje pravosudnih reformi, kako djelovanjem političara tako i unutar pravosuđa, i dalje rašireno.

U području slobode govora, prema godišnjem izvještaju Komisije o proširenju, BiH nije ostvarila nikakav napredak još od 2015. godine, iako su napadi na novinare ozbiljan problem širom regije, za razliku od Sjeverne Makedonije i Kosova, gdje je evidentan napredak.

''Novinari i medijske kuće i dalje su meta zastrašivanja, prijetnji na društvenim mrežama i fizičkih napada, dok su istrage i kazneni progon spori'', stoji u izvještaju.

Komisija je u okviru revizije izdala četiri preporuke u sklopu procesa proširenja, navodeći kako je potrebno ojačati mehanizam za promicanje reformi vladavine prava, pojačati potporu civilnom društvu koje sudjeluje u reformama u području vladavine prava i potporu neovisnosti medija. U okviru instrumenta ''IPA III'' navodi se da je potrebno staviti veći naglasak na uvjetovanje i da je potrebno poboljšati izvještavanje o projektima i njihovo praćenje.

Rok za provedbu preporuka je prosinac 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close