Obračun plaće

Malo 630 KM, zaposleni u bh. institucijama traže višu osnovicu

''Teška materijalna situacija zaposlenika prouzrokovana stalnim poskupljenjima, ali i informacija o rastu primanju u nižim organima vlasti, rezultirala je time da zaposlenici ne mogu prihvatiti da osnovica bude niža od 630 KM''
Gospodarstvo / Novac | 02. 03. 2023. u 11:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez sindikata policijskih organa, Sindikat uprave za neizravno oporezivanje BiH i Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine traže od Vijeća ministara BiH hitno usvajanje Prijedloga odluke o visini osnovice za obračun plaće u 2023. godini u iznosu od 630 KM, koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora BiH, te usvajanja nacrta budžeta za 2023. godinu. 

''Teška materijalna situacija zaposlenika prouzrokovana stalnim poskupljenjima, ali i informacija o rastu primanju u nižim organima vlasti, rezultirala je time da zaposlenici ne mogu prihvatiti da osnovica bude niža od 630 KM. U proteklom razdoblju od više političkih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine, istaknuto je negodovanje zbog povećanja osnovice za obračun plaće imenovanim i izabranim dužnosnicima, zbog čega tražimo da se pokaže odgovornost te pronađe način da se obračun plaće zaposlenim u institucijama razdvoji od obračuna plaće imenovanih i izabranih dužnosnika te da se Nacrt budžeta što prije uputi u dalju proceduru s predloženom osnovicom'' navodi se u priopćenju sindikata.  

Reprezentativni sindikati pozvali su da u što kraćem roku bude izmijenjena Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama BiH na naknadu za službeno putovanje u pogledu iznosa dnevnice s trenutnih 25 KM na 60 KM, te eventualnog različitog definiranja “službenog putovanja” i “operativnog rada” policijskih službenika, kao i Odluke o visini regresa za 2023. u iznosu predloženom od Ministarstva financija i trezora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close