Predstavnički dom PSBiH

Zastupnici podržali principe prijedloga izmjena Zakona o plaćama i naknadama

Vijesti / Flash | 23. 02. 2023. u 16:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena  /  Zastupnici o plaćama i naknadama, zastavi i sportu

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago (SDA).

Špago je tijekom diskusije kazao da je predložio ovaj zakon kako bi se spriječilo da „dođemo u situaciju da povećanjem osnovice, najveće plaće, koje imaju uglavnom dužnosnici u institucijama BiH, porastu nesrazmjerno“.

Napomenuo je da povećanje osnovice za obračun plaće sa 535 KM na 630 KM predstavlja povećanje za 17,76 posto, ali uvažavajući raspon koeficijenata od 1,20 do 10,00 to bi u nominalnom iznosu povećanje osnovne plate za koeficijent 1,20 iznosilo 114 KM, dok bi za koeficijent 10,00 povećanje plaće iznosilo 950 KM.

Po njegovim riječima, ova razlika bi se dodatno uvećala kada bi se obračunao i radni staž (tzv. minuli rad) kao dodatak na osnovnu platu.

''Predložili smo da se osnovna plaća utvrđuje na tri načina. Za radna mjesta za koja su propisani koeficijenti od 1,20 do 3,99 osnovna plaća utvrđuje se množenjem osnovice i pripadajućeg koeficijenta; za radna mjesta za koja su propisani koeficijenti od 4,00 do 5,55 osnovna plaća utvrđuje množenjem 0,9 (devet desetina) osnovice i pripadajućeg koeficijenta, te za radna mjesta za koja su propisani koeficijenti od 5,56 do 10,00 osnovna plaća utvrđuje množenjem 0,85 (osamdeset pet stotih dijelova) osnovice i pripadajućeg koeficijenta. Time bi, ovim trećim obračunom plaće, anulirali povećanje plaća, a u ovom rasponu su uglavnom dužnosnici'' pojasnio je Špago.

Pozvao je kolege zastupnike da podrže predloženi zakon u prvom čitanju, a da u narednom razdoblju, ukoliko imaju potrebu, dostave amandmane.

 

Zastupnici o plaćama i naknadama, zastavi i sportu

 

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine razmatrao je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Šerif Špago (SDA). Predlagač je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plaće budžetskim korisnicima.

''S obzirom na to da je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i plaćama, od najniže do najviše plaće, te da je nacrtom zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu izvršen obračun plaća primjenom osnovice u visini od 630 KM, čime bi došlo do još većeg nesrazmjernog povećanja plaća za radna mjesta s većim koeficijentima, podnosimo prijedlog ovog zakona kako bi se uravnotežile plaće budžetskim korisnicima'', navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženog zakona.

Zastupnik Špago je danas na sjednici kazao da je predložio ovaj zakon kako bi se spriječilo da „dođemo u situaciju da povećanjem osnovice, najveće plaće, koje imaju uglavnom dužnosnici u institucijama BiH,  porastu nesrazmjerno“.

Napomenuo je da povećanje osnovice za obračun plaće s 535 KM na 630 KM predstavlja povećanje za 17,76 posto, ali uvažavajući raspon koeficijenata od 1,20 do 10,00 to bi u nominalnom iznosu povećanje osnovne plaće za koeficijent 1,20 iznosilo 114 KM, dok bi za koeficijent 10,00 povećanje plaće iznosilo 950 KM.

Tri načina za plaću

Po njegovim riječima, ova razlika bi se dodatno uvećala kada bi se obračunao i radni staž (tzv. minuli rad) kao dodatak na osnovnu plaću.

''Predložili smo da se osnovna plaća utvrđuje na tri načina. Za radna mjesta za koja su propisani koeficijenti od 1,20 do 3,99 osnovna plaća utvrđuje se množenjem osnovice i pripadajućeg koeficijenta; za radna mjesta za koja su propisani koeficijenti od 4,00 do 5,55 osnovna plaća utvrđuje množenjem 0,9 (devet desetina) osnovice i pripadajućeg koeficijenta, te za radna mjesta za koja su propisani koeficijenti od 5,56 do 10,00 osnovna plaća utvrđuje množenjem 0,85 (osamdeset pet stotih dijelova) osnovice i pripadajućeg koeficijenta. Time bi, ovim trećim obračunom plaće, anulirali povećanje plaća, a u ovom rasponu su uglavnom dužnosnici'', pojasnio je Špago.

Pozvao je kolege zastupnike da podrže predloženi zakon u prvom čitanju, a da u narednom razdoblju, ukoliko imaju potrebu, dostave amandmane.

Napomenuo je da njegov prijedlog ne predstavlja sistemsko rješenje, te da bi volio da Vijeće ministara BiH predloži sustavno rješenje uporedo s budžetom.

''U takvoj situaciju, ako ocijenimo da je to kvalitetno rješenje, spreman sam povući zakon iz procedure'', naveo je Špago.

Zastupnici nisu imali potrebu diskutirati o predloženim zakonu.

Zastupničku raspravu nije izazvao ni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, a koji predviđa da se u navedenom zakonu riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

Pred zastupnicima se našao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač također poslanik Denis Zvizdić, s mišljenjem nadležne komisije.

Negativno mišljenje 

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma nije utvrdila da je prijedlog ovog zakona usklađen s Ustavom i pravnim sustavom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, te je Zastupničkom domu dostavila negativno mišljenje.

Zastupnici su obavili raspravu o predloženom zakonu, odnosno o mišljenju nadležne komisije, kao i o preostalim točkama dnevnog reda.

Nakon toga dana je jednosatna stanka poslije koje će se zastupnici izjasniti o svim točkama dnevnog reda koje su danas razmatrali.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close