Federacija

Poslodavci i sindikalci traže hitnu reakciju vlasti u cilju povećanja plaća radnika do 400 KM

Iz UPFBiH još jednom naglašavaju hitnost donošenja izmjena i dopuna zakona, kako bi se zaposlenima u realnom sektoru pomoglo da lakše podnesu povećane troškove života, a istovremeno barem dijelom zaustavio odlazak kvalificirane radne snage iz BiH.
Gospodarstvo / Posao | 23. 02. 2023. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i Savez samostalnih sindikata BiH ponovo su pozvali predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu da hitno usvoje neophodne izmjene zakona koje bi omogućile povećanja plaća zaposlenima u FBiH u iznosu do 400 konvertibilnih maraka (KM).

Podsjećaju da su još krajem prošle godine pokrenuli aktivnosti i preko ovlaštenih predlagača zakona, u hitnu parlamentarnu proceduru uputili inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Konačan cilj izmjena i dopuna ovih zakona jeste povećanje svih plaća zaposlenih u realnom sektoru koje bi iznosilo do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ove povećane neto plaće privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za mirovinsko osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima.

"Naši prijedlozi su bili vremenski ograničeni do donošenja sistemskih zakona o doprinosima i porezu na dohodak u FBiH, kojima bi se smanjilo opterećenje rada koje je u ovome trenutku najviše u Europi. Nadali smo se da će naši prijedlozi biti brzo usvojeni u Parlamentu FBiH i da ćemo već u veljači biti u prilici isplatiti značajno povećane plaće radnicima. Nažalost, to se nije desilo, veljača se bliži kraju, a još nemamo informaciju kada će naši prijedlozi biti razmatrani u Parlamentu FBiH", kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Iz UPFBiH još jednom naglašavaju hitnost donošenja ovih izmjena i dopuna, kako bi se zaposlenima u realnom sektoru pomoglo da lakše podnesu povećane troškove života, a istovremeno barem dijelom zaustavio odlazak kvalificirane radne snage iz BiH.

Podsjećaju da je kroz sedam potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora prošle godine, minimalna plaća povećana na iznos od 630 do 775 KM, u zavisnosti od djelatnosti, što je značajno povećanje u odnosu na iznos minimalne plaće koju je utvrdila Vlada FBiH.

Predlažući izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, UPFBiH i SSS BiH žele osigurati značajnije povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća zaposlenih u realnom sektoru u FBiH .

Kopirati
Drag cursor here to close