Vozili smo Toyota Corolla Cross 2.0 HSD FWD Style

Troši k'o upaljač i ne dosađuje punjenjem i kablovima

Toyota je konačno punom nogom opalila loptu u klasi oko koje je tek obigravala solidnim nastupom modela C-HR. Sad je to još ozbiljnije jer novi igrač zove se Corolla Cross
AutoMoto / Testovi | 02. 03. 2023. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se na prvu loptu čini kako Toyota već ima dovoljno automobila u SUV/Crossover segmentu i kako je Toyota Corolla Cross samo bespotrebno guranje među svoje, na drugu loptu je posve jasno kako je čitavo ovo vrijeme Toyota zapravo imala rupu u inače bogatoj ponudi. Jednostavno, Yaris Cross je ipak manji, C-HR je ipak previše "stajliš" i time nešto manje praktičan, a RAV 4 je ipak veći i skuplji nego li kupac kojem je cilj najpopularnija klasa SUV/Crossovera takozvanog C segmenta traži.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Corolla Cross 2.0 HSD FWD Style

Dakle, to je onaj segment u kojem je gužva velika, čak nepodnošljiva, to je ona klasa koja je praktično sahranila i u mirovinu otjerala, ili će tek otjerati, višedecenijske heroje rada, automobile takozvanog Golf segmenta, barem ako se nešto spektakularno, nekakav kopernikanski obrat, u bliskoj budućnosti ne dogodi. I baš u tom segmentu gdje je heroj rada, Corolla, valjda najpopularniji automobil na svijetu, gledajući rasprostranjenost i broj kupaca, dugo gradila imidž automobila koji će vam dati baš sve, a uzeti samo ono što mora, Toyota je oklijevala sa istim takvim SUV/Crossoverom.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Corolla Cross 2.0 HSD FWD Style

Dok su drugi kupili kajmak, prije svega Nissan sa Qashqaijem, Toyota je igrala oko kazana. I onda je netko u Toyoti konačno rekao – dosta! I evo je, osim onog potpuno električnog modela čudnog imena bZ4X od kojeg Toyota očekuje puno, u ovoj klasi od sada je tu Corolla Cross!  Kako joj samo ime ne skriva, to je povišena varijanta poznate nam Corolle, stilski prilagođena i izvana i iznutra nešto robusnijoj pojavi, kakva se već traži u ovo klasi. To znači više centimetara (Cross je duži od standardne Corolle skoro 10 centimetara) kako za putnike i njihove glave, tako i za prtljag. Znači, familijarno gledajući, a i trendovski neupitno – to je taj automobil!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Corolla Cross 2.0 HSD FWD Style

Dosta elemenata Cross dijeli sa starijom sestrom, uključujući i sve one dizajnerske elemente koji Toyotu čine Toyotom. Ne slijede nikakve trendove, oni imaju svoje, tako da, vjerujte na riječ, Toyota sa svojim dizajnom, pogotovo unutra, makar će ga netko nazvati 50 nijansi sive, zna navući osmijeh na lice, pogotovo čovjeku koji je umoran od vazda istih dizajnerskih rješenja koji na prvu više ne daju razlikovati u kojem automobilu to upravo sjediš.

Corolla Cross je Toyota od glave do pete, od ručki na vratima do nekih prekidača, koji su veliki i robusni kao da su ih sad skinuli sa velike Toyote Land Cruiser, sve je podređeno tome da u Toyoti Corolli Cross stvari funkcioniraju – i uvijek funkcioniraju. Čak i kad svladate multimediju, koja je, usprkos modernizaciji, i dalje nekako specifična. Iako ima spremnu vezu za Android Auto i Apple Car Play.  I čak i kad kažete – opa, evo ispred mene digitalnih instrumenata! -  sve je izvedeno nekako sivo/ plavo, baš kao i u svakoj pravoj Toyoti!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Corolla Cross 2.0 HSD FWD Style

Povišena Toyota Corolla Cross je zapravo izrazito udobna, podešena je na mekanije čak i ako vozite u dinamičnom modu vožnje (imate tri izbora modova), čak daje osjećaj kako se radi o većem automobilu po tom pitanju. Gdje god uhvatite čini se kako će trajati puno duže nego garancija, sve je nekako robusno, ali i dovoljno mekano gdje treba biti mekano.

Zanimljivo kako je čitava gornja instrumentna ploča od tvrde plastike, ali tu takva uopće ne smeta, ali zato je tamo gdje stalno hvatate, u što dirate ili u što možete udariti, sve mekano tapacirano. Ponuda prostora pritom je raskošna, a namještanje sjedala izdašno, makar, zanimljivo, mehanički na ručice, osim podešavanja lumbalnog dijela sjedala, koje se podešava na struju! Rekoh li Toyota, specifična i pomalo na svoju ruku?

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Corolla Cross 2.0 HSD FWD Style

Corolla Cross dijeli platformu sa Toyotom C-HR. Praktičnija je, to smo već rekli, od stilski odlučnijeg brata i to joj je najveća snaga. Dizajnerski neće ostaviti nikoga bez daha, ali će svima dati do znanja da je u pitanju još jedan neumoljivo solidan automobil iz Toyote. I pritom Hybrid. Što kod Toyote znači ljupku vezu između benzinskog motora od 2 litre i elektro motora, koji u sinergiji preko eCVT mjenjača daju 197 KS. Dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8 sekundi!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Corolla Cross 2.0 HSD FWD Style

Odmah da vam kažemo – nema u Toyoti nikakvih dosadnih kablova, koji kod plug –in hibrida znaju živcirati. Ovdje nema nikakve potrebe za bilo kakvim punjenjem, nema sekiracije oko dometa i oko toga gdje ima neki punjač da bi se baterija od 1,1 kWh napunila. Jok! Samo sjedi i vozi, a benzinac i električar će se već između sebe dogovarati dok vi budete gledali cestu i pritom puniti i prazniti bateriju kako bi vama vožnja bila što bolja i efikasnija.

Rezultat je „smooth ride“ i tek 5,6 litara potrošnje benzina na testu, što je dizelska norma potrošnje. Iz Toyote kažu i da može komotno još  pola litra, čak i čitavu litru niže!  Onaj „smooth ride“ ipak ponekad pokvari preglasan odziv benzinskog motora na vašu iznenadnu želju da naglo vozite brže, ali sve u svemu nema načina da vam Corolla Cross bilo čime digne tlak.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Corolla Cross 2.0 HSD FWD Style

Općenito bi zvučna izolacija motora morala biti još bolja, jer je općenito vožnja u Corolli Cross dušu dala za bezbrižno putovanje. I svakodnevno korištenje Corolle Cross spada u one koje možemo podvući kao stalnu službu vjernog vojnika. Vozeći po snijegu, ledu i minusu, osjećali smo se sigurno, makar samo s prednjim pogonom (AWD je u opciji kao top verzija), a i uz sve sigurnosne elemente koje Toyota već odavno nudi, kao i ponašanje vozila na cesti. Čvrsto i sigurno. Grijanje sjedala i upravljača pritom su dodatno pomagali.

Općenito uzevši, sigurnosna oprema je top, a ostala oprema u ovoj verziji svodi se na sve što vam treba ili će vam ikada zatrebati, plus navedeno grijanje ruku i dupeta. Klima odlično radi posao, automobil se lako odmagli i generalno vrlo je pregledan za vožnju, tako da čak može i bez kamere. Ali je, svejedno, imate, ako vam ipak zatreba vidjeti unatrag nešto što biste možda previdjeli. Ili ako vam se na stražnju klupu ubace korpulentne odrasle osobe, što svakako mogu, jer je Corolla Cross izuzetno prostrana straga.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Corolla Cross 2.0 HSD FWD Style

Eh, da. Uz sve navedeno, Toyota kod nas ima određeni status. Ono, dovoljno love i dovoljno razuma u životu – i birate Toyotu. Corolla Cross sigurno će biti uzeta u obzir kod svih onih kojima je RAV4 ipak za zericu velik i par zerica preskup, jer na prvu će, zahvaljujući prilično agresivnom dizajnu prednjeg dijela, neupućenima Corolla Cross izgledati baš kao RAV4.

A pritom će njezine kompaktnije dimenzije bolje leći vlasniku u uvjetima gradske vožnje, dok se prostranosti i praktičnosti neće pronaći zamjerka. Niti cijena nije krajnje bezobrazna u današnjim vremenima kada automobili koštaju poput suhog zlata, makar se od Toyote očekuje da nikada nije među onim jeftinijima, nego baš suprotno. Oprema Luna vas vodi od 72.000 maraka prema gore, a za testni primjerak izdvojit ćete nekih pet, šest tisuća maraka više.

Kopirati
Drag cursor here to close