Vozili smo Škodu Fabiju 1.0 TSI DSG7 Style

Mala Čehinja je odrasla

Škoda je odlučila Fabiju uzeti za ruku i odvući iz male raje među odraslije. Zapravo, kad malo bolje pogledaš, već je u pitanju odlučna tinejdžerka.
AutoMoto / Testovi | 10. 03. 2023. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odmah na početku da vam kažemo kako Škoda Fabija nije više ni mala, a ni jeftina. Zapravo, postoji, navodno, varijanta na početku ponude od nekih 26.000 maraka, ali tu vjerojatno neće izabrati nitko, čak ni najveća škrtica u liku privatnika koji se hoće obnoviti flotom vozila za svoje trgovačke putnike.

Ako hoćete najbolje od Fabije nove generacije, onda pod haubom jednostavno mora biti barem mali, ali opak  turbo benzinac od 110 konja, kao kod nas na testu, a tada, uz samo malo više želje za opremom, Fabija kreće strmo uz brdo po pitanju cijene. Ako hoćete baš ovakvu kao na testu, punu svega i još sa sedmostupanjskim DSG mjenjačem, onda će vas koštati nešto ispod 47000 maraka.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Škodu Fabiju 1.0 TSI DSG7 Style

Puno? Ako novu gledate kroz prizmu starijih generacija, svakako. Kao, čuj Fabia za te novce? Si lud? No, ako je gledate kao jedan posve novi koncept, u kojem se Škoda Fabia čak idejno pomalo odvaja od brata VW Pola i sestre Seat Ibize, onda ima logike. Fabia, naime, u novoj generaciji odstupa od dosadašnje prakse da ona slijedi druge. Ne, ona od sad ide prva, čak po mnogo čemu, osim dužine, šije i VW Polo.

Što to, zapravo, znači? Rastegnuta na više od 4 metra i deset centimetara, s međuosovinskim razmakom od više od 2 i pol metra, Fabia se osjetno produžila i proširila u odnosu na prethodnu generaciju i time u dobra doba upala u zonu u kojoj Škoda već ima ne baš neki veliki tržišni hit, model Scala (hu da fak iz skala?).

 Nova platforma na kojoj leži omogućila je Fabiji, nekad malenoj i uvijek nekako tvrdoj i ne baš udobnoj, da postane ozbiljnija u svakom segmentu vožnje, a posebno po pitanju udobnosti i prostranosti.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Škodu Fabiju 1.0 TSI DSG7 Style
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Škodu Fabiju 1.0 TSI DSG7 Style
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Škodu Fabiju 1.0 TSI DSG7 Style
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Škodu Fabiju 1.0 TSI DSG7 Style

Usprkos osjetno odraslijem osjećaju u vožnji Fabia je pritom zadržala odličnu upravljivost, kao i živahnost, po kojoj su manja auta i dalje, ako inženjeri znaju to ne upropastiti, neprikosnovena. Nakon desetak SUV-ova zaredom na testu, uživali smo u pomalo zaboravljenom osjećaju zujanja gradom u lakoj obući, a ne u dizajnerskim gojzericama.

Vozeći Fabiju doživjeli smo opet onaj fini osjećaj lakoće upravljanja i parkiranja po gradu. A pritom se nismo osjetili uskraćeni za prostranost. Ni za bilo što drugo. Dobro opremljen manji auto, ponekad je zbilja ozbiljnija priča od većeg auta s nekom plebejskom opremom. Mali auto u dizajnerskoj bakreno narančastoj boji, s crnim dodacima, moćnije izgleda od većeg auta u nekoj bljutavoj kombinaciji.

Pritom, zapravo, nekog zakidanja nema. U Fabiji se vozač, suvozač i još dvije odrasle osobe imaju osjećati jako komotno. Pogotovo je napredak primjetan straga, gdje ima puno prostora za glavu i koljena. Prtljažnik, odlično dimenzioniran i lakog opsluživanja (fina potezna plastična uzica za spuštanje je odlično rješenje) ima 380 litara i zadovoljit će mnoge prohtjeve. Ukupan dojam čvrstoće i izrade je primjetan u svakom detalju.

Tamo gdje se štedjelo (nećemo prešutjeti da je tvrda plastika na gornjoj plohi instrument ploče i svim vratima) pokrivalo se šarmom, pa imamo umetke od plastike visokog sjaja i tkanike na instrument ploči i zanimljive rukohvate na vratima, što bi vam trebalo odbaciti pogled i kontakt sa tvrdim elementima.

Klasična Škoda pametna rješenja su posvuda, od kišobrana u vratima do pretinaca gdje ih drugi uglavnom nemaju. Sve drugo tipično je za Volkswagen grupu. Nema dugog navikavanja, sve je logično, čak nas ni multimedija nije smarala kako kod „fauvea“ zna smarati.

Trend digitalizacije donio je i zamjenu za klasične instrumente pred odlično odmjerenim i tapaciranim upravljačem. Škodino digitalno sučelje je krajnje praktično, nenametljivo i posve informativno u svakom odabranom modu. Sjedala su okej, lijepo dizajniranay fino drže tijelo i zamjerki nemamo.

Pogotovo nemamo zamjerki na pogonsku grupu. Nskon me baš najboljeg iskustva sa DSG mjenjačem i TDI motorom u Karoqu, sada posve druga priča! Odličan spoj benzinca s turbom i DSG mjenjača dao nam je živahnost u vožnji još od prvog pritiska na pedalu gasa. Ni traga lijenom odzivu iz Karoqa dizelaša, ni traga brundanju. Tiše, a kad se čuje nekako zdravo se glasa ovaj litarski benzinac, tako da vam za većinu potreba neće trebati ni razmišljati o većem i jačem, a bome i skupljem, TSI motoru 1.5 sa 150 konja.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Škodu Fabiju 1.0 TSI DSG7 Style

Tonu i stotinu kilograma teška Škoda Fabia doista s ovim motorom izaziva onaj vozački feeling, a opet nema puno toga čega ste se za njega odrekli. Čak ni potrošnja nije ono čega se treba plašiti. Zapravo, ona je iznenađujuće niska, na testu kroz razne režime vožnje na kraju smo trošili oko 6,5 litara u prosjeku, a čim je vožnja uključivala malo više otvorene ceste pala je na 5,9. Sasvim logično je zaključiti da pored ovako  dobrog i štedljivog benzinca dizelaš u manjim autima više nema što tražiti.

Mala Čehinja je definitivno odrasla i gotovo da joj je nemoguće pronaći manu. Jedina mana joj je u našim glavama, gdje će biti teško prijeći preko činjenice da se Fabia nekoć mogla dobiti za duplo manje para, a plaće su nam ostale iste. 46.000 maraka za Škodu Fabiju? Gle, ako vam veći auto ne treba, a u većini slučajeva, zahvaljujući povećanim dimenzijama Fabije, i ne treba, onda ima logike. Jer, ni drugi auti, a pogotovo SUV-i, pa i oni iz Škodinog programa, nisu ništa manje poskupjeli.

A ima nešto u tim, uvjetno rečeno, gradskim autima. Nešto što vuče nit s vremenom kad su auti bili lakši, manji, a opet dovoljni da s njima odete do mora, pa i na kraj svijeta ako treba. I to pamtite s osmijehom i rado prepričavate i dan danas.

A Škoda Fabija je puno više auta nego što je ijedan takav iz vaših priča ikada bio.

Kopirati
Drag cursor here to close