Vozili smo Ford Mustang Mach -E

Galop električnog konja

Ford je odlučio po kratkom postupku raskinuti s prošlosti i galopom ući u električnu budućnost, a Mustang Mach – E glasnik je te promjene
AutoMoto / Testovi | 23. 01. 2023. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrag je odnio šalu. Ford je odlučio prilično iznenada pogasiti perjanice flote zadnjih desetljeća, kao piliće podavio je najpoznatija imena svog branda, Mondeo, Focus i Fiestu, odlučio u takozvanoj električnoj tranziciji poštedjeti dosadašnje SUV modele, vjerujući kako su oni tražena viza za budućnost, a onda učiniti ono što se do prije koju godinu činilo nemogućim – slavno ime Mustang iskoristiti za svoj potpuno električni SUV.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E

Puristi će reći kako Mustang i SUV imaju veze koliko i Dragan Čović i Željko Komšić, ali, evo, sudeći po Fordu, imaju. Mustang Mach – E jasno sugerira kako je i u svijetu automobila, koji se nalazi u procesu nevjerojatne pretumbacije, gdje je sve što smo dosad znali preko noći postalo netočno, a sve u što smo se zaklinjali postalo je preko noći prošlost.

Nisu u pitanju samo vjera u dizel motore kao konačni ideal autonomnog prijevoza pojedinca ili grupe pojedinaca, nego i ono što se činilo zlatnim pravilima automobilskog trzišta – gdje se znalo tko kojem kupcu sljeduje i tko kosi, a tko vodu nosi. Stoga  zaključimo, u ovoj električnoj revoluciji pravilo je da stara pravila više ne vrijede, a stare norme i zakoni stavljeni su takoreći izvan snage.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E

Nije tabula rasa, ali otvoren je put za osvajanje teritorija, odnosno tržišta, kao što se nekoć osvajao Divlji Zapad. Imaš startnu crtu i znak za start je već označen. Tko zakasni i živi na staroj slavi – gotov je! U utrci su, baš kao u povijesnoj utrci za Zapad, sva sredstva dozvoljena – pa i da Mustang odsad bude i SUV! I to ful električni.

Dobro, nije se Ford igrao s tradicijom u potpunosti. Mustang Mach-E stiže kao automobil sa dvostrukim električnim motorom i dvije mogućnosti za odabir baterije. Mi smo imali na testu veću, od 98 kWh, koja omogućuje konjski okretni moment od čak 580 Nm i maksimalnu snagu motora od 260 kW, odnosno 361 KS.

Dakle, nije u pitanju neki ugojeni, napuhani SUV, nego prilično elegantna pojava, koja, doduše, teži čak 2,2 tone (ali teško bi se u to netko zakleo kad ga vidi), što nije neobično za električna auta, ali ga zato struja tjera u galop, kao pravu laku konjicu. Kako je maksimalna brzina u drugom planu, ona je već za električara standardnih 180 km/h, ubrzanje je podatak koji je bitan – Ford Mustang Mach -E kidiše od nule do stotke za 5,8 sekundi. A međuubrzanja su ono što najviše fascinira – u svakom trenutku dovoljno za prestići i tri automobila uz Ivan ili Karaulu.

Pritom je potrošnja na testu bila nešto iznad deklarirane, ali razlog je što smo, očekivano, vozili bez pardona. Ako ste štedljivi, odnosno vozite automobil regularno i po propisima, očekujte doseg oko 500 kilometara, ali valja znati da Ford obećava i 600, a neki su, za okladu, vozili i 800 kilometara s jednim punjenjem. Kao po jajima.

U osnovi, nećete kupiti električni automobil ako nemate kućni punjač ili onaj u firmi. Baterija je golema i treba joj solidno vremena da se napuni. Na kućnom punjaču, posebno prilagođenom vašem autu, punjenje Mustanga trajat će otprilike cijelu noć, parkirate ga oko osam, uključite punjač, lagano večera, TV, seks, spavanje, a ujutro, nakon nekih 11 sati punjenja, auto bi trebao biti ful spreman. Punite li ga na običnoj utičnici, punjenje će se protegnuti na 3, 4 dana, ovisno o stanju vaše kućne mreže, ali ni to nije za odbaciti ukoliko će vam Mustang Mach-E biti drugi auto ili ako vam je šetnja srcu mila, pa možete ostaviti auto nekoliko dana u offu.

No, obično je rutina vani takozvano nadopunjavanje, gdje ljudi, oni koji imaju kuću s garažom ili vanjskom utičnicom, ostave auto preko noći uključeno da se dopuni. Pa i ako to bude 10 posto, dovoljno je za čitav dan vozikanja po gradu, a ostane i za sutra, ako ga se zaboravi uštekati.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Ford Mustang Mach -E

Punjenja na javnim punjačima su problematika koju u BiH još trebamo savladati, ali superbrzih punjača još nemamo ni blizu koliko je nedovoljno. Šteta, jer Ford obećava punjenje od 10 do 80 posto kapaciteta za vrijeme trajanja jedne prosječne kave na superbrzom punjaču. Znači, 45 minuta, a u Mostaru je to sat, sat i petnaest minuta. Ako punjač ima barem 50 kW stvarnog kapaciteta. Što znači da su duga putovanja, makar doseg već obećava mirnu vožnju na duge staze, ipak u sjeni kalkuliranja kako i gdje nadopuniti.

Električna vozila u BiH su još uvijek samo za odlikaše. Na stranu kuća i garaža, koje je lijepo imati da bi opsluživali svoj električni auto na miru i po svojoj volji, nego trebate imati i novce. Bez pomoći države, Ford Mustang Mach-E izaći će vas 155.000 maraka, a to dakako nije malo novca. Pogotovo, reći će neki, za Forda, pa makar i Mustanga.

No, Mustang Mach-E napolju se vrlo dobro prodaje. Tko je nama kriv, tamo se cijeni snaga, baterija – a ima nešto i u imidžu. Mustang ionako nikad nije bio običan Ford. A Mach-E pogotovo! Ono što je bilo tipično za nama uobičajene Fordove – prilično natrpana i isjeckana instrument ploča, kod Mustanga Mach-E je naglavačke okrenuto. Čiste linije, mali ekran pred vozačem i ogroman središnji ekran sa  samo jednom mehaničkom tipkom, podsjetit će na Teslu. Treba malo vremena za privikavanje, ali brzo nadođete, čak i na to da su komande klime i provjetravanja stalno u dnu ekrana i dostupne u svakom momentu. Manji ekran dobra je stvar, vozač se može bolje usredotočiti na vožnju.

Upravljač je neobično mekan na dodir, možda nije među atraktivnijim ma tržištu, ali osjećaj na volanu je okej. Auto leži čvrsto kao i većina električnih auta, ali nam je nedostajala pomalo ona razvikana Fordova agilnost u vožnji, tipična za njihove modele sa SUI motorima. No, rekoh, sve što smo znali, sad ide naglavačke. Ne nedostaje zato prostora, Mach-E je koristan kao i svaki SUV, ima mjesta za cijelu standardnu obitelj. Za prtljagu možda ne i previše, ali dovoljno – nazad oko 400 litara plus još 80 pod prednjom haubom. Ali, elegancija ima cijenu.

Puno elektronike i senzora, sve kontrolirano preko velikog, ogromnog ekrana, reklo bi se puno svega, a tu su i električno podesiva sjedala i udobnost, koja je solidna, ne i raskošna, to je Mach -E. Možda, u ovoj boji pogotovo, fali i malo razmetnosti. Pogotovo za 155 tisuća maraka.  Iako naoko ništa ne fali, ukupno uređenje je možda previše asketsko za te novce. Ne pomažu previše ni umeci od tkanine na prednjem panelu, a ni kromirani kružni „šalter“ automatskog mjenjača. Inače, odličnog mjenjača.

Dominiraju Mustangom, u ovoj boji karoserije, možda i previše tamni tonovi, da ne kažemo sivilo, i vani i unutra, a ni kotači 19-ke baš i ne dominiraju u odnosu na karoseriju. Čak bismo mogli reći da je, unatoč prepoznatljivom znaku konja u trku, stražnjim Mustang svjetlima i relativno napadnoj liniji poklopca motora, Mustang Mach-E majstor mimikrije. Na parkingu neće upasti tek tako u oko. Netko će reći da izgleda preobično, a nekome možda baš to i godi.

Bilo kako bilo, Mustang Mach-E snažna je električna pojava. Elegantniji od većine električnih vozila koji su mu konkurentni na tržištu, s većom baterijom i opako dobrim ubrzanjima, solidnim dosegom i ukupno zaokruženim paketom opreme, možda i jest najava sporta za šire mase. Što Mustang uvijek i jest bio.

Kopirati
Drag cursor here to close