ICMP

Pokrenut projekt 'Forenzički arhiv: Od jednog uče svi'

Ova projekt svijetu šalje jasnu poruku: činjenice i znanstveno utvrđeni dokazi predstavljaju polazište u procesu prihvatanja prošlosti i stvaranja budućnosti koja se temelji na vladavini zakona.
Sci-Tech / Znanost | 10. 07. 2020. u 13:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), Memorijalni centar u Srebrenici i bosanskohercegovačka umjetnica Šejla Kamerić, povodom obilježavanja 25. obljetnice genocida u Srebrenici, sinoć su u Potočarima pokrenuli projekt koji govori o znanstvenom procesu pronalaženja i identifikacije žrtava rata u misiji otkrivanja istine i ostvarivanja pravde.

Projekt nazvan ''Forenzički arhiv: od jednog uče svi'' će se razvijati u narednim godinama, a sastojat će se iz stalne izložbe u Memorijalnom centru u Srebrenici i digitalne platforme. Video instalacija projicirana na zidovima fabrike akumulatora u Potočarima 8. i 9. srpnja, uoči obilježavanja obljetnice genocida 11. srpnja je dio najave projekta ''Forenzički arhiv: od jednog uče svi'', priopćeno je iz ICMP-a.

Koristeći različite medije kao poveznicu između znanosti i umjetnosti projekt prikazuje znanstvene činjenice na temelju kojih su pronađene i identificirane žrtve genocida u Srebrenici. Govori o odsustvu i traganju za nestalima, a cilj mu je informirati, obrazovati i pobuditi osjećaje.

Projekt ''Forenzički arhiv: od jednog uče svi'' je osmišljen kao živući spomenik kompleksnog organizma koji konstantno mapira i povezuje informacije unutar sebe.

ICMP je primjenom metoda identifikacije koji se temelji na analizi DNK pomogao Bosni i Hercegovini i drugim zemljama zapadnog Balkana da pronađu i identificiraju 40.000 osoba nestalih u sukobima iz 1990-ih godina na tlu bivše Jugoslavije.

U pripćenju se navodi da su najsloženije bile identifikacije žrtava genocida u Srebrenici. Posmrtni ostaci jedne osobe nestale u genocidu u Srebrenici obično budu pronađeni u tri do četiri različite masovne grobnice, nerijetko međusobno udaljene kilometrima. ICMP je uspio utvrditi koliko daleko su počinitelji bili spremni ići u prikrivanju svojih zločina.

Do danas je ICMP pomogao identificirati skoro 7.000 od 8.000 žrtava genocida. ICMP-ovi naučni podaci - uključujući i evidencije o analizi DNK - prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i sudovima u Bosni i Hercegovini. Dokazi su prošli brojna i vrlo detaljna unakrsna ispitivanja i nikada nisu bili osporeni.

''Uprkos neoborivim forenzičkim dokazima da se genocid dogodio i uprkos brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, negiranje genocida u Srebrenici ne posustaje'' - rekao je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

Primjenom suvremenih znanstvenih metoda u identifikaciji srebreničkih žrtava utvrđuju se nepobitne činjenice o događajima u Srebrenici. Ova projekt svijetu šalje jasnu poruku: činjenice i znanstveno utvrđeni dokazi predstavljaju polazište u procesu prihvatanja prošlosti i stvaranja budućnosti koja se temelji na vladavini zakona. Podržavanje transparentne i istinite priče o onome što se dogodilo u prošlosti ključno je za mir - navodi se u priopćenju.

''Kada se okrenemo unazad i pogledamo što je sve učinjeno, nekako tako lako previdimo da postoji jedna važna točka od 'glasine' o genocidu i utvrđenih činjenica o genocidu. Ta točka je bio ICMP i njihovi domaći partneri koji su razvili DNK analizu, uveli nove prakse i donijeli potpunu promjenu u procesu identifikacije ubijenih. Počinitelji su mislili da će se masovnim grobnicama sakriti svoja nedjela. Nisu mogli ni pomisliti da će na ovako jasan i znanstveno precizan način biti razotkriveni'' - kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Dodao je da je zbog toga važan ovaj Forenzički Arhiv, ''važan je to komad slagalice, o kojem treba saznati svako tko posjeti Memorijalni centar“.

Bosanskohercegovačka umjetnica Šejla Kamerić je navela da je ''naša odgovornost prema generacijama koje dolaze da ima ostavimo zapis o prošlosti koji se bazira na neosporivim naučnim činjenicama''.

''Činjenicama koje govore o stradanjima, ali i o kompleksnosti procesa da se ustanovi istina. Uloga umjetnosti u ovom projektu je da znanstvene dokaze i različite arhivske materijale koje govore o ratu na jednostavna način prezentira široj publici'' - kazala je Kamerić.

''Genocid u Srebrenici je planirano i organizirano ubojstvo više od 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih muslimana, koje se u srpnju 1995. godine dogodilo u gradu Srebrenici i njegovoj okolini. To zlodjelo je počinjeno u posljednjim fazama troipogodišnjeg sukoba u BiH nakon što su Srebrenica i Žepa – mjesta proglašena sigurnom zonom UN-a, pala u ruke oružanim snagama bosanskih Srba'' – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da napori koje ulažu obitelji žrtava iz Srebrenice, vlasti Bosne i Hercegovine i njihovi međunarodni partneri, uključujući ICMP, dokaz su kako je moguće pronaći više nestalih nego što je to itko mogao i zamisliti kada je genocid počinjen.

Uprkos izazovima, poput negiranja događaja u i oko Srebrenice i vođenja politike koja neprekidno prijeti da će skrenuti proces s pravoga puta, rad na pronalaženju preostalih nestalih osoba se mora nastaviti sve do pronalaženja i identifikacije i posljednje žrtve i sve dok svi preživjeli, bez obzira na njihovo nacionalno porijeklo ili religijsko opredjeljenje, ne ostvare pristup svojim pravima – priopćeno je iz ICMP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close